Güncel

KESK: Laiklik ortak taleplerle birlikte düşünülmeli

Eğitim Sen İzmir’de Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezinde “Laiklik ve kamusal alanda yaşanan baskılar” konulu panel düzenledi

18 Mayıs 2016 Saat: 23:06
KESK: Laiklik ortak taleplerle birlikte düşünülmeli
KESK: Laiklik ortak taleplerle birlikte düşünülmeli

Eğitim Sen İzmir’de Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezinde “Laiklik ve kamusal alanda yaşanan baskılar” konulu panel düzenledi. Panelde, laikliğin, demokrasi, özgürlük ve eşitlik kavramları ile birlikte ortaya çıktığı ifade edilerek, ortak talepler için verilecek mücadeleyle laiklik mücadelesinin birlikte düşünülmesi gerektiği belirtildi.   

Panele konuşmacı olarak gazetemiz yazarları Nuray Sancar ve Ali Kenanoğlu katıldı. Kenanoğlu konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşunda kendisine bir makbul vatandaş tanımı yaptığını belirterek, “Makbul vatandaş Sünni ve Türk olan vatandaş. Buna uymayanı öteki olarak tanımlamış” dedi. Devletin Sünni Müslüman kimliğinin parçalamamak için Cemevlerini ibadethane kabul etmediğini ifade eden Kenanoğlu, Anayasada kimsenin dinini açıklamaya zorlanamayacağına dair madde olmasına rağmen öbür taraftan nüfus cüzdanlarında din hanesi bulunmasının çelişki olduğunu vurguladı. 

LAİKLİK İNSANLIK İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Nuray Sancar, 14 yıllık AKP iktidarının geldiği noktada, “Anayasada laiklik vurgusuna gerek yok” denildiğini belirterek, laikliğin insanlık için neden önemli bir kazanım olduğuna değindi. Laikliğin 1789’da demokrasi, özgürlük, eşitlik sloganları ile birlikte ortaya çıktığını ifade eden Sancar, “250 yıldır kazanılmış bir haktır ve aslında yenidir” dedi. Türkiye’de ulusal bir mücadelenin ardından laikliğin geldiğini ancak Türkiye’nin hiçbir zaman gerçekten laik bir ülke olmadığının altını çizen Sancar, “Diyaneti kurarak dini kontrol altında tutmak isteyen devlet dini araçsallaştırdı. Cuma hutbeleri, camiler o sırada iktidarda kim varsa onun politikaları etrafında örgütlenme aracı olarak görüldü” dedi. Sancar, “Demokrasi, insan hakları, yurttaşlık bilinci ile birlikte yürütülecek bir mücadele ile gerçek laikliğe ulaşılacaktır. Ortak talepler için verilecek mücadele ile laiklik mücadelesi birlikte düşünülmelidir. Bu mücadeleye ezilen, sömürülen tüm kesimler dahil edilmelidir. Laiklik mücadelesini Kemalist laiklikle, türban özgürlükçülüğü arasına sıkışmaktan çıkarmak gerekli” dedi.

Öte yandan, KESK’e bağlı sendikalar 28-29 Mayıs tarihlerinde “Laik eğitim, laik yaşam ve artan baskılara karşı iş güvencesi” talebiyle 9 ilde düzenlenecek olan mitinglerin hazırlıklarını sürdürüyor.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız