Güncel

KOS: Kuzey Ormanları'nda RES olmaz

Kuzey Ormanları Savunması, Kuzey Ormanları'nda kurulması planlanan Türkiye'nin en büyük RES projesine karşı hukuki süreç başlattı. KOS, "Kuzey Ormanları'nda RES olmaz" dedi.

25 Şubat 2021 Saat: 10:25
KOS: Kuzey Ormanlarında RES olmaz
KOS: Kuzey Ormanları'nda RES olmaz

Kuzey Ormanları Savunması, Alman Dirkshof şirketinin sahibi olduğu Universal Wind Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Kuzey Ormanları'nda kurulması planlanan Türkiye'nin en büyük Rüzgar Enerji Santrali'ne karşı hukuki süreci başlattığını duyurdu. 

'ÇED OLUMLU KARARI KAMU YARARINA VE HALK SAĞLIĞINA UYGUN DEĞİL'
Kuzey Ormanları'nın Çatalca bölgesindeki kadim meşe ormanlarını ve yaban hayatını yok edecek, 300 bine yakın leyleğin göçünü engelleyecek olan İstanbul RES Projesinin derhal iptal edilmesi ve proje için verilen "ÇED olumlu" raporunun kaldırılması istenen açıklamada, "Her geçen gün yok edilen Kuzey Ormanları'ndaki bu dev proje Çatalca'daki orman, tarım, sit alanlarının yok olmasına, yaban hayat alanlarının daralmasına, biyoçeşitliliğin zayıflamasına neden olacaktır. Söz konusu İstanbul RES projesi için verilen ÇED Olumlu kararı ve bu kararın dayanağı olan proje tanıtım dosyası ise ne hukuka ne ÇED işleyişine, ne de kamu yararı ve halk sağlığına uygundur" denildi.

'ÇED DOSYASI YETERLİ TEKNİK PERSONELCE HAZIRLANMADI'

ÇED olumlu kararının dayanağı olan dosyanın Meteoroloji mühendisi görevlendirilmeden hazırlandığına dikkat çekilen açıklamada, ÇED dosyasının yeterli teknik personelce hazırlanıp hazırlanmadığı davalı İdarece denetlenmediği ve araştırılmadığı kaydedildi. Bu durumun idarece verilen kararın esaslı hatasını oluşturduğunun altı çizilen açıklamada, "Meteorolojik verilerin hatalı saptanması sonucu yangını etkileyen faktörler hatalı saptanmıştır. Proje kapsamında yapılan yapılar için Bayındırlık ve İskân Bakanlığı (Afet İşleri Gn. Md.) genelgesi çerçevesinde jeoloji- jeoteknik Etüt Raporu dosyada bulunmamaktadır. Yapmış bulunduğumuz araştırmada Kemerburgaz RES, GOP RES, Şile RES, Yamaçtepe RES, Tahakadın RES, Aydost RES gibi RES'lerle de komşu durumdadır. Bu projelerin tamamı aynı ormanlık alan içinde konumlanmış durumdadır. Bölgedeki benzer faaliyetlerin çevresel etkilerinin bir bütün olarak ele alınması gereklidir. Kümülatif etki değerlendirmeye tabi tutulmaksızın İdarece verilen karar hatalıdır. Proje alanı Çatalca'ya bağlı Karacaköy, Karamandere, Çiftlikköy, Kalfaköy, Gümüşpınar, Belgrat Köyleri hayvancılık, arıcılık, çiftçilik yapılan alanlardır. İstanbul RES inşaatı, Çatalca'da orman ve tarım alanların yok olmasına ve biyoçeşitliliğe zarar verecektir. İstanbul RES sonbahar ayında 250-300 leyleğin göç yolu olarak kullandığı koridor üzerinde kurulmaktadır. Dünya üzerindeki Küçük Orman Kartalları'nın yüzde 90'ı projenin gerçekleştirileceği Kuzey Ormanları üzerinden göç etmektedir. İstanbul RES projesinin kurulduğu Kuzey Ormanları 200 bin gündüz yırtıcısı tarafından göç yolu olarak kullanılmaktadır" denildi. 

'BÖLGEDEKİ YABAN HAYATA TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN TAHRİBAT YARATACAK'
Elliye yakın kuş türünün Koruma Altındaki Türler Listesi'ne girdiğinin hatırlatıldığı açıklamada, proje sahasının bulunduğu Çatalca'nın Türkiye'deki ana kuş göç rotaları üzerinde bulunması nedeni ile Bern, JUCN, Ulusal kırmızı liste, AB Kuş Direktifleri mevzuatlarına aykırı olarak gerçekleştirilmek istenen projenin hayata geçmesi halinde kuşların bölgedeki yaban hayatında telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkaracağı kaydedildi. 

'YILDIZ DAĞLARI'NDA Kİ TRAKYA ARISI KORUMA KAPSAMINDA'

Kuzey Ormanları Savunması'nın açıklaması şöyle devam etti: "İstanbul RES aynı zamanda Çilingoz Yaban Hayatı Geliştirme Sahasına bitişik konumdadır. İstanbul RES projesinin yer aldığı bölgede arıcılık mutlak koruma altındadır. Trakya arısı 30 Haziran 2010 Tarih ve 29 sayılı olurları ile Tarım Bakanlığı tarafından mutlak korumaya alınmış olup, Yıldız Dağları'nın (Istrancalar) tamamına yakınında Trakya arısı koruma kapsamındadır. 

İstanbul RES projesi Tarihi Roma Su Yolu'na ait su galerisi hattı kalıntıları ve ve bu hattın güzergahıyla birleşik konumdadır.

'YARATILAN TAHRİBAT BİR AN ÖNCE TELAFİ EDİLMELİ'
Kuzey Ormanları'ndaki yaban hayatı ve Kuzey Ormanları Ekosistemi'ni çökertecek olan, Dünya'nın en önemli göç yollarından Kuzey Ormanları'nın göç koridorundaki en büyük bariyerlere dönüşecek İstanbul RES isimli Rüzgar Enerji Santrali'nin iptal edilmesini, proje için verilen ÇED olumlu kararının kaldırılmasını ve bu süreçte Kuzey Ormanları'na yaratılan tahribatın bir an önce telafi edilmesini istiyoruz. Kuzey Ormanları'nda RES olmaz."

Kaynak: Etha

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız