Güncel

Kazdağları'nda altın madenciliğinin durdurulması için Valiliğe başvuru

Kazdağları'ndaki altın madenciliği projelerinin pandemi gerekçesiyle durdurulması için Çanakkale Valiliği'ne başvuru yapıldı.

8 Ağustos 2020 Saat: 11:23
Kazdağlarında altın madenciliğinin durdurulması için Valiliğe başvuru
Kazdağları'nda altın madenciliğinin durdurulması için Valiliğe başvuru

Kazdağları'ndaki altın madenciliği projelerinin pandemi gerekçesiyle durdurulması için Çanakkale Valiliği'ne başvuru yapıldı. Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çan Çevre Derneği ile birlikte bir yılı aşkın zamandır Kazdağları'nda Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik'in altın projesine karşı çadırlı nöbetteki direnişçilerin bir kısmının yaptığı başvuruda altın madenciliği faaliyetinin yok edici-yıkıcı bir faaliyet olduğuna yönelik bilimsel verilere de yer verildi.

Koronavirüs salgınlarının ve mutasyonlarının çevresel ekolojik yıkımlar, iklim değişikliği ve altın madenciliği ile gerçekleştiğine değinilen başvuruda madencilik faaliyetlerinin kesinlikle ve ivedilikle sonlandırılması istendi.

'ŞİRKET ORMANDAN ÇIKARILSIN'
Covid-19 pandemisinin sürmesi nedeniyle halk sağlığının tehdit altında olduğu gerekçesiyle Çanakkale Valiliği'ne yapılan başvuruda çeşitli önlemler alınması gerektiği iletildi. Bu önlemlerin başında yaklaşık 350 bin ağacın kesilmesine sebep olduğu için ekolojik hasar veren ve altın madenciliği faaliyeti ile giderek bu hasarın artmasına neden olacak olan Alamos Gold ve yerli iştiraği Doğu Biga Madencilik firmasının orman arazisinden çıkarılması geliyor. Başvuruda maden işletmelerinin pandemiye yol açma ve etkisini arttırma yönünden değerlendirilerek tümü için pandemi ve genel sağlık etkilerini gösteren Sağlık Etki Değerlendirme Raporu (SED) oluşturulması, Kazdağları yöresindeki tüm Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarının da bu yönden gözden geçirilmesi ve bu süre zarfında da tüm faaliyetlerin hıfzıssıha kurulunca durdurulması gerektiği talep edildi.

Madencilik faaliyetlerinin kümülatif etkisine dikkat çekilen başvuruda Çanakkale içindeki tüm arama, işletme, ihale ruhsat alanlarının kümülatif etkisinin değerlendirilmesi ve bu değerlendirme bitene kadar proje ve işletmelerin durdurulması istendi.

'KESİLEN İDARİ PARA CEZALARI İPTAL EDİLSİN'
Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik'in Kirazlı projesini engellemek üzere bir yılı aşkındır çadırlı nöbet tutan Her yer Kazdağları'ndakilerin gönüllü olarak kamu hizmeti-halk sağlığını koruyucu görev üstlendiğinin altı çizilen başvuruda, Çanakkale Valiliği'nin bu yurttaşların kamu hizmeti niteliğindeki tüm faaliyetlerine dönük engelleyici kararlar almaması, pandemi gerekçesiyle kesilen idari para cezalarının da iptal edilmesi gerektiği belirtildi.

Başvurucular, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarından da örnekler vererek kamu görevlilerinin kamu sağlığını koruyacak olan bu adımları atmamaları durumunda pandemi ile birlikte yaşanılacaklardan da sorumlu olacaklarını ve gelecekte AİHM tarafından Türkiye aleyhine hükmedilecek tazminatların devlet tarafından il hıfzıssıhha kurulu üyelerine rücu edileceğini vurgulandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız