Güncel

“Kayıplar bulunsun, Cumartesi Annelerine yönelik yasak son bulsun”

İHD Adana Şubesi, 17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftası'nda basın açıklaması ve anma etkinliği gerçekleştirdi.

25 Mayıs 2023 Saat: 00:15
“Kayıplar bulunsun, Cumartesi Annelerine yönelik yasak son bulsun”
“Kayıplar bulunsun, Cumartesi Annelerine yönelik yasak son bulsun”

ADANA


25 yıldır kayıp yakınları  il birlikte kayıpların akıbetini sormak ve faillerin bulunup cezalandırılması için alanlarda olan İHD bu yıl da İnönü Parkı’da bir araya geldi. İHD'nin eylemiine Dostluk ve Kültür Derneği'nin  yanısra birçok kurum temsilcisi de katılarak destek verdi.

Cumartesi Anneleri’ne Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasına tepki gösteren yurttaşlar, “Cezasızlığa Adalet Son Verir”, “Failleri Belli Kayıplar Nerede?”, “Cumartesi İnsanları Yalnız Değildir” dövizleri açarak kayıpların bulunmasını faillerin yargılanmasını istedi.

“GÖZALTINDA KAYBETME SUÇU ADALET SİSTEMİ ELİYLE CEZASIZ BIRAKILDI”

Basın açıklamasını okuyan İHD Adana Şube Başkanı Yakup Ataş, topluma korku yayma yöntemi olarka kullanılan gözaltında kaybetmelerin cezalandırılmasını, Cumartesi Annelerine yönelik baskının son bulmasını kayıpların faillerinin cezalandırılmasını istedi. Türkiye’de de gözaltında kaybetme suçunun topluma korku salma ve muhalifleri susturma yöntemi olarak yaygın bir biçimde uygulanageldiğini ifade eden Ataş,  “Yüzlerce insan gözaltında kaybedilmesine rağmen bu suç yok sayıldı ve iddialar derin bir suskunlukla karşılandı. Gözaltında kaybetme suçu adalet sistemi eliyle cezasız bırakıldı. Diğer ağır hak ihlallerinde olduğu gibi gözaltında kaybetmelerde de hakikatin açığa çıkartılması ve adaletin sağlanmasına yönelik politikalar hayata geçirilmedi. Aksine AİHM’in de işaret ettiği gibi Türkiye’de cezasızlık, bilinçli ve sistemli bir devlet politikası olarak uygulandı.” dedi.

Açıklama yok.

“CUMARTESİ İNSANLARI HALEN GÖZALTINA ALINIYOR”

2016 OHAL ilanı sonrasında kaçırılma, alıkonulma ve gözaltında kayıp iddialarının dikkat çekici bir şekilde arttığını ifade eden Ataş, “Sadece OHAL süresince en az 32 kişi gözaltında kaybedilme girişimine maruz kaldı. Sonrasında 26’sı bulunurken, Yusuf Bilge Tunç’tan halen bir haber alınamadı. Gözaltında kaybedildiği TBMM Raporu ile itiraf edilen Cemil Kırbayır dosyası; delillere, belgelere, tanıklara rağmen zamanaşımıyla kapatıldı. Hatırlanacağı üzere; 699 hafta boyunca gerçekleştirilen Cumartesi buluşmaları 700. Haftasında 25 Ağustos 2018 ve devamında  Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Anayasa Mahkemesi’nin Maside Ocak Kışlakçı, Aydın Aydoğan ve Gülseren Yoleri başvuruları üzerine verdiği kararları ile Kaymakamlık yasaklarının hukuka aykırı olduğu tespit edildiği halde yasak uygulaması sürdürüldü ve cumartesi insanları halen her hafta gözaltına alınıyorlar.” dedi.

“ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARINI UYGULAYIN”

Kayıpların akıbetinin açıklanmasını, cezasızlık politikasına son verilmesini, kayıp dosyalarında etkin soruşturma yürütülmesini, faillerin cezalandırılmasını isteyen Ataş,  “Devletlere, zorla kaybetmeyi suç olarak düzenleme, yargılama ve cezalandırma, gözaltında kaybetmelerin önlenmesi ve geçmişte yaşanan kaybetmelere dair hakikat ve adalete erişimin sağlanması sorumluluğu getiren, BM Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme’yi derhal imzalayın ve uygulayın. Beş yıla yakın bir süredir hiçbir hukuki dayanağı olmadan kapattığınız Galatasaray’daki yasağı derhal sonlandırın, Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulayın. Kayıp yakınları ve hak savunucularına yönelik polis şiddetine ve yargı tacizine son verin. İnsanlık onurunu hedef alan gözaltında kaybetmelere karşı hakikat ve adalet mücadelesi yürütmekten asla vazgeçmeyeceğiz!” dedi. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız