Yaşam

Karacan: Grev yapabiliriz

Lastik İş Sendikası’nın fabrika yöneticileriyle gerçekleştirdiği toplu sözleşme görüşmelerinin dördüncüsünde anlaşma sağlanamadı.

26 Aralık 2015 Saat: 01:44
Karacan: Grev yapabiliriz
Karacan: Grev yapabiliriz

Lastik İş Sendikası’nın Kocaeli’deki Goodyear, Brisa ve Pirelli fabrikalarının yöneticileriyle gerçekleştirdiği toplu sözleşme görüşmelerinin dördüncüsünde anlaşma sağlanamayınca Lastik İş Genel Başkanı Abdullah Karacan, “Görüşme bu şekilde devam ederse grev hazırlığına başlayabiliriz” dedi.

Lastik İş Sendikası’nın Kocaeli’de örgütlü olduğu Goodyear Lastikleri T.A.Ş, Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş, Türk Pirelli Lastikleri A.Ş üreticileri ile imzaladıkları iki yıllık toplu sözleşmeler 1 Ocak tarihinde sona erecek. Yaklaşık 5 bin işçiyi kapsayan 59 maddelik toplu iş sözleşmesi 1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girecek ve 2 yıl süreyle de geçerli olacak. Lastik İş Sendikası ile işverenler arasındaki görüşmelerin dördüncüsü, Derbent Uygulama Oteli’nde gerçekleştirdi. Parasal maddelerin görüşüldüğü toplantıda, Lastik İş belirlenen enflasyon oranının iki katı oranında zam isterken işveren baskı üzerine zammı enflasyon oranının yüzde 75’i oranında olması yönünde teklif verdi. Görüşme sonrasında demeç veren Lastik İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan, bu zam oranının kabul edilemez olduğunu belirterek, “Bir sonraki toplantıda da görüşme bu tekliflerle geçerse grev hazırlığına başlayabiliriz” şeklinde konuştu.

 

KADRO DEĞİŞMEDİ

Öğlen saat 14.30’da başlayan toplantıya Lastik İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan, sendikanın şube yöneticileri ve genel merkez yöneticileri katılırken işverenleri temsilen; Brisa Çalışma İşleri Direktörü Uğurtan Doğan, Brisa İdari İşler Direktörü Erol Gürcan, Murat Şahin, Pirelli İnsan Kaynakları Direktörü Turan Barış Arpacı, Pirelli Endüstriyel İlişkiler Daire Başkanı Gence Saygun, Personel Müdürü Can Güler, Goodyear İnsan Kaynakları Müdürü Erhan Hasırcıoğlu, İnsan Kaynakları Direktörü Ajda Pak Ayvat ile müdürlerden Efe Aslan, Oğuzhan Kılıç, Ertürk Eray katılım gösterdi.

 

İŞVEREN YİNE DÜŞÜK TEKLİF VERDİ

Görüşmelerin 8 Aralık tarihinde yapılan ikinci oturumunda Lastik İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan’ın ‘Toplu sözleşmeyi değerli kılan madde’ olarak nitelendirdiği eşit işe eşit ücret maddesinin kabul edilmesi görüşmelerin olumlu geçtiğini göstermişti. Dün yapılan beşinci görüşmede de ikinci görüşmede verilen teklif üzerinde anlaşma hemen sağlanamadı. Lastik İş Sendikası, işçi ücretlerine yapılacak olan zammın birinci altı ayda belirlenen altı aylık enflasyon oranının 2 katı zam teklifi vermişti. Beşinci görüşmede bu talebe karşılık işverenin teklifi yüzde 60 oranı oldu. Kabul edilmeyince işveren genel merkezle görüşüp oranı yüzde 75’e çıkardı.

 

“KABUL EDEBİLECEĞİMİZ BİR ORAN DEĞİL”

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından demeç veren Lastik İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan, “İşverenin verdiği enflasyonun yüzde 75 oranında zam bizim kabul edebileceğimiz bir oran değil. Bize verilen teklif oranlarının bu düzeyde olması işverenin bu olayı ciddi değerlendirmediğini bize gösteriyor. Önümüzdeki süreçte de işveren bu tavrı takınırsa grev hazırlıkların başlayabileceğimizi söyledik. Ancak daha önce de söylediğiz gibi amacımız görüşmeleri masada bitirmek” dedi.

 

“İŞVEREN TEHDİTKAT TAVIR İÇERİSİNDE”

Karacan, “Onlar asgari ücretin yükselmesi konusundan güç alıyorlar. Ücret konusunda genel anlamda tüm işverenler tehditkâr tavır içerisinde. İdari maddelerde anlaşma sağladık. İyi yol kat ettiğimize inanıyorum. Enflasyon oranında henüz anlaşmış değiliz. Görüşmelerimiz devam edecek” şeklinde konuştu. Lastik İş Sendikası ile işveren arasındaki bir sonraki görüşme 7 Ocak 2016 Perşembe günü saat 10.00’da Derbent Uygulama Oteli’nde gerçekleştirilecek.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız