Güncel

İzmir'den çağrı: Artık yeter! İş cinayetleri son bulsun!

İzmir Alsancak'ta Bornova'da is cinayetine kurban giden 6 işçi için çok sayıda kurum tarafından protesto gerçekleştirildi. Eyleme HDP ve Dev-Turizm -İş sendikası da destek verdi.

3 Ocak 2023 Saat: 09:42
İzmirden çağrı: Artık yeter! İş cinayetleri son bulsun!
İzmir'den çağrı: Artık yeter! İş cinayetleri son bulsun!

İZMİR-ERKAN SOYLU


İzmir Alsancak'ta Birleşik İşçi Kurultayı, Deri Tekstil Kundura İşçileri Dayanışma Derneği, DEV-Tekstil, Dostluk ve Kültür Derneği (DKDER), Ege İşçi Birliği, Kaldıraç, KÖZ, Söz ve Eylem, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi Bornova'da iş cinayetine kurban giden 6 işçi için protesto gerçekleştirdi. Eyleme,HDP ve Dev-Turizm-İş sendikası da destek verdi.

NE OLMUŞTU?

İzmir'in Bornova ilçesi Kamil Tunca Caddesi'nde yapımı süren yaklaşık 32 katlı bir otel inşaatında kurulu vinç, 19'uncu kat seviyesinde kırılarak yıkıldı.  Cuma günü akşam saatlerinde vinç yükseltme çalışmaları sırasında meydana gelen olay sonucu iki vinç operatörü olay yerinde vefat etti. Vincin parçalarının işçilerin kaldığı konteynerin üzerine düşmesi sonucu 6 işçi yaşamını yitirdi.

Bileşenler adına basın açıklamsını Akgün Irgat okudu. Eylemde yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: 
SON DÖNEMDE NELER OLDU?
Kılıçlar Demir Çelik'te Vinç Devrilmesi Sonucu Bir İşçi Yaşamını Yitirdi!

- AVM'de Bir İşçi Düşme Sonucu Yaşamını Yitirdi!

- Petkim'de Siyanür Gazı Sızıntısı Nedeni İle Bir İşçi Yaşamını Yitirdi!

-Bornova'da Vinç Devrildi, 6 İşçi Yaşamını Yitirdi!

-Aydın'da Tüp Değişimi Sırasında Dönercide Patlama Sonucu 2'si Çocuk 7 Kişi Yaşamını Yitirdi!

- İzmir Serbest Bölge'de 17 Yaşında Bir Çocuk İşçi Forklifin Altında Kalarak Yaşamını Yitirdi.

Saydığımız iş cinayetleri son on gün içinde bölgemizde gerçekleşti. Kâr ve servet hırsı ile gözleri başka hiçbir şey görmeyen kapitalistler işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini rafa kaldırarak işçi arkadaşlarımızı yaşamdan kopardılar. Metal, petrokimya, gıda, inşaat, hizmet gibi farklı sektörden işçiler bu aynı bakışın kurbanı oldular.

Bir kat daha...Bir kat daha yükseltmeye çalışıyorlardı.Bir odasında bir gece kalmaya belki de bir aylık maaşlarının yetmeyeceği bir otelin inşaatını, bir kat daha yükseltmeye çalışıyorlardı.

Dün 6 canımızı daha aldılar canımızdan. Bornova’da Viven Tower otelinin şantiyesinde çalışan 6 inşaat işçisi, kaza dedikleri katliamda can verdi.Aynı gün içinde tüm önlemler hiçe sayılarak ağır kimyasallar ile çalışan Petkim'de bir işçi siyanür sızıntısından zehirlenerek yaşamını yitirdi.Yine aynı gün içinde bir çocuk işçi salça fabrikasında ezilerek 17 yaşında yaşamdan koparıldı.

Sorumuz şudur;

Çok mu zordu bunu engellemek? Bize uzay çağından, iletişim çağından söz eden katiller için, bir inşaata kimseyi öldürmeden bir kat daha çıkabilmek, gerçekten uzaya çıkmaktan daha mı zordu?

Bu iş cinayetleri ilk değildir.Soma'sı, Ermeneği, Bartın'ı....Adına kaza dedikleri katliamlarda öldürülen işçiler...İşçi kanıyla beslenen kapitalizm sürdükçe, son da olmayacak. Planlı bir şekilde işlenen bu cinayetler sonrasında bırakın ceza verilmesini bir tutuklama dahi olmuyor. Yasalar ancak sermayedarları aklamak, süreçleri uzatarak unutturmaya yarıyor.

Bartın'da yaşanan işçi katliamının ve AKP iktidarının Bartın'da utanmadan timsah gözyaşları dökmesinin üzerinden daha henüz iki buçuk ay geçti. Seçim öncesinde sosyal rüşvetler dağıtarak emekçilerin gözünü boyamaya çalışan iktidar da emekçilerin öfkesini yatıştırıp onlara sandığı işaret ederek oyalayan burjuva muhalefet de iş cinayetlerinin katliam boyutuna varmasının sorumluluğunu doğrudan taşımaktadırlar.

Geride bıraktığımız çağ, bize anlattıkları uzay ve iletişim çağı değil, katliamlar, direnişler ve isyanlar çağıdır. Çünkü tıpkı ülkemizdeki gibi tüm dünyada teknoloji, imkan ve zenginlikler sadece bir avuç zenginin elinde, sermaye sınıfını ihya etmek adına kullanılmaktadır. Bizlere ise açlık, sefalet, sakatlık ve ölümden başka hiç bir şey getirmemektedir. İşte bu yüzden önümüzdeki çağ, mücadeleyle kendi kaderini ellerine alacak emekçinin, insanlığın çağı, devrimler çağı olacaktır. Bu cinayetleri durduracak, bu kan ve katliam düzenini yıkıp, dünyayı emeğin yapacak güç biziz. Biz işçi ve emekçileriz.

Bunu sağlayacak olan, örgütlendikçe artacak gücümüzdür. Genel grevler, genel direnişlerle öreceğimiz, iş cinayetlerinde öldürülmediğimiz, açlık, sefalet ve her tülü aşağılamaya mahkum edilmeyeceğimiz, kırıntıları değil, dünyayı alacağımız bir yaşamı, örgütlü gücümüzle kuracağız.Üreten biziz; onlardan güçlüyüz.  Üç beş şirket karşısında milyonlarız; onlardan çokuz. Artık kaybedecek tek şey zamandır.  Örgütleneceğiz, Mücadele Edeceğiz, Kazanacağız!Tüm canlarımızın hesabını mutlak soracağız.

İş cinayetinde yaşanan tüm ihmaller tespit edilsin, gerekli önlemler alınana kadar çalışma başlatılmasın.

Denetimler artırılsın, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri formalite olmaktan çıkartılsın.

Viven Tower sermayedarı başta olmak üzere iş cinayetinde rolü olan herkes yargılansın, en ağır şekilde cezalandırılsın.

Bir 8 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir

Bir 7 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir

Bir 12 kişi, ayakta duran insanlar, açık hava ve kalabalık görseli olabilir

Fotoğraf açıklaması yok.

Bir 6 kişi, ayakta duran insanlar ve şunu diyen bir yazı 'TURKCELL' görseli olabilir

Bir 7 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir

Bir 11 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir

Bir 9 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir

Bir 8 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir

Bir 7 kişi, ayakta duran insanlar ve kalabalık görseli olabilir

Bir 8 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir

Bir 9 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir

Bir 9 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir

Bir 9 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir

Bir 10 kişi, ayakta duran insanlar, kalabalık ve açık hava görseli olabilir

Bir 8 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız