Güncel

Kırıklar'daki tutuklular: Salgın önlemi adıyla yapılan hak gaspları kabul edilemez boyuta geldi

Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'ndeki politik tutsaklar, koronavirüs önlemleri adı altında yapılan uygulamaların tecrit saldırısına dönüştüğünü kaydetti.

10 Haziran 2020 Saat: 07:41
Kırıklardaki tutuklular: Salgın önlemi adıyla yapılan hak gaspları kabul edilemez boyuta geldi
Kırıklar'daki tutuklular: Salgın önlemi adıyla yapılan hak gaspları kabul edilemez boyuta geldi

İZMİR

Tutuklular, "Salgın nedeniyle önlem almak anlaşılırken, bahane edilerek yapılan kısıtlamalarla üzerimizdeki tecrit kat be kat artırılarak bir bütün hak gaspına dönüştürülmüştür. Bu yasaklar ağır tecrit, sağlık hakkı ihlali, hak gaspıdır" dedi.

İzmir Kırıklar 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'ndeki politik tutsaklar, koronavirüs nedeniyle uygulanan önlemlerin hak gaspına dönüştüğünü belirtti.

Ajansımıza mektup gönderen Aydın Akyüz, "Koronavirüs nedeniyle tüm sosyal etkinlikler,  hastane sevkleri, avukat, aile ve arkadaş görüş hakkı dahil tümden askıya alınmıştır. Salgın nedeniyle önlem almak anlaşılırken, bahane edilerek yapılan kısıtlamalarla üzerimizdeki tecrit kat be kat artırılarak bir bütün hak gaspına dönüştürülmüştür" dedi.

Mektupta, tutuklu olanlara tanınan sınırlı avukat görüşünün de ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğunu kaydeden Akyüz, "Ağırlaştırılmış tecritle bizi dışarıdan tamamen soyutlamayı ve yalnızlaştırmayı hedeflerken, sadece telefon görüşü ailelerimiz ve arkadaş görüşçülerimizin kaygılarını gidermeye yetmemektedir" diye belirtti.

'HAK GASPLARI 'ZORUNLULUK' DEĞİL POLİTİK BİR SORUN'
Tecrit uygulamasının insan hakları sorunu olduğu kadar sağlık sorunu da olduğunu vurgulayan Aydın Akyüz mektubunda şunları yazdı:

"Daha en başından gerekli önlemler alınarak biz tutsakların hak ve hukukunu koruyacak düzenlemeler mümkünken, mevcut kısıtlamalar yolunun tutulması makul ve anlaşılır değildir. Tecrit bir insan hakları sorunu olduğu kadar bir sağlık sorunudur da. O bakımdan bu hak gaspları salgının getirdiği bir 'zorunluluk' değil insan hakları ve sağlığına yaklaşımdaki kabul edilemez bir zihniyet ve politik bir sorundur.

"Son aylarda iki siyasi tutsak ölümsüzleşirken, iktidar yüzlercesi ağır olmak üzere binlerce hasta tutsağı serbest bırakmayarak gerçek zihniyetini açığa vurmaktadır. Mahkemeler çalışmazken, tutuklular tahliye edilmeyerek fiilen infaza dönüştürülmektedir."

'YASAKLAR AĞIR TECRİT VE HAK GASPIDIR, KABUL EDİLEMEZ'
Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde kalan politik tutsaklar olarak Adalet Bakanlığı'na talep ilettiklerini söyleyen Akyüz talepleri şöyle sıraladı:

"-Salgınla ilgili gerekli önlemler alınarak zaman geçirmeksizin askıya alınan haklarımız iade edilmelidir.

-Ağır hasta olan ve kronik hastalığı bulunan arkadaşlarımız salgında gözetilerek serbest bırakılmalı, tedavi hakkımız önündeki kısıtlamalar kaldırılmalıdır.

-Tutukluluğun tedbir olduğundan hareketle, salgın dolayısıyla tutuklular serbest bırakılmalıdır.

-Avukat, görüş ve sosyal etkinlikler üzerindeki kısıtlamalar kaldırılmalıdır.

-Bu yasaklar ağır tecrit, sağlık hakkı ihlali, hak gaspıdır. Biz politik tutsaklar olarak bu uygulamaları kabul edilemez bulduğumuzu kamuoyuna ilan ediyoruz."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız