Güncel

İzmir'de insanca yaşam ücreti için mücadele çağrısı yapıldı I Sermaye temsilcileri bizi temsil edemez

Birleşik İşçi Kurultayı, Dev Turizm-İş sendikası, Dostluk Ve Kültür Derneği, Kaldıraç, Köz ve Söz Ve Eylem, İzmir, Alsancak’ta Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde, asgari ücret değil, insanca yaşam ücreti için emekçileri mücadeleye çağırdı.

21 Aralık 2023 Saat: 10:23
İzmirde insanca yaşam ücreti için mücadele çağrısı yapıldı I Sermaye temsilcileri bizi temsil edemez
İzmir'de insanca yaşam ücreti için mücadele çağrısı yapıldı I Sermaye temsilcileri bizi temsil edemez

ERKAN SOYLU


İZMİR- Bileşenler Sermaye ve onun AKP-MHP iktidarının, sözde işçi ve emekçileri temsil eden sendika bürokratları her yıl olduğu gibi yeni yılın asgari ücret oyununu gösterime sunduğunu, Çıkacak sonucun, asgari ücret oyunun sonucunu zaten bildiklerini, asgari ücretten bir beklentilerinin olmadığını, emekçilerin de bir beklentisi olmaması gerektiğini vurgulayıp, mücadele çağrısı yaptı.

Bileşenler adına basın açıklamasını yapan Fatmanur Güçlü şunları söyledi:

Sermaye ve iktidarının belirlediği asgari ücret ile geçinmek mümkün değil. Her hanede birkaç kişi asgari ücret ile çalışmak zorunda kalıyor. Elektrik, su, doğalgaz, iletişim, ulaşıma sürekli zam geliyor. Zam yağmuru altında halk kıt kanaat geçinmeye çalışıyor.  Enflasyon ve vergiler emekçileri eziyor. Yoksulluk sınırı Kasım 2023 dönemi için 45.686 TL’dir. Açlık sınırı ise 14.025 TL’dir. Mevcut asgari ücret 11.400 TL açlık sınırının altındadır. Geçerli olan asgari ücret bir kiraya bile yetmiyor. Yenisi de yetmeyecek”

Bir 8 kişi ve yazı görseli olabilir

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU SERMAYENİN TEMSİLCİLERİDİR

Bileşenler adına yapılan ortak açıklamada, Asgari ücret denilen azgın sömürü politikasının ve oyunlar eşliğinde belirlenmesini kabul etmediklerini, çünkü asgari ücreti belirleyen Asgari Ücret Tespit Komisyonu sermayenin çıkarlarını koruyup temsil ettiğini, sermaye temsilcilerinin emekçiler adına karar vermesine, emekçileri sefalete mahkûm etmesine izin vermeyeceklerini dile getirdiler.

ALIN TERİMİZE SAHİP ÇIKALIM

“Fabrikalarda, işyerlerinde, meydanlarda haklarımızı aramaktan, sermaye ve iktidara karşı mücadele etmekten başka yolumuz yoktur. En doğal haklarımızı almak, alın terimize sahip çıkmak zorundayız. Kaldı ki,  emekçiler için sorun sadece asgari ücretin belirlemesi değildir. Emekçilerin talepleri çok daha kapsamlıdır ve bunu bir kez daha duyurmak istiyoruz”denilen açıklamada talepler ve mücadele edilmesi gereken talepler işe şu şekilde sıralandı:

“Diyoruz ki, Elektrik, su, doğalgaz, ulaşım, iletişim, en temel insan haklarıdır insanî

ihtiyaç kadarı ücretsiz olmalıdır. Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın.

-Eğitim ve sağlık her düzeyde ücretsiz olmalıdır. İnsanca yaşanabilir bir ücret. Herkese insanca yaşamaya yaraşır barınma hakkı. İşçi ve emekçilerden alınan dolaylı, dolaysız tüm vergiler kaldırılsın. Asgari ücret görüşmeleri canlı yayınlansın.Bölge, cinsiyet, ülke ayrıcı yapılmadan  Eşit İşe Eşit Ücret politikası uygulansın.”

Bir 9 kişi ve yazı görseli olabilir

DİRENEN İŞÇİLERİN YOLUNDAN YÜRÜYELİM

Sermayenin ve iktidarın saldırılarına karşı dünden bugüne ülkemizin her tarafında greve çıkan ve direnen işçiler izlenmesi gereken yolu gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada “Bugün de asgari ücret oyununu bozmanın, insanca çalışma ve yaşam koşulları elde etmenin yolu işçi sınıfının birliğinden, mücadele geçiyor. Patronların sürekli büyüyen zenginliklerinin yaratıcıları bizleriz. Yaratan ve üreten bizleriz. Bizler bu sömürü ve talan düzenine mahkûm değiliz. Çözüm kapitalizmin kölelik düzeninde ya da bu düzeni koruyup kollayan burjuva partilerinde değil, kendi ellerimizdedir. İnsanca yaşam ancak ve ancak sosyalizmdedir.”denildi.

Bir 10 kişi ve yazı görseli olabilir

EMEKÇİLERE ÇAĞRI

Ortak açıklamada ayrıca iki ayrı çağrıda da bulunuldu:

“Yeter ki kendi gücümüzün farkına varalım, örgütlenelim .İşçi ve emekçileri İnsanca yaşanacak ücret için, en temel hak ve özgürlüklerimiz için fabrikalarda, havzalarda, mahallelerde bir araya gelmeye, ücretli kölelik düzenine karşı mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz. Emeğin sömürüsü üzerine kurulu kapitalist düzeni yıkma, işçi-emekçilerin kendi iktidarını kurma mücadelesine omuz vermeye davet ediyoruz.”

Açıklama sloganlarla son buldu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız