Güncel

'Katledilenleri unutmadık, şimdi katledenlerle hesaplaşma zamanı'

6 Şubat deprem katliamının 1. yılında yüzlerce kişi çeşitli kentlerde yürüyüşler düzenlendi. anmalar ve protestolar yapıldı. Deprem değil katliam sloganlarının atıldığı eylemlerde sorumlulardan hesap sorma iradesi yükseltildi.

7 Şubat 2024 Saat: 10:56
Katledilenleri unutmadık, şimdi katledenlerle hesaplaşma zamanı
'Katledilenleri unutmadık, şimdi katledenlerle hesaplaşma zamanı'

6 Şubat Maraş merkezli deprem katliamının yıldönümünde çok saıyda kentte halklar sokağa döküldü. Katledilenlerin anıldığı eylemlerde, depremin sorumlularından hesap sorulacağı vurgusu öne çıktı.

ANTAKYA

6 Şubat Maraş merkezli deprem katliamının 1. yıldönümünde 6 Şubat Platformu depremden en çok etkilenen kentlerden Antakya'nın merkezinde yürüyüş düzenledi. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte "Unutmak, affetmek yok" ve "Hatay'ı yeniden kuracağız" pankartları açıldı. Maksim alanından Saray Caddesine düzenlenen yürüyüşe Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve milletvekilleri, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü, emek meslek örgütü temsilcisi katıldı.

Yürüyüş boyunca 6 Şubat Maraş merkezli depremlerin ihmal sonucu katliama dönüştüğüne dikkat çekildi, deprem katliamında halkın sadece göçük altında değil, açlıktan, susuzluktan, tedavi hakkına erişememekten, boğularak, yanarak katledildiği, devletin Antakya halkını ölüme terk ettiği vurgulandı.

İSTANBUL

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği, İstanbul Tabip Odası, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonun ortak çağrısıyla Beşiktaş’ta 6 Şubat depremleri anmasını gerçekleştirdi. Anmada “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok”, “Afet değil bu bir katliam” sloganları atıldı. Pankartın önünde yakılan mumlar ve karanfillerle 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden yurttaşlar anıldı. Anma sonrasında Beşiktaş’ta Kadıköy İskelesi’nde vapur bekleyen bir grup polisen sert müdahalesi ile gözaltına alındı.

KADIKÖY

Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla Kadıköy'de buluşan kadınlar, 6 Şubat depremlerinde katledilen kadınları andı. "Kadınlar unutmuyor affetmiyor hesap soruyor" şiarıyla, Süreyya Operası önünde yüzlerce kadın Kadıköy Meydanı'na yürüdü.

Kadıköy Meydanı'nda uzun bir süre yürüyüş gerçekleştiren kadınlara, çevredekiler de destek verdi. Yürüyüşlerini Kadıköy Meydanı'nda sonlandıran kadınlar telefon ışıklarını açarak basın açıklamalarını okudu. Kitle adına basın metinini okuyan Seçil Murtazaoğlu, bir doğal afetin iktidar eliyle "katliama" çevrildiğini belirtti.

Öte yandan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Kadıköy Halitağa Caddesinde bulunan Kadıköy İlçe Örgütü önünde 6 Şubat Maraş merkezli depremde katledilenleri andı.DEM Parti, unutmamak kadar hesap sormanın da önemli olduğunu kaydetti. Anmada, "Dayanışma ile yaralarımızı sarmaya devam edeceğiz, şimdi hesap sorma zamanı. Şimdi AKP hükümetinden ölümlere göz yumduğu, deprem bölgesinden rant sağladığı, savaş hükümeti olduğu için hesap soracağız" denildi.

Yine Gençlik örgütleri Beyazıt meydanında, 6 Şubat Maraş merkezinde katledilenleri andı. "Dayanışma yaşatır", "Halktan çaldıklarınızı geri alacağız! Deprem değil kapitalizm öldürür!", "Kurulaca bir yaşam, sorulacak bir hesap var", "Geleceğimizin enkazını dayanışarak kaldıracağız" pankartları açıldı.

MERSİN

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla Özgecan Aslan Barış Meydanı'nda eylem yapıldı.

Tarsus Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Halk Eğitim Merkezi önünde bir araya gelenler depremlerin birinci yıldönümü için yürüdü. Basın açıklamasında şunlar söylendi: "Depremlerin, sellerin, doğa olaylarının binlercemizi yaşamdan koparan birer felakete dönüştürüldüğü,  bizim payımıza her seferinde acıların, yıkımların düştüğü, ekmeğimizin her geçen gün küçüldüğü, haklarımızın, özgürlüklerimizin ortadan kaldırıldığı bu bozuk düzen bizim düzenimiz değildir.  Bu bozuk düzende sağlam çark olmaz. İnsana, emeğe, doğaya düşman bu bozuk düzene, köhne sisteme karşı emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz."

İZMİR
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Bayraklı Deprem Anıtı önünde bir araya gelenler basın açıklaması yaptı. Açıklamaya yüzlerce kişi katıldı. Açıklamada, "6 Şubat depremini unutmadık, unutmayacağız. Sorumlulardan hesap soracağız" pankartı açılırken, sık sık, "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Deprem değil bu bir katliam" sloganları atıldı.

Depremde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından açıklamayı, Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Aykut Aydemir okudu. Akdemir, yıkılan her binanın, kaybolan her canın, yetim ve öksüz kalan her çocuğun acısını yüreklerinde hissettiklerini söyledi.

Açıklama sloganlarla son buldu.

ANTALYA
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Attalos Meydanı'nda bir araya gelenler depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu.  Okunan basın metninde, "Ama aradan geçen bir yıla rağmen deprem bölgesinde hala tek bir çivinin çakılmadığı, molozların dahi kaldırılmadığı yerler var. İşsizlik, kayıt dışı çalışma, sömürü diz boyu. Milyonlarca insan adeta konteyner kente, çadır kente dönüşmüş şehirlerde kaderine terk edilmiş durumda. Barınma, sağlıklı beslenme ve eğitim sorunları başta olmak üzere, en temel ihtiyaçların karşılanmasında yaşanan sorunlar halen sürüyor. Soruyoruz: Nereye gitti bizlerden topladığınız vergiler? Topladığınız vergileri depremzedenin yaraları sarmak yerine kime, kimlere verdiniz" denildi.

SİVAS
Sivas Kent Meydanı'nda bir araya gelen Sivas Emek ve Demokrasi Güçleri "Unutmayacağız, unutturmayacağız, yıkıntılar arasından yeni bir ülke yaratacağız" yazılı pankartı taşıdı. Sorumluları ve çadır satanları protesto ettiler.

DENİZLİ
Denizli Emek ve Demokrasi Güçleri, Candoğan Parkı'nda bir araya geldi. Açıklamayı emek ve demokrasi güçleri adına Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Özdemir okudu. Basın açıklamasından sonra oturma eylemi yapıldı. Oturma eylemi alkış ve sloganlarla sona erdi.

Açıklamada, "İnsana, emeğe, doğaya düşman bu bozuk düzene karşı emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz" denildi.

TRABZON
Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla Trabzon Meydan Park'ta eylem yapıldı.

KOCAELİ
Kocaeli'de 6 Şubat anması için bir araya gelen Emek ve Demokrasi Güçleri, Belediye İşhanı önünden Anıtpark'a yürüyerek basın açıklaması yaptı.

URFA
DEM Parti Urfa İl Örgütü de, katledilenler anısına Karaküprü ilçe Belediyesi Nikah salonunda mevlit okuttu. Mevlit programına DEM Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar'ın yanı sıra bir çok kişi katıldı. Mevlit programı 6 şubat depremini anlatan sinevizyon gösterimi ile başladı. Sinevizyon gösterminin ardından DEM Parti Karaküprü ilçe Eşbaşkanı Rehşan Yazar konuştu. Deprem felaketinin rant siyasetinden kaynaklandığını belirterek, devletin enkazlara geç müdahalesine karşı halkın dayanışmasına dikkati çekti.

ANKARA

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri Kızılay binasına siyah çelenk bıraktı. Açıklamada konuşan Nihat Karyelioğlu, "Kentleşmeyle, imar aflarıyla, kamusal denetimin olmamasıyla katliamın hazırlandığını biliyoruz" dedi.

ADANA
Adana'da Deprem Dayanışma Derneği'nin çağrısıyla kentteki siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri ile halk, Çukurova ilçesinde bulunan İller Bankası önünde bir araya geldi. Kitle buradan Gençlik Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüşte depremde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ve meşaleler taşınarak, "Affetmek, helalleşmek, unutmak yok", "Hak hukuk adalet, Alpargün'e müebbet" ve "Sesimi duyan var mı" sloganları atıldı. Yürüyüş sonrası kitle Gençlik Meydanı'nda depremde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Adana'da depremde yaşamını yitirenlerin aileleri etkinlikte söz alarak, hukuk mücadelelerine dair bilgi verip, adalet talebinde bulundu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız