Güncel

Kollektif doğal gıda üretim ve tüketim koopratifi YerDeniz açılıyor

YerDeniz kooperatifi 13 Nisan Cumartesi günü saat 14.00’de, Rasim Mahallesi, Uzun Hafız sokak no. 125/ A Yeldeğirmeni Kadıköy adresinde açılıyor.

13 Nisan 2019 Saat: 00:24
Kollektif doğal gıda üretim ve tüketim koopratifi YerDeniz açılıyor
Kollektif doğal gıda üretim ve tüketim koopratifi YerDeniz açılıyor

İSTANBUL-"Bizler kooperatifi; ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu, demokratik olarak işleyen dayanışma ekonomileri ve patronsuz kolektif üretim, tüketim ve hizmet alanlarının örgütlenmesi olarak görüyoruz" diyerek yola çıkan Yerdeniz koopratifi, kuuruluşunun ardından Cumartesi günü açılış yapacağını duyurdu.

Koopratif tarafından yapıln açıklamada, "Kendi yerelimizde, sağlıklı, temiz ve doğal gıdaya adil fiyatlarla ulaşmayı, ayrıca işsiz çalışmayan arkadaşlarımıza istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Bunun için de çalışmamıza, bildiğimiz yerden, gıdadan başladık" denildi.

Yerdeniz koopratifi daha sonra açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Üzerinde yaşadığımız bu coğrafyada ve dünyanın her yerinde krizle birlikte, yoksullaşma ve işsizlik daha da artıyor, çaresizlik hissiyle birlikte dayanışma ihtiyacı kendisini daha çok hissettiriyor. Üretim, tüketim ve hizmet alanlarında bireysel çabalar yerine kolektif çabalar filizlenmeye başlamış ve hayatta kalmanın bir aracı olarak kooperatifler ortaya çıkmıştır.

Peki bizler kooperatif çalışmalarına nasıl bakmalıyız? Kooperatiflerin ikili özellikleri nedeniyle zaman zaman olumsuz örnekler duysak da bizler kooperatifi; ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu, demokratik olarak işleyen dayanışma ekonomileri ve patronsuz kolektif üretim, tüketim ve hizmet alanlarının örgütlenmesi olarak görüyoruz. Üretim ve tüketim alanlarında kooperatifleşme süreci daha görünür olmakla birlikte, hizmet alanında kooperatifleşme bunların çok gerisinde kalmaktadır. Dayanışma temelinde yaşamı birlikte örgütlemek için hizmet kooperatifi kurarak bildiğimiz alanlardan başlayarak, koşulların ve olanakların olduğu yerlerde çocuk/yaşlı bakım evleri, mühendislik-mimarlık hizmetleri, geri dönüşüm vb gibi üretim, tüketim ve hizmet alanlarında farklı çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz.

Kimimiz kooperatif alanında deneyimli, kimimiz kooperatif dostu, kimimiz ise bu alanda deneyimsiz... Kendi yerelimizde, sağlıklı, temiz ve doğal gıdaya adil fiyatlarla ulaşmayı, ayrıca işsiz çalışmayan arkadaşlarımıza istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Bunun için de çalışmamıza, bildiğimiz yerden, gıdadan başladık...

Dayanışma, güven ve sorumluluk temelinde hayatı birlikte örgütlemek, durduğumuz zemini tanımlamaktadır. Kooperatif örgütlenmesi ile tek tek değil birlikte hayatta kalma mücadelesi vererek hiç kimsenin kendi başına bırakılmayacağı, şirketlerdeki gibi patron-çalışan ayrımı olmayan üretim, tüketim ve hizmet faaliyetlerinin örgütlenebileceği mütevazi bir adım atıyoruz..."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız