Yaşam

"Kardeşimizi öldürenlerin cezalandırılmasını, kemiklerinin bize verilmesini istiyoruz”

Zaman aşımının insanlık suçlarında geçerli olmadığını ifade eden Mikail Kırbayır,”Cemil'in kaybedildiği bu davanın peşini bırakmayacağız."dedi.

27 Ağustos 2017 Saat: 21:17
"Kardeşimizi öldürenlerin cezalandırılmasını, kemiklerinin bize verilmesini istiyoruz”
"Kardeşimizi öldürenlerin cezalandırılmasını, kemiklerinin bize verilmesini istiyoruz”

12 Eylül 1980 Cuntasının işbaşına gelmesinden sonra  gözaltında kaybedilenlerin  ailelerinin  başlattığı direnişin simgesi haline gelen Cemil Kırbayır'ın annesi  Berfo Ana'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne(AİHM) açtığı davaya, Adalet Bakanlığı savunma gönderdi. Bakanlık savunmada, “Berfo Ana öldü, dava düşsün” dedi.Bu savunmaya Cemil Kırbayır’ın kardeşleri  Fatma Gülmez ve Cemil Kırbayır tepki göstererek, “Biz davamızın peşindeyiz, bizim ömrümüz yetmez ise torunlarımız davacı olacak”dediler.

BERFO ANANIN VASİYETİ VAR

Hürriyet'ten İsmail Saymaz'ın haberine göre, Cemil Kırbayır’ın 12 Eylül’den sonra işkencede öldürülmesi nedeniyle, ‘Berfo Ana’ adıyla tanınan annesi Berfo Kırbayır’ın 2011’de ‘yaşam hakkı ve adil yargılanma hakkı ihlali’ gerekçesiyle AİHM’de açtığı davada Adalet Bakanlığı  şubat ayında savunma yaptı. Savunmada Berfo Kırbayır’ın 26 Ekim 2011’de başvuru yaptıktan sonra 21 Şubat 2013’te öldüğü hatırlatılarak, “Varislerinin davayı onun ölümünden sonra sürdürme niyeti olduğunu gösteren bir bilgi ya da belge yoktur” denildi. Yine savunmada, AİHM’nin yargılamayı dava listesinden çıkarması istenirken, bu olayın Türkiye’nin AİHM’yi tanımasından yedi yıl önce olduğu, ‘insanlığa karşı suç’ maddesinin TCK’ya 2005’te konulduğu, geriye dönük yargılama yapılamayacağı, bu tekil olayın darbe rejiminin toplumun bir kesimine karşı devlet politikası çerçevesinde olduğuna dair bir bulgu yoktur” denildi.

ANNEMİZE SÖZ VERİLMİŞTİ

Bakanlığın bu savunmasını kabul etmediklerini ifade eden kardeş Cemil Kırbayır,  Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı 12 Eylül davasında  bu sanıklara atfedilen eylemlerden birinin de Kırbayır’ın öldürülmesi olduğuna dikkat çekerek, bu yüzden annesi Berfo  Kırbayır’ın  davanın müdahilleri arasına alındığını söyledi.  Berfo Kırbayır’ın  2010’da, başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın buluştuğu Cumartesi Annelerinin arasında olduğunu da  ifade eden Kırbayır, annesine konuyla ilgileneceğinin söylediğini de dile getirdi.

PARA VE GİYSİ GÖTÜRDÜM

Cemil Kırbayır’ın Ardahan’ın Göle İlçesi’nde 13 Eylül 1980 tarihinde gözaltına alındıktan sonra 247 Piyade Alayında bir hafta bekletildiğini, sonra 17 kişi ile beraber 9. Kolordu Sıkıyönetim Komutanlığı Kars gözetimevine götürüldüğünü, 7 Ekim 1980’de kendinin ziyarete  gittiğini anlatan Cemil Kırbayır, “İçeriye 1200 lira para ve çamaşırlarını verdim. Kardeşim, içerden gönderdiklerimi  aldığına dair not gönderdi. Yanındakilerin anlatımına göre, 8 Ekim’de burada sorgulamaya alınıyor, 9 Ekim’de ise, firar ettiğini yaydılar. Tekrar gittiğimizde öyle biri bizde yok dediler. İşin peşine düştüğüm için 14 Ekim 1980'de  beni bölgeden uzaklaştırmak için  Karaman’a zorunlu ikamete gönderdiler. Hiç vazgeçmedik, o günden bu yana Cemil Kırbayır’ı arıyoruz. Dirisini yok ettikleri gibi ölüsünü de gizlediler”dedi.

MECLİS KOMİSYONU RAPORU SUÇLULARI BELİRLEDİ

Savunmayı kabul etmediklerini, AİHM’de bunu kabul etmeyeceklerini umduklarını, çünkü dosyanın ellerinde olduğunu söyledi. Zaman aşımının insanlık suçlarında geçerli olmadığını ifade eden Kırbayır,”Cemil'in kaybedildiği bu davanın peşindeyiz. 2011 yılında Ak Parti Milletvekili Anayasa Profesörü Zafer Üskül başkanlığında, üç milletvekili ile adalet ve  işleri  bakanlığını temsilen başmüfettişlerden oluşturulaan  İnsan Kakları İnceleme ve Araştırma Komisyonu tarafından Cemil Kırbayır hakkında bir rapor hazırlandı. Raporda Dede Korkut Eğitim Enstitüsü’nde sorgulama sırasında öldürüldüğü, cesedinin ise kaybedildiği açıkça belirtildi. Yine, sorgulamayı yapanlar isim isim raporda yer aldı. Rapor TBMM Genel Kurul’unda da kabul edildikten sonra,  Adalet Bakanlığı kanalıyla Kars Başsavcılığına gönderildi. Ancak hala dava açılmış değil. Biz de aynı şekilde şikayetçi olduk. Bir çok kez gidip davamızın akıbetini sorduk ama hala sonuç yok. Biz kardeşimizi öldürenlerin cezalandırılmasını ve kemiklerinin bize verilmesini istiyoruz”dedi.

BİZ KARDEŞİMİZİN DAVASININ TAKİPÇİSİYİZ

Uzun yılardır ailecek Galatasaray meydanında her hafta oturarak kardeşinin sorumlularının cezalandırılmasını ve kemiklerinin kendilerine verilmesini istediklerini söyleyen Mikail Kırbayır, İki yıl önce dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüştüklerini ve ilgilenecekleri sözü aldıklarını, Yine bu yaz  dönemin Adalet bakanı (Bozdağ) ile görüşmek istediklerini ancak görüşemeyince taleplerini içeren dilekçeyi kapı önüne astıklarını anlatan Kırbayır, “Biz davamızın takipçiyiz. Vazgeçmemiz mümkün değildir. Failler ortada. Hükümetten, savcılardan beklediğimiz gereğini yapmalarıdır. Ellerimiz Kenan Evren ve cuntacı arkadaşlarının yakasındadır. Adalet istemeye, Cemil'imizi istemeye devam edeceğiz. Yılardır çektiğimiz sıkıntılara ve acılara rağmen kardeşimizi öldürenlerin ve sorumlularının  peşini bırakmayacağız” diye konuştu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız