Güncel

İzmir'den haykırdılar: Madımak 30 yıldır yanıyor I 2 Temmuz'da Sivas'ta olalım

İZMİR-2 Temmuz Madımak Katliamı’nda yaşamını yitirenler, İzmir'de düzenlenen basın açıklamasıyla anıldı. Eylemde, katliamın arkasındaki odakların açığa çıkarılması çağrısı yinelendi.

1 Temmuz 2023 Saat: 08:49
İzmirden haykırdılar: Madımak 30 yıldır yanıyor I 2 Temmuzda Sivasta olalım
İzmir'den haykırdılar: Madımak 30 yıldır yanıyor I 2 Temmuz'da Sivas'ta olalım

ERKAN SOYLU


Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) İzmir Bileşenleri ile İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 2 Temmuz Madımak Katliamı’nın 30’uncu yılında basın açıklaması düzenledi.

eyleme , Alevi dernekleri, Avrupa, Avusturalya Alevi Bektaşi Dernekleri, Pir Sultan Abdal Dernekleri, Hacı Bektaşı Veli Anadolu vakfı, Emek ve Demokrasi güçleri, İşçi Emekçi Birliği ( Kaldıraç, DKDER, KÖZ, Söz ve Eylem, Birleşik İşçi Kurultayı), HDP, Yeşil Sol, EHP, Halkevleri, Emek gençliği, parti, SEP, TKH,Tüm Emekliler Sendikası, İMECE, İHD, Tariş 78’liler katıldı.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleştirilen açıklamada, basın metnini okuyan ABF Ege Bölge Temsilcisi Gülbahar Kaplan, “Şeriata karşı laiklik, zulme karşı adalet için 2 Temmuz’da Sivas’ta olacağız” dedi.

"Her yer Madımak, her yer yanıyor. Unutmadık, unutmayacağız" pankartının açıldığı açıklamada, "Ateşlerde semaha duranların ışığı eşit yurttaşlık mücadelemizin çerağıdır", "Sivası da, Sivas'ta yakanları da unutmayacağız" dövizleri taşındı. "Devletin Alevisi olmayacağız", "Sivası unutma unutturma" sloganlarının atıldığı açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Burcu Gül Çubuk, sayıda siyasi parti ve kurum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.  
MADIMAK 30 YILDIR YANIYOR 
Açıklamayı yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Ege Bölge Sorumlusu Gülbahar Kaplan, Madımak'ın 30 yıldır yandığını belirterek, 
aradan geçen bunca zamana rağmen, devletin tıpkı diğer katliamlarda olduğu gibi 2 Temmuz’la da yüzleşmediğini anımsattı. Katliamın arkasındaki karanlık odakları açığa çıkartmanın devletin görevi olduğunu hatırlatan Kaplan, "Yüzleşmek, devletin kendisiyle de hesaplaşması anlamını taşımaktadır. Çünkü o yıl dördüncüsü düzenlenen Pir Sultan Abdal’ı anma etkinlikleri, Sivas Valiliği ve Kültür Bakanlığı ile ortak yapılan bir etkinlikti. Dolayısıyla Devletin yaptığı etkinliklere saldırı düzenlenmiş ve 33 yurttaş yaşamını yitirmiştir" dedi.  
2 TEMMUZ'DA SİVAS'A ÇAĞRI 
Katliamın planlı yapıldığını söyleyen Kaplan, 1993 yılında Sivas ve civar illerde katliamı önlemeyerek izleyici olan istihbarat ve güvenlik şeflerinin sorgulanması ve katliamın arkasındaki odakların açığa çıkarıltılmasını istedi. Kaplan, Madımak'ın Türkiye Cumhuriyeti devletinin bozuk olan demokrasi sicilinde bir kırılma noktası olduğunu vurguladı.  
Zamanaşımına uğratılmak istenen Madımak davasının insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu belirten Kaplan, "İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı olmaz. Zaman aşımına karşı 2 Temmuz'da Sivas'ta olalım" çağrısı yaptı. 
Bir 6 kişi ve yazı görseli olabilir
Bir 6 kişi ve yazı görseli olabilir
Bir 1 kişi, kalabalık ve yazı görseli olabilir
Bir 5 kişi ve yazı görseli olabilir
Bir 4 kişi ve yazı görseli olabilir
Bir 10 kişi ve yazı görseli olabilir

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız