Güncel

Kolombiya'da 6 aylık ateşkes ilan edildi

Kolombiya hükümeti ve aralarında ELN ile FARC'ın da bulunduğu 5 silahlı örgüt, yeni yıla girerken barış müzakerelerini desteklemek amacıyla 6 aylık çift taraflı ateşkes ilan etti

2 Ocak 2023 Saat: 12:09
Kolombiyada 6 aylık ateşkes ilan edildi
Kolombiya'da 6 aylık ateşkes ilan edildi

Kolombiya'da Devlet Başkanı Gustavo Petro, ocak ayı itibariyle ülkedeki 5 silahlı örgütle 6 aylık ateşkes ilan edildiğini duyurdu. Ateşkesin amacının müzakerelere destek sağlamak olduğunu ifade eden Petro, "Bu cüretkar bir hamle. İki taraflı ateşkes silahlı örgütleri ve devleti ateşkese saygı duymaya zorluyor. Ulusal ve uluslararası denetim mekanizması da olacak" dedi.

Ateşkese katılan 5 silahlı örgütün içerisinde Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), Segunda Marquetalia ve Estado Mayor Central de yer alıyor.

Kolombiya hükümeti ayrı bir açıklamada da toplumdan ve demokratik kitle örgütlerinden şiddetin sona ermesini istediklerini belirten çok sayıda mektup aldığını açıkladı. Hükümet ayrıca, ateşkes ve müzakerenin koşullarını belirleyecek bir komite kurulduğunu, 30 Haziran'a kadar sürmesi planlanan ateşkesin duruma göre uzatılabileceğini ifade etti.

Aralık ayında Noel zamanı ELN 9 günlük tek taraflı ateşkes ilan etmiş ve Kolombiya'yla barış görüşmelerinin ilki Venezuela'nın başkenti Karakas'ta gerçekleşmişti.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız