Güncel

KHK’lilerin 148’nci hafta eyleminde 25 Kasım vurgusu

İZMİR- KHK’li kamu emekçilerinin 148’inci oturma eylemi KESK Kadın Meclisi öncülüğünde gerçekleştirilerek, “Şiddete, eşitsizliğe, savaşa, kadın cinayetlerine karşı sokaklardayız” denildi.

18 Kasım 2020 Saat: 23:42
KHK’lilerin 148’nci hafta eyleminde 25 Kasım vurgusu
KHK’lilerin 148’nci hafta eyleminde 25 Kasım vurgusu

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işlerinden atılan kamu emekçilerinin 148’inci hafta oturma eylemi bu hafta 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu Kadın Meclisi tarafından “Yaşamımızı Savunuyoruz” sloganı ile Karşıyaka İskelesi karşısında düzenlendi. Halkların Demokratik Partisi(HDP) İzmir İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür ve çok sayıda kadın katıldı. “Yaşamımızı savunuyoruz” ve “Oturma eylemimiz 148 haftasında” yazılı pankartların açıldığı eylemde, “KHK’lar gidecek biz kalacağız”, “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Jin jiyan azadî”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atıldı.

Basın açıklamasını Eğitim Sen 2 No’lu Şube Kadın Sekreteri Zeliha Danyeli, SES İzmir Şubesi Eşbaşkanı Nursel Yücesoy ve Tarım Orkam Sen İzmir Şube Kadın Sekreteri Sibel Çelik ortak okudu.

'HER GÜN DÜNYADA 137 KADIN ÖLDÜRÜLÜYOR'

Kadınların dünyanın dört bir yanında eşitsizliğe, yoksulluğa,  savaşlara ve şiddeti üreten erkek egemen kapitalizme karşı alanlarda olacaklarını ifade eden Çelik,  dünya genelinde her gün en 137 kadının en yakınındaki erkekler tarafından öldürüldüğünü belirtti. Her 3 kadından birinin yakın aile fertlerinden biri ya da eski eşi tarafından fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldığına dikkat çeken Çelik, her yıl 12 milyon kız çocuğunun zorla evlendirildiğini ve milyonlarca kadının sıradanlaştırılan erkek şiddeti tehdidiyle yaşamaya zorlandığını söyledi. Çelik, "OECD ülkeleri içinde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri sıralamasında birinci durumda olan ülkemizde erkek şiddeti her gün daha da vahşileşirken kadınlara, LGBTİ+lara yönelik şiddette ve çocuk istismarında cezasızlık özel bir politika olarak uygulanıyor" dedi.

‘KAZANACAĞIMIZI BİLİYORUZ’

Eril yargının kararlarıyla birleşen iktidarın kadın düşmanlığının, şiddet faillerini cesaretlendirmeye devam ettiğini vurgulayan SES İzmir Şubesi Eşbaşkanı Nursel Yücesoy da, devletin tüm olanakları şiddeti önlemek için seferber edilmesi gerekirken infaz düzenlemeleriyle faillerin pandemi koşullarında hiç bir önlem alınmadan evlerine gönderildiğini hatırlattı. Kadınları şiddete karşı koruyan yasaların  esnetildiğini, sığınma evlerine erişimin zorlaştırıldığını dile getiren Yücesoy, "Biz kadınlar yaşadığımız her türlü erkek-devlet şiddetinin karşısında birlikte mücadele ederek ve birbirimizle dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz” dedi.   

‘SOKAKLARDAYIZ’

Birleşmiş Milletler’in (BM) verilerine göre; Türkiye'de pandemi sürecinde erkeklere göre işini kaybeden kadınların oranının yüzde 32 daha fazla olduğunu hatırlatan Eğitim Sen 2 No’lu Şube Kadın Sekreteri Zeliha Danyeli ise," Kadınların ücretsiz izin kullanım oranı erkeklerden yüzde 42, ev içi iş yükü artışı ise yüzde 65 daha fazla. Kadınları erkeğe, sermayeye ve devlete daha da bağımlı hale getirmek için her türlü krizi fırsata çevirmenin hesabını yapanlardan hesap sormak için sokaklardayız” dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız