Güncel

Küresel silah satışı son beş yılda ilk defa yükseldi

Dünyanın en büyük yüz silah üreticisi ve askeri hizmet sağlayıcısı şirketinin 2016 yılındaki üretimleri sonucu, küresel silah ticareti son beş yılda ilk defa artış gösterdi.

12 Aralık 2017 Saat: 09:46
Küresel silah satışı son beş yılda ilk defa yükseldi
Küresel silah satışı son beş yılda ilk defa yükseldi

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2016 yılında dünyanın en büyük yüz silah üreticisi ve askeri hizmet sağlayıcısı şirketlerince gerçekleştirilen askeri ticaretin son beş yılda ilk defa artış eğilimi gösterdiğini açıkladı.

Söz konusu şirketlerin toplam satışının 374,8 milyar dolar olduğu ve geçen yıla göre yüzde 1,9 arttığı belirtilen rapor, SIPRI’nin askeri ticareti rapora döktüğü ilk tarih olan 2002’ye göre yüzde 38 daha fazla.
En büyük şirketlerin toplam satışlarının yüzde 57,9’u ABD’li tekellere ait

Bir önceki yıla göre yüzde 4’lük bir artış kaydeden ve 217,2 milyar dolarlık satış hacmine sahip olan ABD’li silah tekelleri listede ilk sırada yer alırken ABD’li silah tekeli Lockheed Martin Sikorsky helikopterlerin ve F-35 savaş uçağı programının etkisiyle yüzde 10,9’luk ciddi bir sıçrama gösterdi.

Batı Avrupa ülkelerine ait şirketlerin toplam satışlarının 91,6 milyar dolar olurken, toplam satışlarda değişim yaşanmasa bile Fransa, İtalya ve çeşitli Avrupa ülkelerinin azalan silah ticareti hacmi, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerin sergilediği artışla dengelenmiş.

Rus şirketler ise 26,6 milyar dolarlık satış ile önceki yıla göre yüzde 3,8’lik bir artışa sahip.

Gelişmekte olan ülkeler, önceki yıla oranla yüzde 20’lik sıçrama toplam artışın da başlıca kaynağı olurken, Güney Koreli şirketlerin 8,4 milyar dolarlık satışları, bu kategorideki ülkeler içerisinde başı çekiyor.

Brezilya, Türkiye ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin şirketleri de silah satışlarında artış gösterirken İsrail, Avustralya ve Japonya gibi ülkelerin şirketleri ise toplam satışları bakımından düşüş sergilemiş.(Kaynak: Yolculuk)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız