Güncel

KESK dört ilde miting düzenleyecek: İtirazı birlikte yükseltelim

Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'da basın toplantısı düzenleyen KESK, iktidarın emek ve halk düşmanı politikalarına dikkat çekti.

1 Aralık 2021 Saat: 14:09
KESK dört ilde miting düzenleyecek: İtirazı birlikte yükseltelim
KESK dört ilde miting düzenleyecek: İtirazı birlikte yükseltelim

 Dört ilde miting düzenleyeceklerini duyuran KESK, iktidara yönelik itirazı yükseltme çağrısı yaptı. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2022 bütçesine ilişkin "Geçinemiyoruz! İnsanca yaşam, emekten ve halktan yana bütçe için omuz omuza" şiarıyla 18 Aralık'ta Diyarbakır ve İzmir'de, 19 Aralık'ta ise İstanbul ve Ankara'da miting düzenleyecek.

Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'da basın toplantısı düzenleyen KESK,  Mücadele Programı'nı açıkladı. İktidarın halk düşmanı politikalarına dikkat çekilen açıklamalarda mitinglere katılım ve itirazı yükseltme çağrısı yaptı.

ANKARA
Ankara Eğitim Sen 2 No'lu şube binasında gerçekleşen toplantı salonunda "Geçinemiyoruz emekten halktan yana bütçe istiyoruz" pankartı asıldı. KESK Genel Mali Sekreteri Gönül Kural Şimşek, olağanüstü bir dönemden geçildiğine dikkati çekerek, iktidarın tüm halka karşı ekonomik darbe yaptığını belirtti. İktidarın politikalarıyla emeğin ucuzladığını, işsizliğin ve güvencesizliğin arttığını vurgulayan Şimşek, "Enflasyon aldı başını gidiyor. TÜİK'e göre yüzde 19,89, bağımsız araştırmacılara göre yüzde 50 civarındadır. 2021 için geçerli olan yeniden değerleme oranı yüzde 9,11 iken 2022 yılında rekor bir artışla yüzde 36,2 yapıldı. Bu zam, cebimizdeki yangının 2022 yılında daha da büyüyeceği, temel yaşam giderlerimizi karşılayamaz hale geleceğimizin habercisidir" dedi.

Maaşların ve alım gücünün gün geçtikçe eridiğini vurgulayan Şimşek, "TİS görüşmelerinin bağıtlandığı 22 Ağustos 2021 tarihinde, yani daha 3 ay önce, Merkez Bankası döviz kuruna göre 8.45,72 TL olan dolar dün itibariyle 12.65,95 TL olmuştur. TL dolar karşısında Ağustos ayından bu yana yüzde 49,6 değer kaybetmiştir. Enflasyon artışı da dikkate alındığında yandaş konfederasyonla 2022 yılı için yüzde 5.+ yüzde 7,  2023 yılı için yüzde 8 + yüzde 6 olarak yapılan maaş artışı şimdiden hükmünü yitirmiştir" ifadelerini kullandı. Şimşek, ucuz iş gücü kaynağı görülen kadınlara yönelik şiddetin kadın kırımı boyutuna ulaştığını sözlerine ekledi. 

"Geçinemiyoruz! İnsanca yaşam, emekten ve halktan yana bütçe için omuz omuza" şiarıyla miting düzenleyeceklerini söyleyen Şimşek, "Bölge mitinglerimizde sadece kamu emekçilerinin değil krizden etkilenen tüm kesimlerin seslerini duyurmasını ve taleplerini dile getirmesini amaçlıyoruz. Sizler aracılığınızla kamu emekçilerine, işçilere, işsizlere, güvencesiz çalışanlara, kadınlara, emeklilere, esnaflara, gençlere, 'geçinemiyoruz' diyen tüm kesimlere seslenmek istiyoruz; Diyarbakır ve İzmir,  İstanbul ve Ankara'da yapacağımız mitinglerde hep birlikte itirazımızı ve sesimizi yükseltelim" dedi.

İSTANBUL

KESK, Mecidiyeköy'de bulunan Eğitim Sen 3 No'lu Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, olağanüstü günlerden geçtiklerine dikkat çekerek, iktidarın emeğe, emekçilere, çiftçilere, esnafa, kadınlara, gençlere, halka karşı adeta ekonomik  "darbe" yaptığını söyledi. Bozgeyik, " İktidar çevresi ve bir avuç vurguncu, fırsatçı, rantçı kapitalist dışında hepimiz kaybediyoruz. Her güne yeni zamlarla uyanıyoruz. Temel ihtiyaçlarımızı karşılayamaz olduk" dedi.

Yapılan zamlara dikkat çeken Bozgeyik, 2022 yılında da cepteki yangının büyüyerek devam edeceğinin altını çizdi. İktidarın keyfi kararlar verdiğini belirten Bozgeyik, iktidarın sorunlara karşı çözüm üretmediğini dile getirdi. Bozgeyik, "Bize olmayan kaynaklar, silahlanmaya savaşa gidiyor. O nedenle, barış hepimizin acil talebi. Bize olmayan kaynaklar hazine garantili KOİ projeleri aracılığıyla yandaş müteahhitlere gidiyor. Bize olmayan kaynaklar, vakıflara ve cemaatlere gidiyor. Bize bir maaş bile çok görülürken, kaynaklar birkaç maaş birden alan iktidarın bürokratlarına, eşe, dosta gidiyor. Biz fakirleşirken onlar zenginliklerine zenginlik katıyor" şeklinde konuştu.

İZMİR

KESK İzmir Şubeler Platformu, Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantının yapıldığı salona "Geçinemiyoruz. Emekten, halktan yana bütçe istiyoruz" yazılı pankart asıldı. Açıklamayı okuyan KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal, kaynakların, silahlanmaya ve savaşa gittiğini belirterek, "Bize olmayan kaynaklar hazine garantili projeler aracılığıyla yandaş müteahhitlere, TÜGVA, TÜRGEV, ENSAR, İlim Yayma Cemiyeti gibi vakıflara ve cemaatlere gidiyor. Biz fakirleşirken onlar zenginliklerine zenginlik katıyor. Krize karşı yapılmak istenen birçok eylem ve etkinlik ya yasaklanıyor ya da kitleselleşmesinin önüne geçmek için her türlü yola başvuruyorlar. Ülkeyi uçurumun kenarına getirdiler ama 'istifa' sesini duymak bile istemiyorlar" dedi.

Yaratmadıkları krizin faturasını ödemeyeceklerini söyleyen Köksal, iktidarın istifa etmesi ve erken seçim istediklerini aktardı.

DİYARBAKIR

KESK Amed Şubeler Platformu da Eğitim Sen 1 No'lu Şubesi'nde basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısında konuşan KESK Dönem Sözcüsü Nasır Demirkıran, yapacakları bölge mitinglerinde sadece kamu emekçilerinin değil krizden etkilenen tüm kesimlerin seslerini duyurmasını ve taleplerini dile getirmesini amaçladıklarını ifade ederek, mitingler için katılım çağrısında bulundu. 

Etha

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız