Güncel

Kadın gazeteciler tecrübe ve deneyimlerini paylaştı

CFWIJ Delege Heyeti ve TGS işbirliğiyle hazırlanan “Kadın Gazeteciler Güvenliği Paneli”nde konuşan gazeteciler, kadın gazetecililere dönük hak ihlallerine dikkati çekerek çözüme ilişkin mesleki deneyim ve tecrübelerini paylaştı.

16 Aralık 2019 Saat: 22:23
Kadın gazeteciler tecrübe ve deneyimlerini paylaştı
Kadın gazeteciler tecrübe ve deneyimlerini paylaştı
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) işbirliğiyle TGS Akademi’de "Kadın Gazetecilerin Güvenliği” konulu panel gerçekleştirdi. Panele CFWIJ ve TGS heyetlerinin yanı sıra çok sayıda kadın gazeteci katıldı. CFWIJ ve TGS heyetleri, Türkiye'deki kadın gazetecilerin güvenlik sorunları hakkında panelin açılış konuşmalarını yaptıktan sonra oturuma geçildi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu adına Kurucu Direktör Kiran Nazish ve Küresel Danışma Müdürü Sulome Anderson; Türkiye Gazeteciler Sendikası'nı temsilen Kadın ve LGBTİ + Komisyonu üyeleri Gülfem Karataş ve Şafak Timur konuşmacı olarak yer aldı. 
‘GEZETECİLİK DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞIDIR’ 
Mezapotamya Haber Ajanası'nın haberine göre,Panelde ilk olarak konuşan Gazetecilikte Kadın Koalisyonun Kurucusu Kıran Nazish, Türkiye' de kadın gazetecilerin maruz kaldığı saldırılara karşı neler yapılması gerektiğine ilişkin önerilerini dile getirdi. Saldırılara karşı koalisyonun gerekliliğine dikkati çeken Nazish, "Kadın gazetecilerin karşılaştıkları sorunlarda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki kadınlar şiddete maruz kalıyor. Alanda maruz kaldıkları çokça sorunlar yaşıyorlar. Bugün aslında gazetecilikte kadın koalisyonu olarak ne yaptığımızdan bahsetmek istiyoruz. Basın özgürlüğü ve hükümet ilişkisine ve kurulan dengeden bahsedeceğim. Çünkü biliyoruz ki kadın gazeteciler hedef alınıyor ve bu konuda çok ciddi problemler yaşıyorlar. Koalisyon olarak biz neler yapıyoruz. Bizler Hindistan’da, Pakistan’da, Balkanlar’da oluşturduğumuz farklı kanallarla çalışmalar yürütüyoruz. Kadın gazeteciler çeşitli sorunlar yaşıyor ve aslında bunu dile getirmekte bazen zorlanıyorlar. Biz koalisyon olarak onlara ulaşabilmeyi ve yardımcı olmayı umuyoruz. Türkiye’deki birçok gazeteciyle iletişim halindeyiz. O nedenle sunduğumuz raporların çok değerli olduğunu düşünüyoruz. Gazetecilik demokrasinin en temel taşlarından biridir. O nedenle hükümetlerin gazetecilerin sorunlarına eğilmesi ve çözümlerini önemsemesi gerekir” diye konuştu.   
DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTILAR  
Ardından konuşan TGS'den Kadın ve LGBTİ + Komisyonu üyesi Gülfem Karakaş, gazetecik mesleğindeki deneyimlerini ve canlı yayında maruz kaldığı saldırılara ilişkin sinevizyon gösterimi  paylaştı. Kadın gazetecilere dönük saldırılara ilişkin gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatan Karakaş, kadın gazetecilerin maruz bırakıldığı saldırılara ilişkin şu tespitleri paylaştı: "Yaptığımız çalışmalarda yer alan kadın gazeteci katılımcıların paylaştıkları deneyimlerde sürecin tacize maruz bırakılan işten çıkarılmasıyla sonuçlandığını belirtiyor. Gazeteciler, görece küçük şehirlerde ısrarlı iletişim kurma odaklı olduğunu beyan etti. Kadınlar bunlar yaşandığında 'kadınlar işten ayrılırken erkeklerin kariyerlerinin hafifçe zedelenerek işlerine devam ettiğini' belirtti.  Kadınlar kanaat önderleri veya haber kaynakları eğer bir kadın gazeteci ile muhatap oluyorsa haberin içeriğine daha çok müdahale etmek istediklerini sıklıkla deneyimlediklerini belirtti. Polis tarafından tecavüz ile tehdit edilen gazeteciler oluyor. Bu nedenle sokakta çalışırlarken kimi savunma taktikleri geliştirmek zorunda kalıyorlar. Gazeteci kadınlara şiddet ve ayrımcılığa dair haberler yapıyor olmanın kendilerini nasıl hissettirdiğini ve günlük yaşamlarına etkileri sorulduğunda katılımcılardan bir kısmı haberlere yabancılaştıklarını, zamanla haberlerin kendileri için sıradanlaşmış olmasının üzücü olduğunu belirtti. Ayrıca kadın gazeteciler kadın konulu haberlerin yalnızca kendileri tarafından yapılmasının istenmesi iş yüklerini arttırdığını vurguluyor." 
Küresel Danışma Müdürü Sulome Anderson ve Kadın ve LGBTİ + Komisyonu üyesi Şafak Timur da, gazetecilik mesleğindeki deneyimlerini paylaşarak, kadın gazetecilere dönük polis müdahalesi ve baskıların nedenlerine dikkati çekti. 
Panel, gözaltına alınan ve tutuklanan gazetecilerin fotoğraflarının yansıtıldığı sinevizyon gösterimi ardından son buldu. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız