Güncel

Kadınlardan mücadeleyi büyütme çağrısı

25 Kasım kapsamında çeşitli eylem ve etkinlikler yapan kadınlar, "Hem siyasal hem de hak mücadelesi anlamında dayanışmayı güçlendirmeliyiz" mesajı verdi.

20 Kasım 2021 Saat: 08:23
Kadınlardan mücadeleyi büyütme çağrısı
Kadınlardan mücadeleyi büyütme çağrısı
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında birçok kentte eylem ve etkinlikler yapan kadınlar, erkek-devlet şiddetine karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. 
DİYARBAKIR
Rosa Kadın Derneği, Sur ilçesinde kafede etkinlik düzenledi. Etkinliğe Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ve HDP Diyarbakır İl Eş başkanı Gülistan Atasoy, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği(ÖHD) üyelerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.
Etkinlik öncesi konuşan Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, 25 Kasım’ın geçmişine değinerek, “Bugün uluslararası şiddetle mücadele ve dayanışmayı ortaklaştıran bir gün olarak kabul edildi. Yıllardır bugünü anıyoruz. Türkiye ne yazık ki imza attığı sözleşmelere uymayan ve bu anlamdaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen bir ülke. Bugün onlarca şiddet türü ile karşı karşıyayız. Hepimiz hem erkekler hem de devlet tarafından şiddet görmüş kadınlarız. Bugün burada örgütlü mücadeleyi ne kadar iyiye götürebiliriz diye konuşalım istiyoruz” dedi.
ÖZSAVUNMA 
Tüm kadınların benzer hikayelerinin olduğuna değinen Kaya, “Bizler, hayatında eşinden, kardeşinden, babasından ya da sokakta hiç tanımadığı birinden veya devletten şiddet gören kadınlarız. Tüm Kürdistan’da yoksulluk denilen bir şiddet türüyle karşı karşıyayız. Fuhuşa, uyuşturucuya yönlendirmeyle karşı karşıyayız. Bunu tartışmak istiyoruz. Bununla ilgili yapabileceğimiz en güçlü mücadele farkındalığı yükseltmedir. Mücadeleyi büyütmeliyiz. Kendi örgütlülüğümüzü toplumsallaştırdığımız ölçüde öz savunmamızı gerçekleştireceğiz. Kadın kırımı bizim bütün kimliklerimize dönüktür. Kürt kadını ve Kürdistan’da yaşıyor olmamızla, doğamızla, kültürümüzle hepsiyle ilgilidir. Bütün bu saldırılar bu mücadeleyi kırmaya yöneliktir. Hem siyasal hem de hak mücadelesi anlamında dayanışmayı güçlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Kaya’nın konuşmasının ardından katılan kadınlar yaşadıkları sorunları anlattı.
Konuşmaların ardından halaylar çekip şarkılar söyleyen kadınlar etkinliği “Jin jiyan azadi” sloganları ve zılgıtlarla sonlandırdı.
ANTALYA 
Antalya Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla cezaevlerinde tutulan kadın tutuklulara kart gönderdi. Güllü Postanesi önünde bir araya gelen kadınlar, "Tutsak kadınlara özgürlük yaşasın kadın dayanışma" pankartını açarak, "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz" sloganı attı. Kadınlar kart göndermeden önce postane önünde bir açıklama yaptı. 
Açıklamada konuşan platform üyesi Fatma Kayaoğlu "Devlet şiddeti erkek şiddeti kadar kadınların hayatında baskı kurmaya devam ediyor. Tutuklu kadınlara, LGBT+lar’a ve çocuklara uygulanan ekonomik ve sosyal hak ihlalleri de artmaya devam ediyor. Kadınların yaşadığı adaletsizlikler sadece tutuklama süreciyle sınırlı kalmıyor, cezaevlerine giriş ve çıkışlarda güvenlik adı altında yapılan çıplak aramalar kadınların fiziksel haklarını ihlal etmekle kalmıyor aynı zamanda bir taciz yöntemi olarak kullanılıyor ve tacizi meşrulaştırıyor” diyerek hak ihlallerine karşı mücadele etmeye davet etti.  
HDP Kadın Meclisi ve TJA, Akdeniz İlçesi Güneş Mahallesi’nde kadınlarla bir evde bir araya geldi. Kadınların buluşmasında kadına yönelik şiddet ve mücadele yöntemleri konuşuldu. 
DERSİM
Dersim Kadın Platformu da katledilen ve kaybettirilen 25 kadının fotoğrafını Seyit Rıza Meydanı’nda sergiledi. Sergilenen dövizler arasında katledilen Azra Gülendam Haytaoğlu, İpek Er, Pınar Gültekin, Edanur Kaplan’ın yanı sıra, erkekler tarafından uğradıkları şiddete karşı yaptıkları özsavunma sonrası cezaevine konulan kadınların da fotoğrafları yer aldı. 
MARDİN 
HDP Kadın Meclisi ve TJA, Mardin’in Mazıdağı ilçesinde kadınlar ile bir araya geldi. Mazıdağı Qolçiyan (Ürünlü) Mahallesi Hindriz mezrasında gerçekleştirilen etkinliğe HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar da katıldı. Burada konuşan Dündar, kadınların kazanımlarından vazgeçmeyeceklerini söyledi.
 
 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız