Güncel

'Kadının özgürleşmesinin önünde somut olanaklar var'

KHK ile Kocaeli Üniversitesi’nden (KOÜ) ihraç edilen 19 akademisyenin kurduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi, derslerine devam ediyor.

10 Kasım 2016 Saat: 15:05
'Kadının özgürleşmesinin önünde somut olanaklar var'
'Kadının özgürleşmesinin önünde somut olanaklar var'

Bu hafta ders veren Doç. Dr. Aynur Özuğurlu, kadınların özgürleşmesinin önünde geçmiş yıllara bakarak daha somut olanakların var olduğunu vurguladı

Eğitim-Sen Kocaeli Şube Binasında gerçekleştirilen derslerin 6’ncı haftasında Doç. Dr. Aynur Özuğurlu, “Acımız ve öfkemiz üzerine: Neoliberalizm, savaş ve siyasal İslama karşı feminist mücadele” konusunu işledi. “Feminizmin içinde bulunduğu sorumlulukları bir feminist olarak anlatmaya çalışacağım” diyerek dersine başlayan Özuğurlu, feminizmin bir teori olarak sınırları aşmada kendisi için ilham verici olduğunu belirterek “Kaderim benim elimdedir demek için lazımdı” dedi. Kadınların özgürleşmesinin önünde geçmiş yıllara bakarak daha somut olanakların var olduğuna değinen Özuğurlu, “Önemli olan dertlerimize yapışık kalmaktan kurtulmak. Öfke bu noktada önemli bir yerdedir. Politika yapabilmek için acıların birbirine benzemezliği, birbirine indirgenemezliği nasıl ortak bir mücadele bulur, mesele biraz da bu. Acılarımız politik değil, kültürler soruna dönüştürüldü. Neo-liberalizmin dinci ve ırkçı yüzünü böyle gördük” ifadelerini kullandı.

EMEĞİ DEĞERSİZLEŞTİRİYORLAR

Emek açısından ise değersizleşme sürecinin ortada olduğunu dile getiren Özuğurlu, “İnsan emeği ile kurduğu ilişkiye indirgendiğinde sadece bir ‘atık’ haline geliyor. Feminizm, orta sınıf kadınların sorunu değil sadece. Bu yalnız başına öyle değil. Kadınlar sınıfının kaderi adına politikleşiyor. Emeğin kamusallığı alanında kadınlar politik haliyle ön planda” dedi. “Barış bu ülkede benim meselem” diyen Özuğurlu, bunu söylemenin esas olarak erkek egemenliğine karşı da bir mücadele olduğunu vurguladı. Özuğurlu’nun sunumunun ardından ders soru cevaplarla devam etti. Öte yandan önümüzdeki hafta akademisyenler derslerine “vize” arası verecek. Dersler bir diğer hafta devam edecek.(Astakoshaber)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız