Güncel

Kızıldere katliamı için ortak anma yapıldı: Kızıldere son değil mücadele sürüyor!

Kızıldere’de Mahir Çayan ve 9 yoldaşının katledilmesi, her yıl olduğu gibi Karşıyaka Mezarlığında, ortak bir yürüyüş, anma ve anlatma ile anılırken, tüm kurumlarda sözlerini söyleyip mesajlarını verdiler.

31 Mart 2024 Saat: 10:48
Kızıldere katliamı için ortak anma yapıldı: Kızıldere son değil mücadele sürüyor!
Kızıldere katliamı için ortak anma yapıldı: Kızıldere son değil mücadele sürüyor!

TÜRKER DEMİRCİ


Devrimci 78’ler Federasyonu, Ankara 68’liler ve Dostluk ve Kültür derneği (DKDER) Kızıldere katliamının 52. yılında Ankara Karşıyaka mezarlığında anma gerçekleştirdi. Ortak anma yapma çağrısına katılan DEM Parti, Devrimci Parti, KÖZ, Kaldıraç, SYKP ve DEVGÜÇ de anma programında yer aldılar.

Mezarlık girişinde bir araya gelen devrimci kurumlar ve yurttaşlar, “Mahir, Hüseyin, Ulaş, kurtuluşa kadar savaş. Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganı atarak Mahir Çayan’ın mezar başına kadar yürüdü.

İlk olarak Kızıldere’de katledilen mahir Çayan ve 9 yoldaşı ile devrim ve sosyalizm yolunda yaşamını yitiren devrimciler adına yapılan saygı duruşu ve anma programının açıklanmasının ardından, 30 Mart 1972’de katledilen Mahir Çayan ve arkadaşları için üç kurum adına hazırlanan ortak metni Hüseyin Esentürk okudu. “Kızıldere; geçmişten geleceğe bitmeyen bir yolculuktur” diyen Esentürk, şunları söyledi:

“GEÇMİŞTEN GELECEĞE BİTMEYEN YOLCULUK”

30 Mart 1972’de katledilen Mahir Çayan ve arkadaşları için Devrimci 78’ler Federasyonu, Ankara 68’liler ve Dostluk ve Kültür derneği (DKDER) adına hazırlanan ortak metni Hüseyin Esentürk okudu. “Kızıldere; geçmişten geleceğe bitmeyen bir yolculuktur” diyen Esentürk, şunları söyledi:

“Bugün Devrim ve sosyalizm mücadelesinin yiğit öncülerinin Kızıldere’de katledilişlerinin 52.yılındayız. 30 Mart 1972’de Mahir Çayan, Sabahattin KURT, Nihat YILMAZ, Saffet ALP, Sinan Kazım ÖZÜDOĞRU, Ertan SARUHAN, Hüdai ARIKAN, Ahmet ATASOY, Ömer AYNA, Cihan ALPTEKİN, Tokat Niksar’ın Kızıldere köyünde, 12 Mart Faşist Cuntası tarafından katledildiler. 52 yıldır yüreğimizde, bilincimizde yaşamaya devam ediyorlar. İnandığı haklı dava uğruna gerekirse canını veren ve devrimci dayanışmayı doruklara çıkarıp bizlere miras olarak bırakan bütün yiğit devrimcileri Kızıldere Direnişini yaratanların şahsında selamlıyoruz. Emperyalizme, faşizme şovenizme ve gericiliğe karşı mücadelenin hiç solmayan kan çiçeklerinin, ON’ların katledilişlerinin üzerinden bunca zaman geçmiş olmasına rağmen, dipdiri kalmış ve günümüze ulaşıp yön veren bu büyük devrimci mücadele mirasını yaratanların önünde saygıyla eğiliyoruz.

“BEDELİ KANLA YAZILMIŞ TARİHSEL DENEYİM ÖĞRETMENİMİZDİR”

Ayrı ırmaklardan akıp aynı denize dökülen bir mücadele hattında, bedeli kanla yazılmış bu derin tarihsel deneyim bugün de en büyük öğretmenimizdir. Mahirler’in, Denizler’in, İbrahimlerin başucunda kenetlenmiş olmak, bu ülke sosyalistlerinin alacağı en büyük ders, ya da birbirine verebileceği en büyük mesajdır. Bu mesajı anlamamış dostlarımıza bir kez daha hatırlatmak isteriz. Önderleri durumunda oldukları hareketin fiziksel olarak önemli darbe alması pahasına dost bir hareketin önderlerini kurtarmak için ölüme yürümek, dayanışma mesajının en anlamlısı en şereflisidir. Kızıldere anmalarında, kazanılmış hak ve mevzilerin korunmasında, faşizmin emperyalizmin azgın saldırıları ve kuşatması karşısında bir araya gelip birlikte mücadele etme ferasetini gösteren dostlarımıza selam olsun. Direniş barikatlarını yüceltip çoğaltmak en büyük isteğimiz ve beklentimizdir. Unutmayın; bu gün ülkeyi savaş batağına sokanlar, yoksulluğu diz boyuna çıkarıp insanları açlığa sefalete teslim edenler, insan haklarını demokrasiyi yok edenler, ülkeyi faşist emperyalist ve gerici sermayeye teslim ederek işçilerini yerin yedi kat altına gömenler devrimcilere saldırmaya devam ediyorlar.

“DÜN KANLI PAZARI YARATANLAR BUGÜN İKTİDARDA”

Dün kanlı pazarı yaratanlar, dün 6. filoyu kıble yapanlar, dün Beyazıt’ı, Maraş’ı, Çorum’u Sivas’ı yaratanlar bu gün iktidarda. Dün “komünistleri ezdik 6. filo gelebilir” artık diyenler bu gün iktidarda. Bu gün de devam ediyorlar katliamlarına. Roboski’de, Diyarbakır’da, Suruç’da, Ankara’da, İstanbul’da, Antep’de ve daha ülkenin birçok yerinde kanlı eylemlerine devam ediyorlar. Kızıldere bir ittifak değildir. Kızıldere’yi faşizme karşı bir ittifak olarak değerlendirenler Kızıldere’yi anlamamış demektir. Kızıldere; geçmişten geleceğe bitmeyen bir yolculuktur. Faşizme karşı eşi benzeri olmayan bir devrimci dayanışma örneğidir. Devrimciler, emek ve demokrasi güçleri, gençler, kadınlar olabildiğince geniş ve güçlü bir dayanışma hattında buluşun, kucaklaşın, omuz omuza mücadele edin. Bu karanlığı yırtın ve bu diktatörü alaşağı edin. Demokrasi bu ülkede mücadele ile kazanılan bir insan hakkıdır.

Devrimciler, Devrime ve sosyalizme olan inancınızı hiçbir şart altında sarsmayın,  Yoldaşlarınızı sevin, Yoldaşlarınıza gelen kurşun aslında size de sıkılmış demektir. Halka izah edemeyeceğiniz eylemleri yapmayın. Aynıların aynı yerde ayrıların ayrı yerde olduklarını unutmayın. Kardeşler; bugün Mahir olmanın, Ulaş olmanın, Deniz olmanın, İbrahim olmanın günüdür.  Önderlerimize kulak verin. Dünyanın neresinde olursa olsun haksızlığa, zulme, karşı durun. Kızıldere’de yaratılan dayanışma ruhunu bu gün tüm coğrafyamızda zulme zorbalığa karşı durarak taçlandırmalıyız. Anıları ve mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyoruz.”

DEM PARTİ EŞ BAŞKANI: BÜYÜK BİR MİRASI TAŞIYORLAR

Anmada konuşan DEM Parti İl Eş Başkanı Fatin Kanat ise şunları söyledi:

“Bugün önemli bir gün. Omuz omuza ölüm yolunu seçmenin günü bugün aynı zamanda. Mücadelelerinin bizim mücadelemiz açısından çok önemli bir miras taşıdığını, bizim için de çok değeri olduğunu tekrar belirtiyoruz. Denizlerin, Mahirlerin, İboların mücadelesini bir anlamda Mazlum’un adıyla da birleştiriyoruz. Tekrar aynı anlayışla mevcut ceberrüt iktidara, onların zalimliğine karşı da omuz omuza yürümenin, devrimci dayanışmanın  devrimci mücadelenin örneğini tekrar yaşatacak günlere doğru yol almamız gerektiğini yineliyor, hepinizi sevgiyle selamlıyoruz.”

YALÇINKAYA: DEĞERLER ORTAK ANILMALI

TÖB DER Genel Sekreteri ve aynı zamanda Mahir Çayanların hapishane arkadaşı olan İsmet Yalçınkaya ise “On’lar,  Denizler kurtulsun diye kendilerine ölüme yatırdılar. Burada siyasi hareketlerin ayrı ayrı mezarlığa giderek ayrı ayrı anma yapması  doğru değil. Bütün değerlerimizin ortak anması olması gerektiğini düşünüyorum. Yıldızlar yoldaşları olsun, toprak incitmesin” diye konuştu.

‘KIZILDERE’YE SAHİP ÇIKMAK MÜCADELE İLE OLUR’

DKDER adına yapılan konuşmada ise, Kızıldere’nin bir devrimci dayanışma ruhu olmasının yanısıra, Kızıldere’yi anmanın en doğru yolunun Mahir Çayan’ın ortaya koyduğu devrimci çizginin hayata geçirilmesi olduğuna dikkat çekerek, bugün temel görev bu çizgiye sahip çıkmaktır denildi.

DEVRİMCİ YAPILAR SÖZÜNÜ SÖYLEDİ

Devrimci 78’ler Federasyonu, Ankara 68’liler ve Dostluk ve Kültür derneği (DKDER) çağrısıyla ortak anma için biraraya gelen ve anmada  ortak olarak yer alan DEM Parti,  Devrimci Parti, KÖZ, Kaldıraç, SYKP anma programında  birer konuşma yaparak, Mahir Çayan ve 9 yoldaşını anarak, Kızıldere katliamına ilişkim mesajlarını verdiler.

FOTOGRAF: ABBAS BOZKIR

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

 

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız