Güncel

Kapatma davası mütalaası HDP'ye tebliğ edildi

AYM, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in HDP kapatma davasına dair esas hakkındaki görüşünü HDP'ye tebliğ etti.

21 Ocak 2022 Saat: 10:31
Kapatma davası mütalaası HDPye tebliğ edildi
Kapatma davası mütalaası HDP'ye tebliğ edildi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in başvurusu üzerine Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) açılan kapatma davasının mütalaası, partiye tebliğ edildi.

Bekir Şahin, 29 Kasım'da Anayasa Mahkemesi'ne (AYM), esas hakkındaki savunmasını sunmuştu. AYM tarafından dün mesai saati bitimine 10 dakika kala 16.50'de Yargıtay'ın görüşü HDP Genel Merkezi'ne ulaştırıldı.

Bekir Şahin'in esas hakkındaki görüşünün yer aldığı iki zarf partiye tebliğ edildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından hazırlanan esas hakkındaki görüş 41 sayfadan oluşuyor.

REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ
AYM, HDP'nin, siyasi yasak istenen partililerin savunmalarının da Başsavcılığa gönderilmesi yönündeki talebini reddetti. Ayrıca daha önceki görevleri nedeniyle AYM üyesi İrfan Fidan hakkındaki HDP'nin reddi hakim talebi de reddedildi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK
HDP'ye tebliğ edilen esas hakkındaki görüşün ardından 1 ay içinde ek süre talebinde bulunmaması halinde parti esas hakkında savunmasını sunacak. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Başsavcı Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bütün bu aşamalarda istenebilecek ek süre taleplerini de AYM değerlendirecek.

Bu sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak AYM raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Raporun, AYM üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan, toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

15 KİŞİLİK HEYET KARAR VERECEK
HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69'uncu maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

SİYASİ YASAK İSTENENLER 5 YIL PARTİ ÜYE VE YÖNETİCİSİ OLAMAYACAK
AYM'nin, siyasi yasak istenen partililerin, beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetimcisi olamayacak.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız