Güncel

Kadınlar özgürlük, devlet ve erkek şiddetine karşı yürüdü I İşte il il yürüyüşler

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, ülkenin her tarafında kadınlar, özgürlük için kadın cinayetlerine karşı ve devlet ve erkek şiddetine karşı, İstanbul Sözleşmesini savunmak için meydanlardaydı.

26 Kasım 2021 Saat: 10:18
Kadınlar özgürlük, devlet ve erkek şiddetine karşı yürüdü I İşte il il yürüyüşler
Kadınlar özgürlük, devlet ve erkek şiddetine karşı yürüdü I İşte il il yürüyüşler

İşte  25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde gerçekleştirlen kadın eylemleri....

-25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde yüzlerce kadın 25 Kasım Kadın Platformu'nun öncülüğünde Taksim Tünel Meydanı’nda bir araya geldi. “Erkek devlet şiddetine karşı isyanımız bitmedi, büyüyor. Umudumuz, gücümüz birbirimizde” şiarıyla bir araya gelen kadınlar, meydanda taleplerini haykırıyor.

Kadınların buluşması öncesi, Beyoğlu’nun Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi başta olmak üzere birçok cadde ve sokak bariyerlerin yanı sıra zırhlı araç ve çevik kuvvet araçları ile ablukaya alındı. Polis ablukasına aldırış etmeyen kadınlar, Tünel Meydanı’nda pankartları ile toplandı.

Kadınlar sık sık, “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz”, “Kadınlar artık susmayacaklar, susmayacaklar”, “Zıpla zıpla zıplamayan Tayyip’tir”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Erkek adalet değil gerçek adalet” sloganları atıyor. Eylemde, “Patriarkaya karşı feminist özsavunmaya”, “Hükümet istifa”, “Ellerimizi ve sesimizi birleştiriyoruz”, “Aradığınız makbul kadına ulaşılamıyor, şu anda Taksim’de direnişte”, “Jin jiyan azadi”, “İsyanı yükselt” “Şüpheli kadın ölümü yoktur, gizlenen erkek şiddeti vardır”, “Hasta kadın tutsaklara özgürlük”, “Kürdüz kadınız buradayız” dövizleri taşıdı.

Polis engelini protesto eden kadınlar hazırladıkları açıklamayı okumadı. Kadınlar şiddete ve yasaklara karşı kısa bir açıklama yaparak erkek-devlet şiddetine karşı alanlarda olacakları mesajı verdi. Bu sırada kadınlar “Polis defol bu sokaklar bizim” sloganları attı. Kadınlar alanı terk etmeyerek alanda durmakta ısrarcı olunca polis kadınlara ikinci saldırı gerçekleştirdi. Kadınlar bu sırada Tünel Meydanı’na doğru tekrar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınlar daha sonra polis saldırısına karşı Karaköy’e doğru yürüyüşe geçti.Kadınlar burada sloganlar ve halaylar eşliğinde eylemini sonlandırdı.

........... 

-Bursa Kadın Platformunun çağrısıyla Fomara Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar Kent Meydanına yürüdü. Eylem İstanbul'dan Ankara'ya "Beyaz Yürüyüş" gerçekleştiren hekimler ve TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı'da katıldı.

.............

-Çanakkale'de kadınlar, 25 Kasım dolayısıyla Golf Çay Bahçesinde toplanarak sloganlarla İskele Meydanı'na yürüdü. Burada yapılan açıklamanın ardından eylem çekilen halaylar ve atılan sloganlarla sona erdi.

............

-Ankara'da Sakarya Meydanı'nda buluşan kadınlar, "İşsizliğe, yoksulluğa, güvencesizliğe, gericiliğe, tacize, tecavüze, istismara, katliamlara ve savaşlara karşı eşit ve özgür bir toplum için isyandayız" dedi. Eylemde, kadın yoksulluğuna tepkiler hem sloganlara hem de yapılan açıklamaya yansıdı. AKP-MHP iktidarının politikalarına karşı kadınların birlikte mücadeleyi sürdüreceği vurgulandı.

Ankara Kadın Platformu'nun çağrısıyla akşam saatlerinde Sakarya Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, polis ablukasına rağmen kitlesel buluşma gerçekleştirdi. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Filiz Kerestecioğlu ve Semra Güzel, HDP, İnsan Hakları Derneği (İHD), DİSK, KESK üyeleri de katıldı.

.......... 

-Samsun Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla kadınlar, Küçük Pazar önünden Akbank önüne kadar yürüyüş düzenledi. Kadına yönelik her türlü şiddetin ve eşitsizliğin ortadan kaldırılmasına dair taleplerini haykırdı.

........

-Manisa Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadınlar Manolya Meydanı'nda eylem yaptı.

……

-Didim Kadın Platformu, katledilen kadınların fotoğraflarıyla Kent Meydanı'na kadar yürüdü. Kadınlar, alanda İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini bir kez daha haykırdı.

……

-Manisa'nın Soma ilçesinde de Soma Kadın Platformu açıklama yaptı. Cengiz Topel Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar adına açıklamayı Duygu Balcı ile Yağmur Yaman okudu.

……

-Antalya Kadın Platformu çağrısıyla Kapalıyol Halk Bankası önünde toplanan kadınlar Attalos Heykeli'ne yürüdü.

…..

-İzmir'de kadınlar, İzmir Kadın Platformu'nun çağrısıyla 25 Kasım'da sokağa çıktı, "Evde, sokakta, işte, kampüste şiddet her yerde. Çözüm örgütlü mücadelede" denildi.

İzmir'de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla İzmir merkez ile ilçelerinde sokağa çıktı, kadın-erkek şiddetini protesto etti.

İzmir'de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle yürüyüş düzenlendi. Alsancak Eski Leman Kültür Merkezi önünde başlayan yürüyüş yüzlerce kadının katılımıyla Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde son buldu. Burada basın açıklaması ile devam eden eylemde "Kadın cinayetleri politiktir", "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Jin jiyan azadi", "Kobanê'de direnen kadınlara bin selam", "AKP istifa kadınlar geliyor", "Görünmeyen emek sesini yükselt", "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Sözleşme bizim vazgeçmiyoruz", "Çocuk istismarını aklatmıyoruz" ve "Görünmeyen emek sesini yükselt" sloganları atıldı.

……..

 Kadına yönelik şiddete karşı Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde yürüyen İzmir Barosu üyesi kadın avukatlar, kadın cinayetlerinin politik olduğu vurgulandı. Kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin süreceği vurgulanan eylemde,  2021 yılında şu ana kadar 350 kadının katledildiğine dikkat çekildi. 

İzmir Barosu üyesi kadın avukatlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde yürüyüş düzenledi.

……

-Bornova Kadın Platformu, "Yoksulluk ve şiddete karşı çaresiz değiliz, gücümüz birliğimiz" şiarıyla Bornova Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

……

-Forbes Sevgi Yolundaki Madenci Anıtı önünde toplanan Buca'lı kadınlar, sloganlarla Buca Belediyesi Özgecan Aslan Kadın Dayanışma Merkezi'ne yürüdü.

……

-Aliağalı Kadınlar Demokrasi Meydanında açıklama yaptı

……

-Edirne'de kadınlar Antik Park önünde toplanarak PTT önüne "Eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz" yazılı pankartla yürüdü.

…..

-Kadınlar, Hopa Meydanı'na yürüyüş yaptı. "Kipriğimiz düşmeyecek" yazılı pankart taşıyan kadınlar erkek-devlet şiddetine, yoksulluğa ve cezasızlık politikalarına karşı ortak mücadele çağrısı yaptı.

…..

-Adıyaman İl Kadın Platformu, Demokrasi Parkı'nda açıklama gerçekleştirdi. Kadınlar adına konuşan Eylem Yıldırım, "Eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz. İsyanımızı büyütüyoruz" diye konuştu.

……

-Urfa İl Kadın Platformu öncülüğünde kadınlar erkek şiddetine karşı Haliliye ilçesi Topçu Meydanı'nda bir araya geldi. "Jin jiyan azadi" sloganları ve zılgıtlar eşliğinde meydana geldi. Kadınlar burada açıklama yaptı.

……

-İskenderun Kadın Platformu eski Bit Pazarı'nda açıklama yaparak "Şiddete, savaşa, erkek egemenliğine, ekonomik krize karşı isyandayız" dedi.

…….

-Fındıklı'da kadınlar 25 Kasım dolayısıyla meşaleli yürüyüş düzenledi.

……

-Antep Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için Şahinbey ilçesinde bulunan Kırkayak Parkı'ndan Demokrasi Meydanı'na yürüyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

…….

-Eskişehir Demokratik Kadın Platformu'nun çağrısı ile ESPARK AVM önünde bir araya gelen kadınlar, "Şiddete, yoksulluğa, eşitsizliğe karşı mücadele ve dayanışmayı büyütüyoruz" dedi.

Eskişehir'de kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde sokağa çıktı. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu'nun çağrısı ile ESPARK AVM önünde bir araya gelen kadınlar, "Şiddete, yoksulluğa, eşitsizliğe karşı mücadele ve dayanışmayı büyütüyoruz" dedi.

Polis, kadınların toplandığı alanı barikatlarla abluka altına alırken, kadınlar, toplanma alanına aranarak alındı. Polis LGBTİ+ bayraklarını alana almadı.

….

-Van'da bir araya gelen kadınlar, erkek-devlet şiddetine karşı yürüyüş gerçekleştirdi. Açıklamayı yapan Zeynep Tağtekin, bölgede ve yerelde erkek şiddetinin devletin özel savaş politikasıyla birleştiğini, kadın ve çocuklara yönelik saldırıların her geçen gün daha da arttığını söyledi.

Van Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla basın açıklaması ve yürüyüş düzenledi.

…….

 -Silopi'de yüzlerce kadın, erkek şiddetine karşı yürüyüş düzenledi.

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan Sanat Sokağı'nda yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP il ve ilçe örgütleri ile çok sayıda kadın katıldı.

……

-Dersim'de erkek egemen devletin kadın ve çocukların seks işçiliğine zorlandığı iddialarına dikkat çeken Dersim Kadın Platformu, bu iddiaların araştırılmasını ve gereğinin yapılmasını istedi. Açıklamada, 25 Kasım dolayısıyla mücadelenin yükseltileceği sözü verildi. 

Dersim Kadın Platformu, 25 Kasım'a ilişkin sokağa çıktı. "Şiddet kaderimiz değil, birlikte değiştireceğiz. 25 Kasım'da sokaktayız" yazılı pankartın açıldığı eylemde, katledilen kadınların fotoğrafları taşındı. 

….

-Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) "Zaman, kadın özgürlük zamanı" şiarıyla Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesindeki Dünya Kavşağı'ndan Rojava Parkı'na yapmak istediği yürüyüş, polis ablukası nedeniyle Medya Kavşağı'na kadar yapıldı.

"Zaman kadın özgürlük zamanı" pankartının gerekçe gösterilerek yürüyüşün engellenmek istendiği eylemde HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, duruma tepki gösterdi. Atasoy, eril zihniyetin kadınlardan korktuğunu vurgularken, "Saat 16.00'ya kadar izinli olan yürüyüş şu an yasaklanıyor. Bizler pankartımızın ardından yürüyeceğiz" dedi.

Kadınlar slogan ve zılgıtlarla polis engelini aşarak yürüyüş gerçekleştirirken, evlerinde bulunan kadınlar tencere ve tavalarla ses çıkarma eylemi ile yürüyüşe destek verdi.

……

-Adana'da kadınlar 5 Ocak Meydanı'ndan İnönü Parkı'na yürüyüş yaparak kadına yönelik şiddete tepki gösterdi. Polisin engellemesine rağmen kadınlar yürüyüşlerini gerçekleştirdi.

Adana Kadın Platformu'nun çağrısı ile kadınlar 5 Ocak Meydanı'ndan İnönü Parkı'na yürüyüş yaparak kadına yönelik şiddete tepki gösterdi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız