Güncel

İzmir Tabip Odası: Serbest hekimlerin çalışma kısıtlaması derhal kaldırılmalıdır

İzmir Tabip Odası, yaptığı açıklamada muayenehane hekimlerinin çalışma kısıtlamasının kaldırılmasını istedi.

28 Aralık 2022 Saat: 20:53
İzmir Tabip Odası: Serbest hekimlerin çalışma kısıtlaması derhal kaldırılmalıdır
İzmir Tabip Odası: Serbest hekimlerin çalışma kısıtlaması derhal kaldırılmalıdır

İzmir Tabip Odası, muayenehane hekimlerinin çalışma kısıtlamasının kaldırılması talebiyle oda binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Serbest hekimlik yapan hekimlere yönelik çalışma kısıtlamasının derhal kaldırılması talep edilen açıklamada, “Daha büyük mağduriyetler oluşmadan Danıştay 6 Ocak 2023 tarihinden önce yürütmenin durdurulması kararı vermelidir” denildi.

Basın açıklamasını okuyan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, 6 Ekim 2022 tarihinde Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliğinde değişiklik yapıldığını hatırlattı.

PARA CEZASI VE FAALİYET DURDURMA YAPTIRIMI

Kaynak, “Yönetmeliklerle, muayenehane hekimlerinin özel hastane ve tıp merkezlerinde hastalarının teşhis ve tedavi hizmetlerini yürütmesi neredeyse olanaksız hale getirilmiştir. Özel hastane veya tıp merkezinin boş uzman hekim kadrosu olmaması halinde, ruhsatında ve/veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı uzman hekim branşlarındaki toplam kadro sayısının %15’ine kadar uzman hekimle sözleşme imzalayabileceği, aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme imzalanmak istenmesi durumunda ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birinden fazla uzman hekim ile sözleşme imzalanamayacağı kuralı getirilmiştir. Bu kurala aykırı hareket eden serbest çalışan hekimlere, özel hastane ve tıp merkezlerine para cezası ve faaliyet durdurma yaptırımları getirilmiştir” dedi.

“SERBEST HEKİMLERİN HAKLARI KISITLANIYOR”

Bu düzenlemelerin iyi niyet ürünü olmadığını, Sağlık Bakanlığı’nın serbest çalışan hekimleri yeni hedef olarak belirlediğini söyleyen Kaynak, “Serbest çalışan hekimlerin hastalarının teşhis ve tedavi hizmetlerini tıp merkezlerinde ve özel hastanelerde yapmalarının engellenmesi, özellikle cerrahi branştaki hekimlerin çalışma alanlarını kapatması ve serbest hekim olarak çalışma hakkının kısıtlanması demektir. Serbest hekimlik hakkının kısıtlanması ve işlevsiz bırakılmaya çalışılmasının arkasındaki tek amaç, hekimleri kamuda ve özelde, yöneticilerin inisiyatifinde, istenilen koşullarda çalışmaya zorlamaktır. Bu düzenlemelerin başka bir amacı yoktur” diye konuştu.

“DÜZENLEME HEKİMLERİN ÇALIŞMA HAKKINI ENGELLEMEKTE”

İzmir’de serbest çalışan hekim sayısının yaklaşık 1400 olduğunu ifade eden Kaynak, “İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından İzmir Tabip Odasına iletilen yanıt yazısında, İzmir’de 29 özel hastane olduğu belirtilmiş olup bu hastanelere ait toplam kadroların önemli bir kısmı dolu olduğu bildirilmiştir. Dolayısıyla, yönetmelikte belirtilen koşulu sağlayarak özel hastanede hasta takibi yapabilecek muayenehane hekimi sayısı bir elin parmağını geçemeyecektir. Bu durumda, serbest çalışan hekimlerin büyük bir kısmı, hastalarının takibini özel hastanede yapamayacaktır. Düzenleme, hekimlerin çalışma ve mesleğini serbest icra etme hakkını; hastaların hekim seçme hakkını, hastaların sağlık hizmetine erişim hakkını engellemektedir” dedi.

Kaynak son olarak şunları söyledi; “Akla, bilime ve hukuka aykırı bu düzenlemelere karşı Danıştay’da yüzlerce hekimin davacı olduğu onlarca dava açılmıştır. Hekimlerin mağduriyeti çok büyüktür. Yönetmelik, 6 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir. Danıştay’ın dava dosyalarını ivedilikle ele almasını ve hekimlerin mağduriyetine son vermesini bekliyoruz.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız