Güncel

'Kadınlar için özgürce nefes alınan yaşanılası bir dünya diliyoruz'

İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, topyekün saldırılara karşı kadınların direndiğini kaydetti ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü selamladı.

6 Mart 2021 Saat: 10:48
Kadınlar için özgürce nefes alınan yaşanılası bir dünya diliyoruz
'Kadınlar için özgürce nefes alınan yaşanılası bir dünya diliyoruz'

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin basın toplantısı düzenledi. Şube binasında yapılan basın açıklamasının metinin İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cemile Karakaya okudu. 

8 Mart'ın tarihini hatırlatan Karakaya, Dünya Ekonomik Forumu'nun en son yayınladığı Cinsiyet Eşitsizliği raporuna işaret eden Karakaya, Türkiye'nin cinsiyet eşitsizliğinde 140 ülke arasında 131. sırada olduğunu hatırlattı. Karakaya, "Türkiye'de eğitim ve çalışma hayatında erkekten çok geride olan kadının yaşamındaki en büyük sorunda gördüğü şiddet. Bu en yakınındaki erkekten başlayıp devletin ve toplumun uyguladığı şiddete kadar uzanmaktadır.Yüzde 60'a yakın kadın yaşamındaki en büyük sorunun şiddet olduğunu vurgulamaktadır. Yüzde 63.5 kadın kendi eşleri veya sevgilileri tarafından katledilmektedir. Cinayeti işleyen erkelerin yüzde 63 nün bir başka kadınla evli olduğu görülmektedir" dedi. 

Topyekün saldırılara karşı kadınların direndiğini belirten Karakaya, Kadınlar artık erkek şiddetine karşı çıkıyor. İşyerinde uğradığı cinsel taciz ve tecavüz davalarını mahkemelere taşıyor, sigortasız ve kötü koşullarda çalıştırılmaya karşı direniyor. Esnek çalışmaya mahkum edilmeye, böylece hem ev işleri hem de bakım yükünün yine omuzlarına yüklenmesine itiraz ediyor. Baba, koca, erkek kardeş tarafından maruz kaldığı erkek şiddetini kabul etmiyor, kendi hayatını kurmanın koşullarını zorluyor. Kadınlar Günü'nün farklı kültürlerdeki  algısı ve kutlanma şekli o coğrafyanın kadın algısı ile son derece ilintilidir. Türkiye'deki verilere baktığımızda Kadınlar Günü altında çok daha derin meseleler barındırmakta ve kutlamadan çok kadının sesini duyurmaya çalıştığı bir gün olmaktadır. Bu tarihi yaratan tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, özgürce nefes alınan yaşanılası bir dünya diliyoruz" ifadelerini kullandı. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız