Güncel

İzmir'den hasta tutsaklar için serbest bırakılsın çağrısı

30 yıldır tutsak olan 75 yaşındaki Abdülhalim Kırtay'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama yapan İHD İzmir Şubesi, Kırtay'ın tek başına elbilselerini dahi giyemediğini, yemek yemekte zorlandığı için halsizleştiğini belirtti ve derhal tahliye edilmesini

12 Mart 2023 Saat: 09:35
İzmirden hasta tutsaklar için serbest bırakılsın çağrısı
İzmir'den hasta tutsaklar için serbest bırakılsın çağrısı

ERKAN SOYLU


İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Konak'ta bulunan eski Sümerbank önünde hasta tutsak Abdülhalim Kırtay için açıklama yaptı. Basın metnini okuyan İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin, 1993 yılında tutulan Kırtay'ın 30 yıllık tutsaklık süresi boyunca Yozgat, Siirt, Mardin, Van, Rize ve daha birçok hapishanede tutulduktan sonra Balıkesir Burhaniye T Tipi Kapalı Hapishanesine sevk edildiğini aktardı.

Bir 11 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

'ÜÇ PARMAĞI YOK'
İncin, "Abdul Halim Kırtay Burhaniye T tipinden tedavi amacıyla İzmir Aliağa/Şakran Hapishanesi'ne götürülmüş, burada yaklaşık 4 yıl tutulmuş, ancak gerekli tedavileri yapılmamış, iyileşme sağlanamamış ve durumu daha da ağırlaşmıştır. Bu süreçte Prostat enfeksiyonu nedeniyle hastaneye kaldırılan Kırtay, İzmir Menemen Devlet Hastanesinde tedavi görmüş, hapishane idaresi, ailesine durumunun ağır olduğu bildirmiş ve refakatçi istenmiş olmasına rağmen, refakatçi hastaneye kabul edilmediği gibi Kırtay, tedavi gördüğü 4 gün boyunca elleri kelepçeli olarak yatırılmış, kötü muameleye maruz bırakılmıştır. 2022 yılı Eylül ayında Burhaniye T Tipine geri götürülmüştür. İleri derecede prostat, diyabet, yüksek tansiyon, fıtık, hemeroid, ağır kalp yetmezliği, nefes darlığı gibi çeşitli ve ağır hastalıkları bulunmakta ve hastalıklara bağlı olarak vücudunda çeşitli semptomlar meydana gelmekte ve bunun yanı sıra sürekli devam eden ağrılar da oluşmaktadır. Aynı zamanda geçirdiği bir kazadan dolayı da 3 parmağı yoktur. Hapishanede iken birkaç defa kasık fıtığı patlamış ve sürekli olarak kanama ve iltihap meydana gelmektedir. Hastalıkları ve bağlı rahatsızlıkları nedeniyle hapishanede yaşamını sürdüremeyecek durumdadır. Kişisel bakımını, diğer mahpusların yardımı ile yapabilmektedir" dedi.

Bir 11 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

'KENDİ BAŞINA ELBİSELERİNİ DAHİ GİYEMİYOR'
75 yaşındaki Kırtay'ın patlayan fıtık ameliyatının yerinden sürekli iltihap aktığını söyleyen İncin, "Maalesef ki ne hastanede ne de hapishane revirinde doğru düzgün tedavisi yapılmıştır. Hatta pansuman dahi yapılmamıştır. Açık yaradan akan kan ve iltihabın yarattığı hijyenik olmayan durumdan kaynaklı Kırtay'ın bir gözü de şişip kapandı. Şu anda yatalak durumdadır. Kırtay, 3 kişilik bir odada 11 kişi ile kalmaktadır. Bu durum bile hijyenik olmayan bir ortamın oluşmasına neden olmaktadır. Açık yarası olmasına rağmen, hastaneye götürülüp tam tedavi edilmeden getirilmesinin nedeni nedir? Neden revirde ve odasında yarası temizlenmemektedir? Yaralarının kangrene dönüşme ihtimali neden göz ardı edilmektedir? Ailesinden aldığımız bilgiye göre Kırtay'ın hapishane koşullarından dolayı dişleri dökülmüş. Yemek yemekte zorlanıyor. Dolayısıyla halsizleşmiştir. Kendi başına elbiselerini dahi giyememektedir" ifadelerini kullandı.

Bir 13 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

'KIRTAY'IN TEDAVİSİ SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE YAPILSIN'
İncin, şöyle devam etti: "Kırtay'ın 3 ayı kalmışken neden ceza erteleme talebi reddedilmektedir? Hem yaşı hem hastalıkları hem de içinde bulunduğu olumsuz koşullar dikkate alındığında Abdülhalim Kırtay, derhal serbest bırakılmalıdır. Doğacak herhangi bir olumsuzluktan hem yetkililer hem de tam tedavi yapmayan hastaneler sorumludur. Buradan Adalet Bakanı'na sesleniyoruz; Abdülhalim Kırtay'ın tedavisi sağlıklı bir şekilde yapılsın. Biz insan hakları savunucuları, ağır hasta mahpusların sesi olmaya devam edeceğiz."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız