Güncel

Kadıköy’den seslendiler: Tutuklanan kadınlar serbest bırakılsın

Rosa Kadın Derneği üyelerinin tutuklamasına tepki göstermek amacıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelen TJA, HDP HDK’li kadınlar, mücadele mesajı vererek tutuklanan kadınların serbest bırakılmasını istedi.

27 Mayıs 2020 Saat: 23:17
Kadıköy’den seslendiler: Tutuklanan kadınlar serbest bırakılsın
Kadıköy’den seslendiler: Tutuklanan kadınlar serbest bırakılsın

İSTANBUL

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Tevgera Jinen Azad (Özgür Kadın Hareketi), Diyarbakır’da Rosa Kadın Derneği ve TJA üyelerine yönelik gözaltı ve tutuklamalara karşı Kadıköy Süreyya Operası önünde ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. “Kadın mücadelemiz yargılanamaz” pankartının açıldığı açıklamada sık sık, “Jin jiyan azadi” sloganı atıldı. Açıklamaya HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ile çok sayıda kadın örgütü temsilcisi katıldı.

‘KADINLARI YILDIRAMAYACAKLAR’

Açıklamada ilk olarak söz alan HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu, Rosa Kadın Derneği ve TJA'nın dünya kadınları için önemine dikkat çekerek söz konusu gözaltı ve tutuklama uygulamalarının bu nedenle  tüm kadınlara dayatıldığını kaydetti. Uğurlu, kadınlara dönük gözaltı ve tutuklamalara ilişkin iktidara, “Dayattığınız rejim, kadın örgütlülüğüne dönük baskılarınız kadınları yıldıramayacak. Kadınlar dün olduğu gibi bugün de örgütlenmeye devam edecektir" diye seslendi.

Ardından konuşan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de baskı ve tutuklamaların kadın mücadelesi ve örgütlülüğüne yönelik olduğunu söyleyerek, bunun sonuç vermeyeceğini ve kadınların asla mücadeleden vazgeçmeyeceğini yineledi.

‘MÜCADELE EDEN KADINLAR TUTUKLANIYOR’

Daha sonra ortak açıklamayı okuyan TJA aktivisti Suna Kaymaz ise, iktidarın salgın sürecini fırsata çevirerek infaz yasasıyla şiddet, taciz, tecavüz faillerini serbest bıraktığını, çocuklara yönelik cinsel istismar affını yasalaştırmak istediğini söyleyerek, buna karşı çıkan kadınların gözaltı ve tutuklamalarla bastırılmaya çalışıldığını kaydetti.

‘KADINLARIN KORUNMASI RİSKE ATILDI’

Baskın sırasında dernek avukatlarına haber verilmeden evraklara el konulduğunu hatırlatan Kaymaz, “Bu şekilde şiddet mağduru olan kadınların korunması için alınan bilgi ve belgeler baskın yapan ekiplerce riske atılmış oldu. Kadınların kendilerini güvende hissettikleri tek kurum olan Rosa Kadın Derneği’ne karşı yapılan bu saldırı aynı zamanda kadınları yalnızlaştırmak istemenin de başka bir ifadesidir” diye konuştu.

'KADIN MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Yapılan baskın, gözaltı ve tutuklamalarla kadınların bağımsız örgütlenme hakkı ve özgürlüğünün suç olarak ele alındığını ifade eden Kaymaz, “İfade özgürlüğü hakkının kadın özgürlüğünden yana kullanılması da suç haline gelmiş durumadır. İnatla eve kararlılıkla tekrar haykırıyoruz: Biz kadınlar asla ama asla haklarımızı korumaktan ve eşitsizliğe karşı mücadele etmekten vazgeçmiyoruz. Kazanımlarımızdan taviz vermiyoruz” dedi.

‘ALANLARDAYIZ’

Kaymaz, erkek devlet şiddetine karşı alanlarda olmaya devam edecekleri mesajı vererek, tutuklanan kadınların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Açıklama sloganlar eşliğinde son buldu. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız