Güncel

Kocaeli'de yapılacak haddehane ve çelikhane tesisine protesto

Kocaeli'nin Kartepe ilçesine yapılmak istenen haddehane ve çelikhane tesisi projesine ilişkin bilirkişi heyeti incelemesi sırasında bölge halkı projeyi protesto etti.

26 Eylül 2023 Saat: 21:56
Kocaelide yapılacak haddehane ve çelikhane tesisine protesto
Kocaeli'de yapılacak haddehane ve çelikhane tesisine protesto

ATİLLA YÜCEAK


Kocaeli Kartepe/Uzunbey'de  yapılmak istenen haddehane ile ilgili olarak, Çevre ve şehircilik bakanlığına Çevreciler tarafından açılan açılan iptal davası sonrası mahkeme bilirkişi heyeti atamıştı.

Atanan; İstanbul Teknik Üniversitesi’nden olan 9 kişilik bilirkişi heyeti bugün tesisin yapılacağı alana gelerek inceleme yaptı.

İnceleme öncesi Kocaeli Çevre Aktivistleri, TMMOB İKK Mehmet Ali Elma, Kocaeli Cevre Aktivistleri ve Elif Ana-Der yöneticisi Beyhan Korkmaz, Kocaeli Cevre Savunma Kurucusu Şerafettin Ergül, Kartepe Çevre Aktivistleri Sozcusu Funda Tüysüz, Dostluk ve Kültür Derneği (DKDER) Ergin Ulgar, CHP İlçe Baskanı Hasan Bayrak ve CHP Meclis üyeleri, eski CHP Belediye Başkan Adayı Cumhur Karakadılar, Kocaeli Ekoloji Derneği sözcüsü Muhammet Hakkı Ersoz, TİP üyesi  İsmail Göksu, STK’lar ve bölge halkı alana gelerek projeyi şiddetle protesto etti.

TMMO İKK sekreteri Mehmet Ali Elma ve Çevreciler basına ve kamuoyuna açıklama yaptı.

Bilirkişinin keşfi sırasında bölgede haddeleme tesisi istemeyen çevreciler ve bölge halkı bilirkişi heyeti ile görüştürülmedi. Keşfin yapıldığı alana basın mensuplarını ve halk alınmadı.

TMMOB İKK Sekreteri Mehmet Ali Elma, Çevre dernekleri avukatı ve milletvekili Muhip Kanko halk adına bilirkişi ile görüşme yaptı. Yapılan görüşmeler halkın ve çevrecilerin protestoları altında yapıldı.

DKDER'de ilk saatlerden itibaren  sahada  çevreci aktivitelerle omuz omuza direnişe destek verdi.

Bilirkişi heyeti ile keşif bölgesinde yer alan CHP Kocaeli Milletvekili Muhip Kanko, yaptığı açıklamada, “Bilirkişi ilgili soruları soruyor. Konu ile ilgili bir rapor hazırlayıp karar verecek. Ben orada çekincelerimi bildirdim. Burada mesele tesise karşı çıkmak değil. Mesele bu tesisin burada olması ve çevremize ve çocuklarımıza vereceği zarar. Burada trafik sirkülasyonun etrafa getireceği yük. Ekonomik katkılar olacaktır ama bizim için öncelikle yaşam önemli. Çocuklarımızın yaşamını düşünmek zorundayız. Biz davamızı açmıştık. Davamızın takipçisi olacağız. Avukatlar gerekli savunmalarını yaptı. Sonucu bekleyeceğiz. Konunun takipçisiyiz. Çocuklarımız için duyarlı olmak zorundayız. Dilovası’nda yenidoğan çocukların kakalarından metaller çıktı.Bu ne demek oluyor.Bu bebeklerin emdikleri sütten bile çocuğa ağır metaller bulaştığını gösteriyor” dedi.

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma ise şunları söyledi: “Biz zaten bu işin baştan gündeme geldiğinden beridir sürekli hem halkımızı bilgilendirmek, bilinçlendirmek hem de kendi uzmanlık alanlarımız üzerinden ne gibi etkilerle karşı karşıya kalacağımızı sürekli dillendirdik ve söyledik. Biz bu ülkenin bu kentin, mühendisleri, mimarları ve plancıları olarak yıllardır söylüyoruz. Kocaeli’ye bir çivi dahi çakmak burada ki insanların ölmesi anlamından başka bir şey değil. Kartepe gibi bir bölgeden burada yaşanılacak olan olumsuzluklarla sağlık problemleri ve çevresel problemler ile beraber trafik sorunları da olacak. Trafiğin dışında zaten nefes alamıyoruz ve bölgemiz özellikle kanser oranları artmışken bölgede yaratacağı karbon emisyonuyla birlikte insanlarımızın, vatandaşlarımızın, halkımızın gerçekten sağlık açısından yaşayacağı birçok zorluğu da karşı karşıya kalacak. Biz o yüzden bu tesisin buraya yapılmasının doğru bulmuyoruz.

Yapılacak olan tesis sadece üretim kısmının dışında bir de dünyanın hurdasını toplayacak. Bu uğurda bahsettiğimiz hurda normal bir hurda değil. Dünyada şu anda bir savaş halinde olan Rusya, Ukrayna Savaşı’nda atılmış olan bombalar neticesinde ortaya çıkan o bütün kimyasalların hepsinin getirilecek. Niye biz dünyanın çöplüğünü topluyoruz? Hala anlamış değiliz. Çözemiyoruz da bunu. Farklı farklı yöntemlerle farklı üretimler yapılabilir. Farklı işler yapılabilir. Yani bunları yapmak gerekiyorken bizler gidip dünyanın çöpünü hurdasını toplayıp burada eritmeye çalışmamızın tek nedeni var. Bu ülkeye gerçekten ihanet etmek.

Sağa sola, çevreye saçılacak olan o kimyasal maddeler sizlerin, bizlerin almış olduğu nefeslerle birlikte çok hızlı bir şekilde kanser olmamıza, onunla birlikte ölümcül hastalıklara yakalanmamıza sebep olacak. Bu tesisin buraya kurulmasına imza atanlar bu bölgeye ihanet eden insanlardır. İnsanlar, halk bunu istemiyor. Doktorlar istemiyor. Bugün ki gelecek heyet daha duyarlı davranır umarım. Buna da imza atmamak için çaba gösterirler. Biz mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Bu işle ilgili atılması gereken ne adım varsa devam ettireceğiz. Buraya bu tesisi yaptırmayacağız.”

Kocaeli Çevre Platformu Bölge Koordinatörü Muammer Hakkı Ersöz de “Tepkimizi belirmek için buraya geldik. Getireceği olumsuzluklar malum. Bilim insanlarımızın raporlarda da var. Su ve çevre kirliliği dışında imar baskıları, depremsellik gibi çok yönlü olumsuzluklarda söz konusu. Bu tesisin burada kurulmaması gerekiyor. Sanayi kuruluşlarının ülkemizde belirli yerlere taşınması gerektiğini düşünüyoruz. Başlangıç olarak buradan başlanılıp acilen durdurulup uygun yerde ÇED raporuyla devam etsin” ifadelerini kullandı.

Bir 15 kişi, ayakta duran insanlar, buhar motoru ve yazı görseli olabilir

Bir yazı görseli olabilir

Bir 7 kişi, ayakta duran insanlar, fayton ve yazı görseli olabilir

Bir 7 kişi ve yazı görseli olabilir

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız