Güncel

'Kayıplar bulunana, failler yargılanana kadar mücadelemiz sürecek'

İHD İzmir Şubesi, Cemil Kırbayır'ın 41 yıl önce gözaltında kaybedilmesine ilişkin açıklama yaptı, "İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı olmaz. Cezasızlık ve zaman aşımı geleneğinden vazgeçilmelidir" çağrısında bulundu.

24 Ekim 2021 Saat: 08:17
Kayıplar bulunana, failler yargılanana kadar mücadelemiz sürecek
'Kayıplar bulunana, failler yargılanana kadar mücadelemiz sürecek'

AYHAN AYDIN

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, Konak eski Sümerbank önünde kayıplarla ilgili eylem yaptı.

Cemil Kırbayır'ın 41 yıl önce gözaltında kaybedilmesine ilişkin bilgilerin aktarıldığı eylemde İHD Şube Yöneticisi Caner Canlı açıklama yaptı.

Gözaltına alma, işkence, katletme, kaybetme, inkar, suçluları koruma, davaları geciktirme ve zamanaşımının bir devlet geleneği olduğunu belirten Canlı, Cemil Kırbayır'ın 41 yıl önce gözaltında kaybedildiğini hatırlattı.

Eğitim Enstitüsü öğrencisi olan Cemil Kırbayır'ın 24 yaşındayken Kars'ın Göle ilçesindeki evinden 13 Eylül 1980 tarihinde askerler tarafından gözaltına alındığını ve Kars-Göle 247. Piyade Alay Komutanlığı'na götürüldüğünü hatırlatan Canlı, daha sonra önce 9. Kolordu Sıkıyönetim Komutanlığı'na bağlı merkeze ardından işkence merkezine dönüştürülen Dede Korkut Eğitim Enstitüsü'ne götürüldüğünü aktardı. Ailesinin gözaltı süresince Cemil Kırbayır'a para ve giysi götürdüğünü, gözaltında olduğunun kabul edildiğini belirten Canlı, Kırbayır'ın MİT, polis ve askerin işkencesi sonucu 8 Ekim 1980'de yaşamını yitirdiğini söyledi. Bu durumun belgeler ve tanıklarla sabit olduğunu kaydeden Canlı, Cemil Kırbayır'ın katledilmesinin üzerini örtme amacıyla kaçtığının iddia edildiğini söyledi.

41 yıl süren Cemil Kırbayır'ı arama mücadelesine ilişkin bilgileri aktaran Canlı, zamanaşımı kararıyla katillerin korunduğuna işaret etti. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olamadığını kaydeden Canlı, cezasızlık ve zaman aşımı geleneğinden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Canlı açıklamada şunları söyledi: "Kırbayır'ın gözaltında kaybedilmesinden sonra 41, yaşamının sonuna kadar oğlunu arayan Cumartesi Annelerinin simgesi Berfo Anayı sonsuzluğa uğurlamamızın üzerinden 8 yıl geçti. Hatırladınız değil mi ? Hayattayken evinin kapısını 'oğlum Cemil gelecek' diye hiç kapatmayan Berfo Anayı. Biz hiç unutmadık. Cumartesi Anneleri ve kayıplar mücadelesi bu ülkenin onurudur. Kayıplar bulununcaya, failler yargılanıncaya kadar bu mücadelemiz devam edecek, Berfo Ananın ve Cumartesi Annelerinin talebi talebimiz olacaktır."


YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız