Kültür

‘Kömür, Kara Taşın Laneti’

Zonguldaklı madenci bir babanın kızı 40 yaşındaki Semra Kocabaş, 1992 yılında 263 madencinin hayatını kaybettiği Kozlu Maden Katliamı’nın romanını yazdı.

6 Şubat 2016 Saat: 22:31
‘Kömür, Kara Taşın Laneti’
‘Kömür, Kara Taşın Laneti’

Zonguldaklı madenci bir babanın kızı 40 yaşındaki Semra Kocabaş, 1992 yılında 263 madencinin hayatını kaybettiği Kozlu Maden Katliamı’nda tanık olduğu acıları, yaşam hikayelerini ‘Kömür, Kara Taşın Laneti’ isimli kitabında kaleme aldı.

Semra Kocabaş, doğup büyüdüğü Zonguldak’ta, 3 Mart 1992’de Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Maden Ocağında meydana gelen 263 işçinin öldüğü katliama tanık oldu.Kocabaş, ‘Kömür, Kara Taşın Laneti’ isimli ilk romanında madencilerin yaşanmış hayatlarına yer verdi. 

Zonguldaklı madenci bir babanın kızı olan Semra Kocabaş, “Bu memlekette doğup, madenciliği bilmemek, onların sorunlarını bilmemek zaten mümkün değil ama kitap işçi hakları üzerine ya da işçi sorunlarına istinaden yazılmış bir kitap değil. Bir hayat hikayesi ve ne yazık ki romandaki kahramanların çoğu gerçek ve acılar gerçek. Grizu faciası meydana geldiğinde Zonguldak’taydım. O yıl etrafımda gözlemlediğim dram dolu hayat hikayelerini kafamda sürekli derledim. 2010 yılında meydana gelen Karadon faciasıyla kafamdaki son noktayı koydum. Kozlu faciasında yaşanan acıları, tanık olduğum yaşam hikayelerini kitabımda aktardım” diye konuştu.

Bolu Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde memur olarak görev yapan Semra Kocabaş, kitabından önce madene inerek madencilerin ne şartlarda çalıştığına tanık olduğunu, bir nebze de olsa madencilerin seslerini duyurabilmek adına bu romanı yazdığını söyledi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız