Güncel

Koca: Koronavirüs yayılma hızı kontrol altına alındı, toplam ölüm 1403

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsün yayılma hızının kontrol altına alındığını ifade ederek, toplam vaka sayısının 65 bin 111 ve hayatını kaybedenlerin sayısının 1403’e yükseldiğini belirtti.

14 Nisan 2020 Saat: 21:31
Koca: Koronavirüs yayılma hızı kontrol altına alındı, toplam ölüm 1403
Koca: Koronavirüs yayılma hızı kontrol altına alındı, toplam ölüm 1403

Cuma günü 2 günlük sokağa çıkma yasağı kararı sonrası yaşananlara da yanıt veren Koca, "Karar hükümetin kararı.Cuma akşamı yaşananlarla ilgili benim farklı bir şey söylemem gerekmiyor" dedi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs tedbirleri kapsamında gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısı ardından açıklama yaptı.

Vaka yayılma hızı ve ölüm artış hızının kontrol altına alındığını belirterek sözlerine başlayan Koca, koronavirüsle mücadele kapsamında filyasyonun (saha incelemesi) etkili olduğunu savundu. 

Koca, konuşmasının devamında Türkiye'de son 24 saat içerisinde 4 bin 062  vakanın olduğunu belirterek,  107  kişinin ise hayatını kaybettiğini açıkladı.

Toplam vaka sayısının 65 bin 111 ve toplam hayatını kaybedenlerin sayısının ise 1403 olduğunu açıklayan Koca, toplam iyileşen hasta sayısının da 4 bin 799  olduğunu belirtti.

Koca, açıklama ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

‘CUMA AKŞAMI YAŞANANLARLA İLGİLİ BİRŞEY SÖYLEMEM GEREKMİYOR’

Cuma günü alınan 2 günlük sokağa çıkma kararının hükümetin kararı olduğunu söyleyen Koca, "Cuma akşamı yaşananlarla ilgili benim farklı bir şey söylemem gerekmiyor; Sayın Süleyman Bey açıklamaları kamuoyuna yaptı, benim ilave edecek sözüm yok" dedi. ‘Soylu ile tartıştınız mı?’ sorusuna yanıt veren Koca, “Bu iddialar doğru değil. Biz bu salgınla mücadeleye 1 milyon 100 bin kişiyle kendimizi adadık. Başka bir gündemimiz yok” yanıtı verdi.

Koca’nın açıklamasından satır başları şöyle:
“*Koronavirüse karşı mücadelemiz birlikteliğimiz olmuştur. Bir salgının aşamaları hakkında kesin ifadeler kullanılamaz. Şu ana kadar aldığımız sonuçlar, Türkiye'nin salgını en az kayıpla aşacağına işaret ediyor. Tedbirler yüzde yüz uygulanmadığı halde alabiliyoruz. Kurallara istisnasız uyalım. Sonuca odaklanalım. Bilelim ki tedbir yüzde yüze ulaştıkça uğraşılacak tek sorun vakalardır.
VAKA SAYISI DÜŞTÜ
*Vaka sayıları gün geçtikçe artıyor. Vaka sayıları veriler pek çok ülkede tartışma konusu. Türkiye'de tespit edilen her olay sizin gözünüzün önündedir. Hastalık Amerika'da 10., İtalya'da 8. haftada, İspanya'da 9. haftada bir günde görülen en yüksek vakaya ulaştı. Türkiye'de iste 4. haftada ulaştı. Yani Türkiye'de vaka artış hızı düşüşe geçti.
FİLYASYON UYGULAMASI HAKKINDA
*Yayılma hızını kontrol altına almaya başladık. Filyasyon kelimesini çok duydunuz. İşte bu ağırlıklı filyasyonla oldu. Bu kelimeyi ilerideki günlerde unutmayacaksınız. Filyasyon bildiğiniz gibi bulaşıcı hastalıkla ilgili temas zincirinin tanınmasının adıdır. Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini biz filyasyon uygulaması ile sağladık. Filyasyonda neler oluyor? Bu kişilere ulaşılıyor. Tanı konanlar izole ediliyor ve tedavilerine başlanıyor. Filyason uygulaması soruya güçlü bir cevap getiriyor. Biz nokta atışı yaparak ilerliyoruz. Yaygın temas taraması, sıkı takip. Salgının önünü kesmenin yolu bu. Dünyada birçok ülke ise filyasyonu kullanmayıp sadece şikayetle ilerliyor.
*Türkiye'de ölüm artış hızındaki yavaşlama 5. haftada gerçekleşmiştir. En erken yakalan ülkeyiz. Vaka artış hızının inişe geçmiş olması mücadelede doğru yolda olduğumuzun, tedbirlerin sonuç verdiğini ve sonuç alacağımızın işaretidir. Yöntemi ilkece benimseyen en yaygın şekilde filyasyon yapan Türkiye'dir. 261 bin 989 temaslı kişi belirlenmiştir.
Türkiye'de şu an vaka artışı söz konusu ama artış hızının 4. haftada düştüğünü çok rahat söyleyebiliriz. Türkiye'nin durumu dünyadan farklı seyrediyor. Vaka sayısının artması ile birlikte sağlık kuruluşlarında hasta sayısında bir azalış söz konusu değil. Yoğun bakım ve entübe edilen hasta sayısında artık duraklamaya girildiğini net görüyoruz. Sosyal medyada yayılan 021 oranından bahsediliyor. Önümüzdeki dönemde ölüm oranları düştüğü takdirde bu tablonun değiştiğini görmüş oluruz. Bu dönemde tedbirlere sıkı uymaya devam eder yeni bir dalga seyri olmazsa nasıl olacağını biz biliyoruz. Temas, izolasyon ve sosyal mesafesinde özellikle dikkat edelim.
AŞI HABERLERİ

*Aşı ile ilgili yoğun bir çalışma yapılıyor dünyada. Aşının insanlara kullanabilme döneminin çok erken olduğuna inanmıyoruz. Önümüzdeki 4-6 aydan önce kullanılabileceğini Bilim Kurulu arkadaşlarımız düşünmüyor. Çalışma yapan bütün birimlerimizi destekliyoruz. 3 merkez virüsü izole etmiş oldular, ilk aşama olarak. Bundan sonraki çalışmalarda hızla devam ediyor olacak.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KARARI
*Bilim Kurulu’nun her zaman üzerinde durduğu bir şekilde izolasyonun. Hareketliliği azaltan teması azaltan teması hedefleyen her türlü yaklaşım Bilim Kurulu'nun istediği bir durum. Sonuçları ile ilgili biz bütün rakamları şeffaf bir şekilde her gün sizlere aktarıyoruz. Kamuoyu biliyor. Dolayısıyla hepimiz önümüzdeki günlerde bu sonuçları görmüş olacağız.
PLAZMA TEDAVİSİ
*Kızılay ağırlıklı merkez olma foksiyonunu üstlenmiş durumda. Birçok üniversitemizi de yetkilendirdik. İyileşen vakalarımızın sayısı giderek artıyor. Antikor ulaşımı olduğunda da plazma tedavisi yapacağımız hasta sayısı da fazla olacak.
ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE PİK VE PLATO DÖNEMİNİ BEKLİYORUZ
*Bunun için şu an bir tahminde bulunabiliriz ama net bir ifade kullanmak doğru olmaz. Biz artık bu dönemde bir haftada görülen en yüksek vakaya ulaştık. Önümüzdeki dönemde pik ve plato dönemini bekliyoruz. Araya yeniden bir dalga girmezse önümüzdeki dönemi beklediğimiz şekilde görmemiz mümkün olabilir. Bunun için önümüzdeki 1-2 haftanın önemli olduğunu düşünüyorum.”

Kaynak:MA

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız