Güncel

Kocaeli'de 'birlik' tartışması: Geç olmadan birleşmeliyiz

Kocaeli’de Evrensel’in düzenlediği ‘OHAL ve KHK'ler ile Türkiye nereye gidiyor?’ başlıklı panel düzenlendi.

21 Kasım 2016 Saat: 11:50
Kocaeli'de 'birlik' tartışması: Geç olmadan birleşmeliyiz
Kocaeli'de 'birlik' tartışması: Geç olmadan birleşmeliyiz

Kocaeli Derince’de Çınarlı Cemevi’nde Evrensel Kocaeli Temsilciliği tarafından panel düzenlendi. Halkın yoğun ilgi gösterdiği panele CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, EMEP MYK üyesi Levent Tüzel, eski HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca ve Çınarlı Cemevi Başkanı Hüseyin Gülseven konuşmacı olarak katıldı.

Etkinlikte ilk sözü alan Derince Çınarlı Cemevi Başkanı Hüseyin Gülseven, “Türkiye’nin içinden geçtiği süreci esas aldığınızda belki öyle bir gün gelecek ki burada yan yana getirecek iki insan bulamayacağız. O günlere gelmeden bu etkinlikleri yapmamız gerekiyor” dedi.

Gülseven'in ardından konuşan EMEP MYK üyesi Levent Tüzel, KHK'ler ile yönetilen ülkenin, Başkanlık sisteminde de benzer uygulamalarla yönetilmeye devam edeceğini ifade etti. Tüzel, “15 Temmuz sonrası çok daha iyi görüldü ki tüm partiler Erdoğan’ın elinde birleşmiş durumda. Dergi kapatmalar, gazete kapatmalar, binlerce öğretmeni işinden etmeler, belediyelere kayyım atamalar hepsi zannedersiniz ki bağımsız mahkemelerde verilen kararlar. Bütün mahkemeler AKP düzeninin sakıncalı gördüğü kim varsa onun hakkında karar veriyor” diye konuştu.

Muhalefetin baskılarla etkisizleştirilmek istendiğini söyleyen Tüzel, “6 milyon insanın oy verdiği parti siyaset dışına itiliyor, eş başkanları ve milletvekilleri cezaevine konuluyor. AKP ve onun trolleri HDP’ye zaten her lafı söylüyorlar ama diğer taraftan ana muhalefeti CHP’yi ve diğer kesimleri de köşeye sıkıştırıyor. ‘Darbecileri cezalandıracağız’ adı altında tüm muhalifler cezalandırılıyor ve meclis devre dışı bırakılıyor. AKP ve Erdoğan istediğini elde edene kadar, bu siyasi operasyonlarını devam ettirecek. Ama bizler demokrasi için bir arada olmalıyız. Bu süreçte direnç göstermeliyiz” dedi.

‘BİRLİK OLMAK ZORUNDAYIZ’

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ise mutlaka birleşmek gerektiğini belirtti. Darbe girişimine de atıflarda bulunan Şeker, " OHAL süreci, KHK’ler ile tek başına karar vermeye devam ediyor. Hangi belediyeye hangi kayyımın, hangi üniversiteye hangi rektörün atanacağına karar veren o. Ne zaman ki çaldığınız devleti bölüşme kavgasına tutuştunuz o zaman bu hale geldi işler. Çalınan devleti paylaşma süreci 17 Aralık’ta yaşandı ve paylaşamadılar. Biz bundan sonra bu yapıyı mutlaka başımızdan atmalıyız ve bu nedenle de birleşmeliyiz” şeklinde konuştu. AKP'den zarar gören herkesin yan yana gelmesi gerektiğini vurgulayan Şeker, “Bir araya gelmeyin sizi sırayla yok edeceğiz, diyorlar. Barış ve kardeşliğimize sahip çıkmak zorundayız. Onların kaybedecek çok şeyi var çünkü çok şey çaldılar. Bizim mümkün olduğunca bir araya gelip oyunlarını boşa çıkartmamız gerekiyor” dedi.

‘YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR’

HDP Kocaeli eski Milletvekili Ali Haydar Konca ise laiklik ilkesinin altüst edilmek istendiğini belirtti. Birlikte hareket etmek için yarının çok geç olabileceğini söyeleyen Konca, “AKP'nin, toplumu bir arada tutmaya yarayan laiklik ilkesini altüst etme çabası var. Toplumun laik olan tüm kesimleri dahil bu hedefin içerisindedir. Devletin bütün çarklarını yeniden dizayn edip kendilerine uydurmaya çalışıyorlar. Meclis tamamen işlevsiz hale getiriliyor. Kim konuşursa onu susturmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Demokratların mutlaka sesini çıkarması gerekir. Tepkisizlik hali AKP’nin cesaret aldığı bir ortamın doğmasına neden olur. Birlikte hareket etmezsek yarın çok geç olabilir” dedi.

Etkinlik konuşmaların ardından soru-cevaplarla devam etti. Birlik sorununa dair soru ve önerilerin yoğun olduğu etkinliğe CHP, HDP ve EMEP yönecilileri ile üyeleri de katıldı. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız