Çevre

"Kazdağları'nda nöbet onurlu bir şekilde sürdürülmektedir"

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Kazdağları Kardeşliği ile 44 kuruluş tarafından Kazdağları ile ilgili ortak bir bildiri yayınlanarak Çanakkale kamuoyu bilgilendirildi.

27 Eylül 2019 Saat: 21:49
"Kazdağları'nda nöbet onurlu bir şekilde sürdürülmektedir"
"Kazdağları'nda nöbet onurlu bir şekilde sürdürülmektedir"

ÇANAKKALE

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

25 Eylül 2019 tarihinde yerel gazetelerden öğrendiğimiz üzere; Kirazlı Köyü Muhtarı Erkan Can ve bir grup köylü, aynı gün Çanakkale Belediyesi önünde, Kirazlı Altın Madeni civarındaki köylüler adına bir basın açıklaması yapmış, bu açıklama esnasında belediyeyi madene karşı direnenlere daha fazla destek vermemeye çağıran bir dilekçeyi de Çanakkale Belediyesi’ne iletmişlerdir. Açıklamaya Sarıbeyli Muhtarı Şahin Arslan ve Serçeler Muhtarı Ali Uzun da destek vermiştir. Belediye önüne getirilen kişilerin maden firması tarafından örgütlendiği ve finanse edildiği, belediyeye sunulan dilekçenin de Doğu Biga Madencilik A.Ş. tarafından yazıldığı çok açıktır. Çünkü sunulan dilekçede dile getirilen «Kirazlı’nın Kazdağları’na 40 km. mesafede olduğu ve kesilen ağaç sayısının da 200 bin değil 13 bin olduğu» iddiaları tam da madencilerin ve ilgili kamu görevlilerinin iddiaları ile örtüşmekte ve gerçeği yansıtmamaktadır.

Altın madenciliğine karşı mücadele ediyoruz

Bizler, yıllardır Çanakkale’de ve civarındaki yaşam alanlarında siyanürlü altın madenciliğine karşı mücadele ediyoruz. Bu mücadeleleri vermemiş olsaydık bugün Kazdağları’nda onlarca altın madeni projesinin çoktan başlamış olacağı gerçeği ile yüzyüze kalacaktık. 2000’li yılların başından bu yana yürüttüğümüz mücadeleler, Kazdağları ve çevresindeki altın madeni projelerinin önünün büyük oranda kesilmesini sağlamıştır. Kirazlı maden alanında 200 bin ağacın kesilmesinin ortaya çıkmasıyla bugüne kadar verilen haklı mücadele daha da yükselmiş ve tüm ülkenin odak noktası olmuştur.

26 Temmuz 2019 tarihinde Kirazlı’daki altın madenciliği faaliyetinin durdurulması, ağaç kesiminin sonlandırılması ve bölgedeki diğer altın madeni ruhsatlarının iptal edilmesi talebiyle Kirazlı Balaban mevkiinde “Su ve Vicdan Nöbeti” başlatılmış ve nöbet zamanla Türkiye’nin her yerinden destek bulmuştur. Bir yandan bilirkişi raporlarındaki sahte imza hakkında suç duyuruları yapılmış, ÇED raporuna aykırı bir şekilde ağaç kesilmesinde görev ihmal ve sorumluluğu olanlar hakkında soruşturma başlatılması ve ÇED Raporu ve tüm izinlerin iptali için Çanakkale Valiliği’ne dilekçeler verilmiştir.

Nöbet onurlu bir şekilde sürdürülmektedir

Kirazlı Balaban’da başlatılan ve zaman zaman çeşitli etkinliklerle sayıca da büyük destek bulan nöbet, onurlu bir şekilde sürdürülmekte, yeni yol ve yöntemlerle çeşitlenerek dönüşümlü olarak 60 günden fazla bir süredir devam etmektedir. Bu süre zarfında çadırlı nöbet alanında bulunanlar sayesinde madenci firma faaliyetlerini uluorta sürdürememiş ve ağaç kesimleri de yavaşlatılmıştır. Ağaç kesimlerinin devam ettiğinin görülmesi üzerine Orman Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapılarak kesimin durdurulması için dilekçeler verilmiştir. İtirazlar bu dilekçelerle sınırlı kalmamış, Kirazlı Altın Madeni’nin işletme ruhsatının süresinin 13 Ekim’de dolacak olması nedeniyle ruhsatın yenilenmemesi için açılan standlarda bilgilendirmeler yapılmış, ıslak imzalı dilekçeler toplanmış ve toplanan dilekçeler PTT önünde yapılan basın açıklamasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilmiştir. Dilekçelerin CİMER üzerinden gönderilmesine ise devam edilmektedir.

Nöbet tutanlar yaşam savunucuları

Madencilerin yazdığı belli olan dilekçe ile kriminalize edilmeye çalışılan çadır nöbeti direnişçilerinin her biri kendi alanlarında uzman, nitelikli, ülkesini ve Kazdağları’nı seven, sağlıklı bir yaşamdan yana olan insanlardır. Mücadelelerinde barışçıl ve demokratik yöntemleri benimseyen ve çevresine hiçbir rahatsızlık vermeyen, doğaya ve çevresindeki kültürel değerlere saygılı bireylerdir. Çadırlı nöbet alanına yapılacak en küçük bir taciz ya da provokasyonun sorumluları, başta Alamosgold Inc ve taşeronu Doğu Biga Madencilik A.Ş. olmak üzere, Kirazlı, Serçeler ve Sarıbeyli muhtarları olacaktır. Bu durumunu kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Yetkilileri göreve davet ediyoruz.

Köylüler madenden yana değiller

Su ve Vicdan Nöbeti destekçilerinin civar köylerle hiçbir sorunu olmamıştır. Civar köylüler birçok defa nöbet alanına gelmiş ve nöbeti desteklediklerini ifade etmişlerdir. Köylüler alana gelmeye devam etmektedir. Dilekçede iddia edildiğinin aksine civar köylülerle hiçbir sıkıntı yaşanmamıştır. Nitekim aynı köylere aşure dağıtmaya ve sohbet etmeye gidildiğinde, köylülerin madenden yana olmadıkları görülmüştür. Maden civarındaki köylüler suyunun, toprağının ve tarım ürünlerinin zehirlenmesine, ormanlarının yok edilmesine karşıdır. Köylülerin de söylediği gibi su olmadan, toprak olmadan, orman olmadan yaşam olmaz.

Köylülere tarımsal ve sosyal destekler sunulmalı

Çeşitli sosyal rüşvetler ve vaatlerle, iş verme sözleri ve baskı ile bir kısım köylünün madencilerin yanında yer alması, tüm köylüler için geçerli değildir. Köylüleri madencilerin yaptıkları yollara, su hatlarına, verdikleri öğrenci burslarına, çöp bidonlarına mahkum eden kamu politikası sorgulanmalıdır. Devlet ve yerel yönetimler, madencilerin sosyal rüşvetlerine ihtiyaç duymayacak şekilde, köylülere tarımsal ve sosyal destekler sunmalıdır.

Belediye su kaynaklarını korumakta haklıdır

Çanakkale Belediyesi, DSİ ile yaptığı protokol gereği Çanakkale’de yaşayan 182 bin insana temiz, sağlıklı içilebilir bir su sağlamakla yükümlüdür. Dolayısıyla Çanakkale Belediyesi’nin su kaynaklarını koruma konusundaki mücadelesi son derece haklı bir mücadeledir ve aksi düşünülemez.

Doğayı korumak anayasal görev ve sorumluluktur

Tüm dünyadaki ve ülkemizdeki örneklerden biliyoruz ki, siyanürlü altın madenciliği ile sular ve tarım alanları zehirlenmekte, orman ekosistemi yok olmaktadır. Bunun karşılığında ise madenci şirketler kârlarına kâr katmaktadır. Altın madenciliğinin hiçbir kamu yararı yoktur.
Anayasa’nın 56’ıncı maddesi gereğince; “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.” Bizler de Anayasanın bu maddesinden görev ve sorumluluk alarak, Kirazlı Balaban’da sürdürülen Su ve Vicdan Nöbeti’ni destekliyor, mücadelenin içinde yer alıyoruz.

Aşağıda imzası olan bizler;

Çanakkalemizin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı su toplama havzasında yapılmak istenen Kirazlı Altın Madeni Projesi’nin kapatılmasını, alanın rehabilite edilmesini ve bölgedeki tüm diğer altın madeni projelerinin ruhsatlarının iptal edilmesini istiyoruz.

Saygılarımızla.

1 Agonya Doğa Koruma Girişimi
2 Birleşik Haziran
3 Birleşik Kamu İş
4 Büro Emekçileri Sendikası
5 CHP İL Başkanlığı
6 CHP İlçe Başkanlığı
7 Çağdaş Yaşamı Destekleme Der.
8 Çan Çevre Derneği
9 Çanakkale Sivil İnsiyatif
10 Çanakkale El Emeğini Değerlendirme Derneği
11 Çanakkale Kadın Dayanışması
12 Çanakkale LGBTİ İnsiyatifi
13 Çanakkale Rüzgar İnsiyatifi
14 Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği
15 ÇOMÜ-Kadın Kolektifi
16 ÇOMÜ-Öğrenci Kolektifi
17 Disk Emekli Sen
18 Disk Genel İş
19 Eğitim Sen
20 EMEP
21 Halkevci Kadınlar
22 Halkevleri
23 HDK
24 HDP
25 Her Yer Kazdağları
26 İnsan Hakları Derneği
27 İnşaat Mühendisleri Odası
28 İYİ PARTİ
29 Kadın Savunması
30 Karadağ Dayanışması
31 Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği
32 Kazdağları Kardeşliği
33 ÖDP
34 Özgür Genç Kadın
35 Pikamp
36 Sağlık Emekçileri Sendikası
37 SGDF
38 T.Tabipler Odası
39 Tarım Orman İş Sendikası
40 Tüm Emekli Sen
41 Türkiye İşçi Partisi
42 Yenice Dayanışması
43 Yeşil Sol Parti
44 Zirve Dağcılık


Öte yandan  Köylüler dün akşam Bayramiç'te protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, gece, kalabalık, gökyüzü, basketbol sahası ve açık hava

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız