Güncel

Kayseri'de tutsaklara ayakta sayım dayatılıyor

Kırşehir Hapishanesi'nde ayakta sayım dayatmasına karşı açlık grevi yapan tutsaklar, sürgün edildikleri Kayseri T 1 Nolu Kapalı Hapishanesi'nde de aynı dayatmayla karşı karşıya kaldı.

16 Ekim 2020 Saat: 00:06
Kayseride tutsaklara ayakta sayım dayatılıyor
Kayseri'de tutsaklara ayakta sayım dayatılıyor

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi avukatlardan oluşan heyet, Kayseri T1, T2 ve Kadın Kapalı hapishanelerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporu açıkladı. 

Hapishaneleri ziyaret eden avukatlar, tutsaklarla yaptıkları görüşmelerde aldıkları bilgiler üzerine yaşanan hak ihlallerine ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda, Kırşehir Hapishanesi'nde süresiz-dönüşümlü açlık grevinde olan tutsakların, Kayseri Hapishanesi'ne sevk edildikten sonra eylemlerini sonlandırdığı belirtildi. 

Tutsakların, 15 Eylül'de sevk edildikleri Kayseri Hapishanesi'nde karantina koğuşunda tutuldukları ve ayakta sayım dayatmasına maruz kaldıkları belirtildi. 
 
Raporda yer alan Kayseri T1, T2 ve Kadın Kapalı hapishanelerinde yaşanan hak ihlalleri şöyle:

T1 NOLU HAPİSHANE

-15 Eylül'de Kırşehir Cezaevi'nden sevk edilen Feyyaz Gülsoy ve 3 kişi, cezaevi girişinde çıplak aramaya maruz kaldı. Çıplak aramayı kabul etmeyen tutuklara hücre cezası verildi.

 
-Tutukluların ayakta sayım vermesi dayatılıyor, kabul etmeyen tutuklular gardiyanlar tarafından darp edilerek, ayağa kaldırılıyor.
 
-Kırşehir'den sevk edilen tutuklular 15 Eylül'den bu yana karantina hücrelerinde tutuluyor.
 
-Tutuklulara Yeni Yaşam, Birgün, Evrensel gazeteleri verilmiyor.
 
-Aileleri ile yapılan telefon görüşmelerinde kişilerin isimlerini söyleyerek, konuşmaları dayatılıyor. Kabul edilmediği takdirde aileleri ile iletişimleri engelleniyor.
 
-Cezaevinde verilen yemekler kötü, bulgur ve makarna dışında yemek verilmediği aktarıldı.
 
-Karantina hücrelerinin güneş görmediği belirtilirken, spor faaliyetlerine izin verilmiyor.  
 
-Tutuklulara ‘sizi yakmak lazım', ‘bayrağını seven insanlar olsaydınız aslında 4 kişi olduğunuz için sizi ayağa kaldırmazdık' gibi sözlerle tehdit ve tahrik ediliyorlar.

T2 NOLU HAPİSHANE
 
-Mektuplar gönderilmiyor, istenilen gazeteler tutuklulara verilmiyor.
 
KADIN HAPİSHANESİ
 

-Ortak etkinliklere izin verilmiyor.
 
-10 kitap kotası uygulanıyor. Kürtçe kitaplar ise 4-5 ay sonra veriliyor.
 
-Hasta tutukluların hastaneye götürülmesinde sıkıntılar yaşandığı, kelepçeli muayene dayatıldığı ve sağlık çalışanları tarafından kötü yaklaşımlara maruz kaldıkları belirtildi.
 
-Meclise, sivil toplum kuruluşlarına, örneğin İnsan Hakları Derneği'ne yazdıkları mektupların içeriğinde cezaevi koşulları ile alakalı şeyler yer aldığı zaman; ‘doğru bulunmayan ibareler içermesi' sebep gösterilerek el konulduğunu ve mektuplarının gönderilmiyor.
 
-Kantin fiyatlarının aşırı pahalı olduğunu, ayrıca yalnızca bir priz kullanmalarına rağmen her ay 250 TL kadar elektrik faturası geldiği aktarıldı."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız