Güncel

Kırbayır ailesi: Ölene kadar davacıyız

Gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır dosyasının zaman aşımı gerekçesiyle kapatılmasına ilişkin ailesi ve avukatları düzenledikleri basın toplantısında, kararın hukuksuzluğa vurgu yaparak AYM ve AİHM'e başvuracaklarını söyledi.

7 Ocak 2022 Saat: 16:17
Kırbayır ailesi: Ölene kadar davacıyız
Kırbayır ailesi: Ölene kadar davacıyız

Ardahan'ın Okçu köyünde 12 Eylül 1980 askeri darbesi sırasında gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Cemil Kırbayır'a ilişkin 2014 yılında yeniden başlatılan soruşturma, 28 Aralık 2021'de Kars Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından zaman aşımı gerekçesiyle, “Kovuşturmaya yer yok" denilerek kapatıldı.

Kırbayır'ın ailesi ve avukatları soruşturmanın zaman aşımına uğramasına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya Cumartesi Aileleri, Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır, kardeşi Fatma Kırbayır ve İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin'in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklamanın yapıldığı salona “Cemil Kırbayır için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz" pankartı asıldı.

KESKİN: ZAMAN AŞIMI DOLAYISIYLA DOSYA KAPATILIYOR
İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Kırbayır'ın gözaltına alınıp kaybedilme sürecini anlattı. 1981 yılında Kars Cumhuriyet Savcılığınca soruşturma başlatıldığını hatırlatan Keskin, “2002 yılında soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Ama bu karar aileye tebliğ bile edilmedi. 2011 yılında soruşturma ailelerin çabası ve o dönemdeki politik süreç dolayısıyla yeniden başladı. O dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, Berfo Ana'yı Meclis'te kabul etti ve Kırbayır'ın akıbetini bulacağını söyledi. Böylece Türkiye'de ilk defa devlet bir kişinin gözaltında kaybedildiğini kabul etmiş oldu. Ama aynı devlet aklı geçtiğimiz yıl Adalet Bakanlığı'nın talebiyle 2011'deki kararın bozulması için talepte bulunuyor. Bunun üzerinden belli bir süre geçtikten sonra zaman aşımı dolayısıyla dosyayı kapatıyorlar" dedi.  
Cemil Kırbayır dosyasında zamanaşımın hukuken hiçbir karşılığının olmadığının altını çizen Keskin, “Avukatları olarak hiçbir şekilde kabul edilemeyerek karara karşı itirazımızı yaptık. Bu tamamen hukuksuz bir karar. Verilecek karardan sonra AYM ve AİHM'e yolu açık olacak" diye belirtti.

KIRBAYIR: GÖZALTINDA KAYIP İNSANLIK SUÇUDUR
Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır, kardeşinin devletin güvenlik güçleri tarafından katledildiğini belirtti. Devletin kardeşini keyfi ve yargısız bir infaz sonucu kaybettiğini belirten Kırbayır, “Ben bir kayıp yakını olarak kayıp yakınlarının devlet nezdinde nasıl bir acı çektiğine değineceğim. Yargısız bir infaz sonucu kardeşimin katledilmesi yetmedi, babasının tabutunun altına girmesi engellendi. 33 yıl boyunca kapısını açık bırakan bir annenin, oğlunun mezarına gidip gözyaşı dökme hakkı elinden alındı. Bizler olayın başlangıcından itibaren mercilere başvuruda bulunduk. Fakat hiçbir işlem yapılmadığı gibi başvurularımız devletin kurumları tarafından sümen altı edildi. Gözaltında kayıp insanlık suçudur" diye belirtti.

Kardeşinin 1980 darbesinden bir gün sonra gözaltına alınıp kaybedildiğini hatırlatan Kırbayır, “Darbe 1983'e kadar sürmüştür. Fakat müracaatlarımıza rağmen siyasi iktidarlar devlet görevlisi olan katilleri korumuş ve kollamıştır. Katillere hiçbir işlem yapılmamıştır. 1980'den bu yana gelen iktidarlar sürekli 'biz darbe ve darbecilere karşıyız"diyor. Yalan söylüyorlar. Madem karşısınız 12 Eylül darbesinin doğurduğu ve bize çektirdiği acıları neden zaman aşımına uğratıyorsunuz? 12 Eylül darbe zihniyeti devam ediyor" ifadelerini kullandı.

'ÖLENE KADAR DAVACIYIM'
Kırbayırı'n kız kardeşi Fatma Kırbayır da yıllardır büyük acılar çektiklerini belirterek, şunları söyledi: “Bu çok büyük bir yaradır, bir acıdır. Bunun bir tarifi olamaz. Bu devlet sadece Cemil'i öldürmedi. Hepimize kan kusturuldu. Cumhurbaşkanı bize söz verdi. Cumhurbaşkanı bizimle alay mı ediyorsunuz? Ben bir anneyim, bacıyım. Senin kulakların hiç mi duymuyor? Nasıl olur da bu dosya kapanır? Bu kapatılamaz. Bütün Türkiye'ye sesleniyorum. Kimsenin ölmesini istemiyoruz. Buna son verin. Ben bu acıları çektim, kimse çekmesin. Barış diyoruz ama hakarete uğruyoruz. Ben yıllardır ağabeyimi arıyorum. Ölene kadar bunu arayacağız. Belki ben ölürüm ama bu mücadele sürecek. Bu adalet yerini bulacak. Ben annemin, babamın bütün acılarına ortak oldum. Bu acıları yaşatanlar o acıları görsün. Davacıyız, ölene kadar da davacı olacağım."

EREN: MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Kayıp yakınları adına söz alan 1980'de İstanbul Gayrettepe'de gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in kardeşi Faruk Eren, bu tür suçlarda zaman aşımının olmayacağına vurgu yaptı. Yapılan suçun hala sürdüğünü ifade eden Eren, “Yakınlarımızın mezarını hala bizden saklıyorlar. Hala bize acı çektiriyorlar. Bu suçu üstleniyorlar o yüzden zaman aşımına uğratıyorlar. Biz bu dosyaları asla kapattırmayacağız. Bütün yakınlarımızın mezar yerlerini öğrenene ve failler cezalandırılana kadar mücadelemiz sürecek" şeklinde konuştu.

'CEMİL BUHAR MIYDI KAYBOLDU'
Konuşmaların ardından basının sorularını yanıtlayan Mikail Kırbayır, 2011 yılında dönemin Başbakanı Erdoğan'ın annesi Berfo Kırbayır'a verdiği sözü hatırlatarak, “Basın o zaman 'umutlu musunuz"diye soruyordu. Ben de eğer bir ülkenin başbakanı bu sorunu 'çözeceğim"demişse elbette umutlu olacağız demiştim. Meğer yanılmışız. Devlet bile bile bir yurttaşını kaybetmiştir. Ben de şimdi Erdoğan'a söylüyorum. Gerçekten de Cemil buhar mıydı, kayboldu?" diye sordu.

Etha

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız