Güncel

"Kadınlar azgın sömürü ve güvencesiz şekilde esnek çalışmaya mahkum ediliyor"

İlerici Kadınlar Derneği üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle bu gün Maltepe Nazım Kültürevi’nde bir dizi etkinlik yaptılar.

24 Kasım 2019 Saat: 21:29
"Kadınlar azgın sömürü ve güvencesiz şekilde esnek çalışmaya mahkum ediliyor"
"Kadınlar azgın sömürü ve güvencesiz şekilde esnek çalışmaya mahkum ediliyor"

NECDET ÖZSAYGIN

İlerici Kadınlar Derneği üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü  nedeniyle bu gün Maltepe Nazım Kültürevi’nde bir dizi etkinlik yaptılar.Burada kadın filmi ‘’Osama’’ izlendi ve peşinden söyleşi yapıldı.Meydanda kadın fotoğraf sergisi ve stant açtılar.

Kadınlar burada yaptıkları açıklamada şu görüşleri dile getirdiler:

Kreş ve gündüz çocuk bakım evlerinin yetersiz 

Sömürü mekanizmaları ve kar mantığı üzerine kurulu bu düzen de kadınlar ucuz emek gücü olarak güvencesiz şekilde esnek çalışmaya mahkum ediliyor. Kadınların üretim sürecine katılamamalarındaki temel etkenlerden biri kreş ve gündüz çocuk bakım evlerinin yetersiz olmasıdır.Çocuklara,yaşlılara ve engellilere yönelik kamusal hizmetlerin yetersiz oluşu çalışmak isteyen,çalışmak zorunda olan birçok kadını çalışmaktan alıkoyuyor.Bu gün ülkemizde 12 milyona yakın kadın ev kadını olarak tanımlanıyor.Kadınların en temel görevi annelik ve ev içi rolleri olarak görülüyor.

Aile ve sosyal politikalar bakanı’nın bir soru önergesine verdiği yanıta göre Türkiye’de devlet kreşlerinden yalnızca 96 bin çocuk faydalanabiliyor.Türkiye’de kreş çağında olan çocuk sayısı ise,9.3 milyon civarındadır.Kamu kurumlarının sağladığı kreş imkanı 3-5 yaş arası çocuk nüfusu dikkate alındığında yetersiz kalmakta ve bir çok belediye kreşi tam kapasite çalıştığı halde talebi kaşılayamamaktadır.

Gerici fikirler empoze edilerek geleceğimiz karartılıyor

Yüksek ücretler talep eden özel kreşlerden hizmet alamayan çok sayıda yoksul aile ise,çocuklarını tarikat ve cemaatlerin kurduğu sübyan mekteplerine teslim etmek zorunda kalıyor.Bu gün ülkemizde kayıtsız merdiven altı binlerce sübyan mektebi denetimsiz şekilde bilimsel düşünce ve pedegojik yaklaşımlar ile bağdaşmayan yöntemlerle kendi gerici fikirlerini empoze ediyor, geleceğimizi karartıyor.

Kadınlar toplumsal yaşama ve üretim sürecine katılması kadınlara yüklenen bu hizmetlerin kamusal bir anlayışla çözülmesiyle mümkündür.Çocuk bakımı toplumun bütününün sorumluluğunda olmalıdır.Kamu kaynakları kamu yararına kullanılarak her mahalleye ücretsiz,eğitimli personel eşliğinde tam gün eğitim ve bakım hizmeti verecek kreşler kurulmalıdır.

Seçim dönemlerinde en üst perdeden dillendirilen her mahalleye kreş vaatleri bir an önce hayata geçirilmelidir.Bu hizmetlerin ücretsiz olarak sunulması her çocuğun bir sosyal hak olarak kreşlerden yararlanması sağlanmalıdır.Öte yandan iş yerlerinde kreş açma sorumluluğu yalnızca 150 kadın işçinin çalıştığı iş yerlerine verilmemektedir.Yasaya uymayan patronlara ise,cüzi para cezaları öngörülmektedir.30 işçinin çalıştığı işyerlerine kreş açma zorunluluğu getirilmeli gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız