Güncel

İzmir İHD insan hakları adına tarihsel bir olaya imza attı I Sabahattin Kurt’un cansız bedeni nerede ?

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, yıllar sonra bir ilke imza atarak, 30 Mart 1972 yılında Kızıldere’de, Mahir Çayan ve arkadaşları ile birlikte katledilen 10 kişiden biri olan Sabahattin Kurt’un kaybedilen bedeni ile ilgili çağrıda bulundu.

6 Nisan 2024 Saat: 16:54
İzmir İHD insan hakları adına tarihsel bir olaya imza attı I Sabahattin Kurt’un cansız bedeni nerede ?
İzmir İHD insan hakları adına tarihsel bir olaya imza attı I Sabahattin Kurt’un cansız bedeni nerede ?

ERKAN SOYLU


Dostluk ve Kültür Derneği tarafından, ailesinin de bilgisi dahilinde başvuru sonucu, İHD İzmir Şubesi eski Sümerbank önünde yapılan açıklama ve oturma eyleminde, 52 yıl sonra tarihsel bir olaya el atarak, cansız bedeni bulunamayan Sabahattin Kurt’un "gömüldüğü yer açıklansın” çağrısında bulundu.

Sabahattin Kurt’un fotoğrafının taşındığı açıklamada, Sabahattin Kurt’un tıpkı 10 Haziran 1981’de Gaziantep hapishanesinde idam edilen Veysel Güney’in bedeninin kaybedilmesi gibi, öldürüldükten sonra cansız bedenine, mezar yerine bir daha ulaşılamadığına dikkat çekildi.

İHD İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Sabahattin Kurt, 28.08.1949 tarihinde Van’ın Gevaş ilçesinde doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Gevaş'ta, lise öğrenimini de Malatya'da tamamladı. Siyasal Bilgiler fakültesine 1.11.1966 tarihinde kaydını yaptırdı. Fikir Kulüpleri Federasyonunun okuldaki örgütlenmesinde başlangıcından itibaren yer aldı. 1970-71 döneminde son sınıf öğrencisiyken SBFDER yönetimine seçildi.30 Mart 1972'de. Kızıldere'de Mahir Çayan ve 9 arkadaşıyla birlikte katledildi. Sabahattin Kurt'un da aralarında bulunduğu cansız bedenler üst üste atılarak bir at arabasıyla Niksar Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Hastanenin alt katında koridorun daha serince kısmına aynı şekilde atıldı cansız bedenler.”

‘157 NOLU MEZARDA BİLGİ DE YOK’

Ailelerin gelip diğer cenazeleri aldığını, Niksar Savcılığı'ndan Sabahattin Kurt’un ailesine bir telgraf geldiğini, cenazenizi şu saate kadar almazsanız burada gömülme işlemi yapılacağının bildirildiğini, ailede Van’dan o koşullarda ve sürede gelme koşullarının olmadığından gömülmesine izin verdiklerini, aileye gelen ikinci bir telgrafta Niksar’ın Şavşak Mezarlığı'nda 157 nolu mezara gömüldüğünün bildirildiği ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“VEYSEL GÜNEY’İN BEDENİNİN KAYBEDİLMESİ GİBİ’

“Yıllar sonra Şavşak Mezarlığı'nda Sabahattin Kurt'un küçük kardeşi Semih Kurt’un katılımı ile gazeteci yazar Murat Bjeduğ tarafından aramalara, resmi makamlar nezdinde araştırmalara, mezarlık çevresinde oturan ailelerin yaşlı büyükleriyle yapılan görüşmelere rağmen mezar yerini bulmak mümkün olmaz. Ne bir iz, ne bir işaret, ne de öyle telgrafta yazıldığı gibi bir mezar numarası veya belediyede bir kayda rastlanmaz. Köylü tanıklar, ‘sabah buraya genç bir cenaze getirip gömdüler, ne düşündüler ise akşama gelip çıkarıp götürdüler’diye bilgi verirler.İster 157 nolu mezarda ister başka yere taşınmış olsun 52 yıldır mezarı ve dolayısıyla bir ziyaretçisi bile olmadan yatıyor Sabahattin Kurt. Tıpkı 10 Haziran 1981’de Gaziantep hapishanesinde idam edilen Veysel Güney’in katledildikten sonra bedeninin kaybedilmesi gibi. Sabahattin Kurt’un gömüldüğü yer açıklansın”

Bir 11 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 11 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 5 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 4 kişi ve şunu diyen bir yazı 'SAHİP VICDANINDIR' görseli olabilir

Bir 11 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 10 kişi, kalabalık ve yazı görseli olabilir

Bir 16 kişi, kalabalık ve yazı görseli olabilir

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız