Güncel

KESK’ten Ankara'da eylem: OHAL Komisyonu lağvedilsin!

KESK, dün ikinci yılını dolduran OHAL Komisyonu’nu birçok kentte protesto etti. Ankara’daki eyleme polis köpeklerle müdahale etti.

24 Ocak 2019 Saat: 13:45
KESK’ten Ankara'da eylem: OHAL Komisyonu lağvedilsin!
KESK’ten Ankara'da eylem: OHAL Komisyonu lağvedilsin!

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), OHAL KHK’leri ile kamudan ihraç edilen emekçilerin başvurduğu, ancak büyük oranda ‘ret’ yanıtı aldığı OHAL İnceleme Komisyonu’nu dün birçok kentte protesto etti. Polis müdahalesine karşın eylemlerini sürdüren KESK üyeleri, komisyonun derhal lağvedilmesini istedi.

KESK üyeleri, dün itibariyle ikinci yılını dolduran OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nu protesto etmek için dün Ankara Sakarya Caddesi’nde eylem yapmak istedi. Eyleme izin vermeyen polis, emekçilere polis köpekleriyle müdahale etti. Müdahalenin ardından Mithatpaşa Caddesi üzerinde bulunan Eğitim Sen 5 No’lu Şube önünde toplanan KESK üyeleri, polisin eylemlerini kanunsuz bir şekilde engellemeyerek suç işlediğini vurguladı. Emekçiler, “AKP halka hesap verecek”, “OHAL Komisyonu lağvedilsin” sloganları attı.

KOMİSYON AMACI DIŞINDA KULLANILDI

Eğitim Sen’in önünde yapılan açıklamada, OHAL Komisyonu’nun hukuksuz kararlar aldığı ve amacının dışında kullanıldığı ifade edildi. Açıklamada, OHAL KHK’leri ile 135 bini aşkın emekçinin fişleme, müdür, kurum kanaati, sosyal medya paylaşımları, çevre soruşturması, sendika üyeliği, banka hesabı gibi normal koşullarda suç olmayan gerekçelerle kamudan ihraç edildiği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

“OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun kurulmasının üzerinden tam iki yıl geçti. AKP tavsiyeyi şeklen uygulayacak biçimde OHAL İnceleme Komisyonu’nu kurdu. Ancak bu komisyon hiçbir şekilde Venedik Komisyonu’nun tavsiyelerini karşılamadı. Çünkü Komisyon, iç ve dış baskıların sonucu ve bir oyalama aracı olarak kurgulandı ve öyle de kuruldu.”

EMEKÇİLER NEYLE SUÇLANDIĞINI BİLMİYOR

OHAL Komisyonu’na başvuran kamu emekçilerinin ne ile suçlandıklarını bile bilmediklerine dikkat çekilen açıklamada, “Komisyonun kendisi de kurulduğu ve başvuru almaya başladığı andan itibaren ne sebeple ihraçların gerçekleştiğine ya da başvuruların hangi şartlarda kabul veya reddedileceğine ilişkin başvuruculara herhangi bir bildirim yapmadı. Komisyonun ihraç edilen kamu emekçilerini hangi usul ve esasa göre kabul veya reddettikleri, yaptıkları soruşturmada hangi kıstasların temel alındığı bilinmiyor” dendi.

SORUŞTURMA KONUSU BİLE OLAMAZ

Açıklamada, KESK’lilerin ihraçlarının ana nedeninin Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan sendikal eylem ve etkinliklere katılmaları olduğu da belirtilerek, “Demokrasinin işlediği bir yerde temel hak ve özgürlüklerin kullanımı bırakın ihraç edilme gerekçesi olmayı, soruşturma konusu bile yapılamaz” ifadeleri kullanıldı.

İSTANBUL, ZONGULDAK VE DİYARBAKIR’DA DA EYLEM

İstanbul, Diyarbakır ve Zonguldak’ta da eylemler yapıldı. İstanbul Bakırköy’de yapılan açıklamada, “OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu derhal lağvedilmeli ve haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmelidir” dendi.

Kaynak: BirGün

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız