Güncel

KESK üyeleri Samsun'dan 'geçinemiyoruz' diye haykırdı

KESK bölge mitinglerine Karadeniz'de devam etti. İşsizliğe, yoksulluğa, zamlara karşı Samsun'da bir araya gelen yüzlerce kamu emekçisi, "Özelleştirmeler iptal edilsin" talebini dile getirdi, "Geçinemiyoruz" dedi.

20 Mart 2022 Saat: 07:09
KESK üyeleri Samsundan geçinemiyoruz diye haykırdı
KESK üyeleri Samsun'dan 'geçinemiyoruz' diye haykırdı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, Karadeniz'in 12 ilinden kamu emekçilerinin katılımıyla Samsun'da miting düzenledi. Cumhuriyet Medyanı'nda bir araya gelen yüzlerce kamu emekçisi, işsizliğe, yoksulluğa, zamlara karşı "Geçinemiyoruz" dedi. Kamu emekçileri özelleştirmelerin iptal edilmesini istedi.

18 Aralık'ta İzmir Gündoğdu Meydanı ve Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda, 19 Aralık'ta İstanbul Kartal'da ve Ankara Tandoğan Meydanı'ndaki mitinglerin ardından düzenlenen Karadeniz bölge mitingine Rize, Artvin, Trabzon, Giresun, Sinop, Ordu, Çorum, Tokat, Amasya, Gümüşhane, Bayburt'tan kamu emekçileri katıldı.

YEŞİL: KARAKIŞI BAHARA ÇEVİRENLERE SELAM OLSUN
Mitinge katılan emekçilere seslenen KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, hayatını, haklarını, kazanımlarını, ormanını, deresini, suyunu, tarlasını, geleceğini savunanların bir araya geldiğini söyledi. Dört bir yandan geçinemiyoruz feryadının yükseldiğini hatırlatan Yeşil, işi, aşı, insanca bir yaşam için direnen işçi ve emekçileri, KHK'lere karşı direnenleri, savaşa, militarizme karşı barış mücadelesi yürütenleri, korkmayan, itaat etmeyen kadınları selamladı. Yeşil, "Selam olsun, Karadeniz'in hırçın, inatçı, kararlı yüreklerine. Bin selam olsun, nerede olursa olsun karakışı bahara, umuda çevirenlere" dedi.

'ZAM ÜSTÜNE ZAM GELİYOR'

Her güne yeni bir zam haberiyle uyandıklarını belirten Yeşil, elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ekmek, tüp, toplu taşımaya yapılan zamları hatırlattı, "Gıdaya, tekele, mevsimlik meyve ve sebzeye, mazota, gübreye zam üstüne zam geliyor" diye konuştu.

Toplumun alınteri ile emeği ile yaşam mücadelesi veren yüzde 99'unun zam kasırgasını iliklerine kadar hissettiğini belirten Yeşil, emekçilerin kara kışta beslenme ile ısınma arasında tercih yapmaya zorlandığını vurguladı. Yeşil, açıklanan enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

'EMEKÇİLER AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYOR'
Her şeye zam gelirken işçi ve emekçilerin maaşlarına zam yapılmadığını, açlığa mahkum edildiklerini belirten Yeşil, iktidarın "tarihi artış" diyerek asgari ücrete yaptığı zammın yılın ilk iki ayında buharlaştığını kaydetti. Yeşil, "Son ekmek zamları ile 10 milyon asgari ücretlinin masasından bir yıl içinde 196 ekmek eksildi" diyerek halkın yaşadığı yoksulluğa dair somut veriler paylaştı.

'BÜYÜYEN EMEĞİYLE GEÇİNENLER DEĞİL'
Başta kadın emekçiler olmak üzere tüm emekçilere güvencesiz çalışma yaşamı dayatıldığını, işsizlik, taciz, mobbingin arttığını belirten Yeşil, iktidar cephesinden yapılan "dünya bizi kıskanıyor, büyümede rekor kırdık" açıklamasını hatırlattı ve ekledi: "Buradan soruyoruz, bu ülkede yıllardır kim büyüyor? Yılın daha ilk ayında aldığı ücret açlık sınırının altında kalan 10 milyon asgari ücretli mi büyüdü? Yıllardır kim büyüyor? Milli gelirden sadece yüzde 3,5 pay alıp toplam verginin yüzde 22'sini ödeyen toplumun en yoksul kesimi mi büyüyor? Bir simidin fiyatının 3 TL'ye, bir bardak çayın fiyatının 4 TL'ye çıktığı koşullarda 2 bin 500 TL'ye mahkum ettiğiniz emekliler mi büyüdü? Emekli olması haksız yere engellenen EYT'liler mi büyüdü? Kim zenginleşiyor? Her gün artan mazot, gübre, ilaç maliyeti yüzünden toprağını ekemez hale getirdiğiniz çiftçi mi büyüyor? Kimin geliri arttı? Bafra'da, Alaçam'da, Yakakent'te, Ondokuzmayıs'ta bin bir emekle ülkenin en kaliteli çeltiğini üreten ama ürününe her yıl daha düşük fiyat verilen çiftçinin mi geliri arttı? Kim büyüyor? İtalyan fındık tekelinin insafına terk edilen fındık üreticisi mi büyüyor? Kim büyüyor? Elektrik faturasını ödeyemez hale geldiği için, siftah yapmadan kepenk kapatan küçük esnaf mı büyüyor? Kim büyüyor? Maaşları her seferinde yandaş konfederasyon yönetimi ile varılan mutabakatlarla sefalet oranında artırılan, temel talepleri yıllardır görmezden gelinen 6 milyon kamu emekçisi ve emeklisi mi büyüyor?"

'BİZ YOKSULLAŞTIKÇA BİR AVUÇ AZINLIK ZENGİNLEŞİYOR'
Büyüyen tek şeyin işçi ve emekçilerin yoksulluğu ve borçlarını olduğunu belirten Yeşil, "Kim mi büyüyor? Biz yoksullaştıkça faizden, ranttan beslenen bir avuç mutlu azınlığın serveti büyüyor. Ballı kaymak her ihaleyi kapan beşli çete büyüyor. Onlar zenginleştikçe biz yoksullaşıyoruz" diye vurguladı.

'KRİZİ BİZ YARATMADIK, FATURASINI ÖDEMEYECEĞİZ'

Özelleştirme politikalarına değinen Yeşil, özelleştirmelerin tarım, çiftçilik, besiciliğin sona erdirildiğini, pek çok ürünün ihraç edildiğini söyledi. Yeşil şöyle konuştu: "Geldiğimiz noktada ülkeyi ucuz emek cennetine çevirerek uluslararası mali sermayenin yağmasına açan, tamamen borçlanmaya, dış finansmana, ranta, spekülasyona, betonlaşmaya dayalı ekonomik model çökmüştür. Ancak fatura yine bizlere, toplumun yüzde 99'una kesilmek istenmektedir. Burada bir kez daha altını çiziyoruz. Biz bugüne kadar fazlası ile fedakarlıkta bulunduk, karşılığında daha fazla açlık, yoksulluk ve daha fazla işsizlik aldık. Artık yeter. Krizleri, savaşları biz yaratmadık, faturasını da biz ödemeyeceğiz. Biz gündüzleri işsiz kalınmayan, geceleri aç yatılmayan bir ülke istiyoruz. İnsanca bir yaşam, güvenceli bir iş, güvenli gelecek istiyoruz."

'ZAMLAR GERİ ALINSIN, KDV KALDIRILSIN'
KESK Eş Genel Başkanı Yeşil, zamların geri alınması, özelleştirmelerin iptal edilmesi, vergi adaletsizliğine son verilmesi, tüketim maddelerindeki KDV'nin kaldırılması, akaryakıtta ÖTV ve KDV'nin sıfırlanması, işçi ve kamu emekçilerinin ücretlerinin insanca yaşamaya yetecek seviyeye çekilmesi, güvencesiz çalışmaya son verilmesi, sendika ve grev hakkının önündeki engellerin kaldırılması taleplerini dile getirdi. Yeşil, emperyalistlerin çıkarına olan savaşlara hayır dediklerini de vurguladı.

DİSK'e bağlı sendikaların üyelerinin de katıldığı mitingde sık sık "Direne direne kazanacağız", "Susma haykır savaşa hayır", "Zafer direnen emekçinin olacak", "Karanlığa teslim olmayacağız", "Zam zulüm işkence işte AKP", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Susma haykır zamlara hayır" sloganları atıldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız