Güncel

'Kobanê onurumuzdur, kumpaslara geçit vermeyeceğiz'

Kobanê davasında verilen cezalar Kadıköy'de protesto edildi. Kobanê davasının iktidarın güdümünde ilerlediği kaydedilen protestoda, verilen cezaları boşa düşürmek için dayanışma çağrısı yapıldı.

17 Mayıs 2024 Saat: 07:15
Kobanê onurumuzdur, kumpaslara geçit vermeyeceğiz
'Kobanê onurumuzdur, kumpaslara geçit vermeyeceğiz'

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul İl Örgütü, Kobanê davasında çıkan hapis cezası kararlarını protesto etmek için Kadıköy, Halitağa'da yan yana geldi. "Kobanê onurumuzdur, kumpaslara geçit vermeyeceğiz" pankartı açılan eyleme DEM Parti milletvekili Kezban Konukçu ve yüzlerce kişi katıldı.

İlk sözü alan DEM Parti milletvekili Kezban Konukçu, kumpas davasında verilen cezalarla AKP'nin DAİŞ'in yanında olduğunu bir kere daha gösterdiğini söyledi. Kobanê direnişini hatırlatan Konukçu, orada halkın kendi topraklarına sahip çıkmak ve DAİŞ belasını yenmek için direndiğini vurguladı. Kobanê direnişinin tüm dünyada sahiplenildiğini belirten Konukçu, HDP'nin de buna sessiz kalamayacağının altını çizdi. Konukçu, demokratik protesto hakkını kullandıklarını belirterek, bu cezalarla mücadelenin yıldırılamayacağını vurguladı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İl Başkanı Deniz Aktaş, DAİŞ çeteleriyle Kobanê'yi düşüremeyen iktidarın kumpas davalarıyla Kobanê'yi sahiplenenleri cezalandırmaya çalıştığını vurguladı. HDP'li siyasetçilerin mahkeme salonlarında Kobanê'yi savunmaya devam ettiğini kaydeden Aktaş, Kobanê'nin DAİŞ barbarlığına rağmen direnişin sembolü, Kürtlerin, işçilerin, emekçilerin, kadınların onuru olduğunu vurguladı. HDP'li siyasetçilerin yargılanmadığını, iktidarı yargıladığını ifade eden Aktaş, verilen cezaların hükümsüz olduğunu söyledi.

Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçı, iktidarın DAİŞ yenilgisinin intikamını almaya çalıştığını söyledi. İktidarın Türkiyeli devrimcilerle Kürt özgürlük mücadelesinin dayanışmasını istemediğinin altını çizen Taşçı, AKP iktidarının çok açık bir şekilde DAİŞ çetelerini beslediğini, Ankara, Suruç, Diyarbakır katliamlarına önayak olduğunu belirtti. Bu katliamların sorumluları yargılanmazken Kobanê'yle dayanışmak isteyenlerin yargı sopasıyla cezalandırılmak istendiğini ifade eden Taşçı, Türkiye devrimci hareketinin hizaya çekilmeye çalışıldığını vurguladı. Taşçı, tutsak siyasetçilerin bayrağını onurla taşımaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Basın açıklamasını okuyan DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz, Kobanê davasının gizli tanıklarla, zorlama yorumlarla hazırlandığını ve siyasi iktidar tarafından yönlendirildiğini dile getirdi. "Bugün normalleşmeden bahsedenler, yumuşamadan bahsedenler için Kobanê kumpas davası bir milat olacaktır. Bu siyasi kumpas davasında verilen kararın, aslında önümüzdeki dönemde Türkiye'nin hangi hatta gideceğinin bir göstergesi olacağına hep birlikte şahitlik edeceğiz. Bu tür kumpas davalarını, kumpas girişimlerini dayanışmayla ve birlikte mücadeleyle aşabiliriz" diyen Kalmaz, Kobanê davasında verilen kararlarla demokrasi adına büyük bir şans olabilecek bir fırsatın iktidar tarafından yok edildiğini kaydetti.

Türkiye ve Ortadoğu'da DAİŞ ve benzeri örgütlerin önünün açıldığını söyleyen Kalmaz, tüm demokratik kamuoyu Kobanê davasında beraat beklerken, iktidarın toplumun vicdanını hiçe sayan kararlar verdiğini söyledi. Kalmaz, şöyle devam etti: "Tüm bunlara rağmen Kobanê ve Gezi'yi sahiplenmek bu kumpas davasını boşa çıkaracağı gibi, toplumun vicdanında açılan yarayı da iyileştirecek ve demokrasiye hizmet edecektir. Tüm kumpas davalarının önünü almak için, demokrasi güçlerini, vicdan sahibi çevreleri ve halklarımızı dayanışmaya çağırıyoruz."

Eylem boyunca, "Biji berxwedanan zindanan", "Kobanê düşmedi, düşmeyecek", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları atıldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız