Güncel

"Kendi yaşamına değer veriyorsan, hayvanlara da değer ver"

Bugün, Kadıköy Kalkedon Meydanı’nda bir grup Vegan genç meydandan geçenlere ‘’Vegan’’olmanın ne olduğunu anlatttılar.

10 Mart 2019 Saat: 23:05
"Kendi yaşamına değer veriyorsan, hayvanlara da değer ver"
"Kendi yaşamına değer veriyorsan, hayvanlara da değer ver"

Necdet ÖZSAYGIN

Bugün, Kadıköy Kalkedon Meydanı’nda bir gurup Vegan genç meydandan geçenlere ‘’Vegan’’olmanın ne olduğunu  anlatıp, hazırladıkları broşürleri onlarla paylaştılar.

İşte gençlerin heyecanla anlattıkları ve dağıtımını bildiri:

Veganlık nedir?

Hepimiz hayvanlara gereksiz yere acı çektirmeyi ve onları öldürmeyi yanlış buluruz. Örneğin, birinin sokaktaki bir kediye tekme attığını ya da onu öldürdüğünü görsek çok kızar ve tepki verme ihtiyacı hissederiz.Biliriz ki,o kedi kendi yaşamına değer verir ve kendi keyfimiz için bir kediye zarar vermek doğru olmaz.İşte yiyecek ve giyecek elde etmek için kullanıp öldürdüğümüz tüm diğer hayvanlar da kendi yaşamlarına tıpkı bu kedi gibi değer verirler.

Günümüzde dünyanın en saygın beslenme kurumları, sağlığımız için hayvansal gıdalara hiç ihtiyacımız olmadığını, hatta hayvansal gıda tüketmediğimiz düzgün bir beslenmenin sağlığımıza ne kadar faydalı olduğunu açıklıyorlar.Öyleyse hayvanları neden kullanıp öldürüyoruz?Damak zevkimiz için mi?Ama başında söylediğimiz,keyfi için hayvanlara zarar vermenin yanlış olduğu konusunda aynı fikirde değilmiydik?

Veganlık, yani hayvanları yiyecek,giyecek,eğlence,deney ve spor gibi amaçlarla kullanmamak, zaten inanmakta olduğumuz ahlaki değerlerin yaşamımıza tutarlı bir biçimde yansımasından ibarettir. Vegan olmak kolay ,en az yeterince sağlıklı ve oldukça hesaplıdır.Ancak hepsinden önemlisi,kendi yaşamına tıpkı bizler gibi değer veren hayvanlara karşı en temel yükümlülüğümüzdür.

Neleri kullanmak yanlış?

-Hayvansal süt ve süt ürünlerini (Peynir, yoğurt, tereyağı vs.)kullanmak yanlıştır.

-Yumurta kullanmak yanlıştır.

-Bal kullanmak yanlıştır.

-Et kullanmak yanlıştır.

-Yün kullanmak yanlıştır.

-İpek kullanmak yanlıştır.

-Deri ve kürk kullanmak yanlıştır.

-Hayvan bedeni parçaları ve salgıları içeren katkı maddeleri kullanmak yanlıştır.

-Deneylerde, sirklerde, sporda ve tüm diğer alanlarda da hayvan kullanmak yanlıştır.

Çünkü, hayvanlar bizim kullanacağımız eşyalar değil,kendi yaşamları olan ve yaşamlarına değer veren varlıklardır.Hayvanlara kendi çıkarlarımız için verdiğimiz tüm zararlar aynı yanlış görüşten kaynaklanır.Hayvanların insan malı ve kaynağı olarak kullanılabileceği fikri.Oysa hayvanların kendilerine ait birer yaşamları olduğunu ve bu yaşama değer verdiklerini,onların bedenlerini kendimize tahsis etmenin,onları eşyalaştırmanın yanlış olduğunu biliyoruz.

Herhangi bir biçimde ve miktarda kullanacağımız her hayvansal ürün ile şunu beyan ederiz.’’Ben bu ürünün geldiği hayvanı kendi malım ve kaynağım olarak kullanmakta sakınca görmüyorum. Aksine,bu ürünü kullanarak o hayvanın kullanılmasını destekliyorum.

Aslında yanlış olduğunu biliyor olduğumuz bu beyandan kaçınmanın tek yolu,hayvanları hiçbir şekilde ve miktarda kullanmamak, yani vegan olmaktır.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız