Güncel

Kayıp yakınları İzmir'de Hayrettin Eren ve Batman'da Mehmet Emin Çelik'in, akıbetini sordu

Kayıp yakınları Batman'da Mehmet Emin Çelik'in, İzmir'de Hayrettin Eren'in akıbetini sordu.

27 Ağustos 2022 Saat: 22:13
Kayıp yakınları İzmirde Hayrettin Eren ve Batmanda Mehmet Emin Çelikin, akıbetini sordu
Kayıp yakınları İzmir'de Hayrettin Eren ve Batman'da Mehmet Emin Çelik'in, akıbetini sordu

Kayıp yakınları Batman'da Mehmet Emin Çelik'in, İzmir'de Hayrettin Eren'in akıbetini sordu.

Batman ve İzmir'de kayıp yakınları "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla eylemler yaptı.

MEHMET EMİN ÇELİK İNFAZ EDİLDİ
Batman’da kayıp yakınları ve İHD, eylemlerinin 543’üncü haftasında Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelerek, kayıpların akıbetini sordu. Kayıp yakınları, 28 Ağustos 1994 tarihinde Batman’ın Kozluk ilçesinde özel timlerin evden alarak infaz ettiği Mehmet Emin Çelik’in faillerini sordu.

Çelik’in hikâyesini okuyan İHD Batman Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız, Kozluk ilçesinde ikamet eden Mehmet Emin Çelik ve Mehdi Çelik’in, Yeni Mahalle’de bulunan akrabaları Muzaffer Durmaz’ın evine misafirliğe gittiği belirterek, gece saat 23.30’da eve gelen özel timlerin "ifade vermeleri lazım" gerekçesiyle Mehmet Emin Çelik ve Mehdi Çelik’in evden dışarı çıkarıldığını söyledi.

Yaklaşık 15 metre uzaklaştırıldıktan sonra Mehmet Emin Çelik’in, uzun namlulu silahlarla taranarak öldürüldüğünü, Mehdi Çelik’in ise karanlık olması sebebiyle kaçarak kurtulmayı başardığını ifade eden Yıldız, Çelik’in cenazesinin bir gün sonra toprağa verildiğini kaydetti.

HAYRETTİN EREN'İN AKIBETİ SORULDU
İHD İzmir Şubesi de Konak Eski Sümerbank önünde eylem yaptı. "Kayıplar vicdandır sahip çık" ve "Failler belli kayıplar nerede" pankartlarının açıldığı bu haftaki eylemde, 21 Kasım 1980'de İstanbul'da gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Hayrettin Eren'in akıbeti soruldu. İHD İzmir Şube yöneticisi Caner Canlı, Hayrettin Eren'in hikayesini şöyle anlattı: "1954 doğumlu Hayrettin Eren, 1970’li yıllar boyunca sosyalist hareket içinde yer aldı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra 21 Kasım 1980’de babasına ait otomobille Haşim İşcan geçidine geldi. Burada gözaltına alınarak Karagümrük Karakolu’na götürüldü. Ailesi gözaltı olayını öğrenince gittiği Karagümrük Karakolu’ndaki gözaltı defterinde Hayrettin Eren’in adını gördü. Karakol yetkilileri Hayrettin ve aynı operasyonda yakalanan 8 kişinin Gayrettepe götürüldüğünü söyledi. Ancak orada da aileye bilgi verilmedi. Aynı operasyonda gözaltına alınan Ahmet Öztürk, Ahmet Ok, Şaban Arslan, Turgut Karataş ve Fevzi Rakıcı, Hayrettin Eren'in yakalanma ve sorgulanma sürecine tanıklık ettiler. 'Ahmet Öztürk, Tanığım; onu hem karakolda hem de siyasi şubede gördüm' dedi."

Canlı, Eren Ailesi ve İHD'nin sürdürdüğü hukuk mücadelesine rağmen, devletin etkin soruşturma yapmadığını, takipsizlik ve zaman aşımı kararlarıyla dosyanın kapatıldığını aktardı. Canlı, Eren'in kaybedilmesinde dönemin, "İstanbul Emniyet Müdürü Şükrü Balcı, Siyasi Şube Müdürü Tayyar Sever, Siyasi Şube Müdür Yardımcısı Mehmet Ağar, Hayrettin’e işkence yapan timin şefi Fikret Işınkaralar"ın sorumlu olduğunu söyledi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız