Güncel

Laiklik üzerine feminist tartışmalar

Çatlak Zemin tartışmalarının ikincisini, “Laikliğin savunusu ve reddiyesi – Laiklik üzerine feminist tartışmalar” başlığıyla 14 Ekim 2017’de gerçekleştirdik.

6 Kasım 2017 Saat: 18:05
Laiklik üzerine feminist tartışmalar
Laiklik üzerine feminist tartışmalar

Laiklik üzerine feminist tartışmalar
Çatlak Zemin

Çatlak Zemin tartışmalarının ikincisini, “Laikliğin savunusu ve reddiyesi – Laiklik üzerine feminist tartışmalar” başlığıyla 14 Ekim 2017’de gerçekleştirdik. Müftülere nikâh kıyma yetkisi veren yasal değişikliğin Meclis’e gelmesi, bununla bağlantılı olarak yeniden gündemleşen laiklik meselesinin sürekli kadınlar üzerinden tartışılıyor olması, bu konuyu etraflıca konuşma ihtiyacını doğurdu diyebiliriz.

Erkek egemenliğine karşı sözlük

Suzan Saner
Son yıllarda İngilizcede erkek egemenliğinin kuyusunu kazan ‘bağzı’ kelime ve kavramlar yaygınlaşıyor. Kimilerinin tam Türkçe karşılıkları yok ya da yeni yeni keşfediliyor. Adeta ‘anasözleri’ gibi… Derleyip bir liste yaptık. Bu sözlükte bakalım neler var?

Her.. hep.. hiç

Pelin Boğa
Fortunata karakteri nasıl ki kendini olduğu gibi ortaya koyuyorsa bu yazı da mükemmellik arayışından uzak, olduğu gibi bir yazı. Bu yazı Fortunata[1] filminin analizi olmakla beraber; kendimce bugünüme dair kalıcı bir analiz. Yazmak istediklerimin, ileride yazabileceklerimin, heyecanımın tamamı değil; yazma çekincemin yazmakla kırılması niyeti, umudu. Çünkü söz uçardı, bu yazı kalacak.
Tarihimizden

17 Ekim 1973: Avusturyalı feminist yazar Ingeborg Bachmann hayatını kaybetti
Filiz Karakuş

Avusturyalı şair, oyun yazarı ve romancı Ingeborg Bachmann, savaş sonrası Alman edebiyatında ve feminist yazarlar içinde önemli bir yere sahip. Aynı zamanda savaşa karşı barış mücadelesinde de yer alan Ingeborg Bachmann nükleer silahlara karşı kurulan bir komitenin üyesiydi.

23 Ekim 1915: New York’ta 25.000’den fazla kadın oy hakları için yürüdü
Feride Eralp

Yürüyüşün yapıldığı noktada, 1848’de Seneca Falls toplantısında kadınların oy kullanması lehine ilk kararın verilmesiyle başlayan oy hakkı mücadelesi 65 seneyi aşkın bir süredir devam ediyordu. Ancak geniş çaplı bir başarı elde edilmesi için yürüyüşün üzerinden beş yıl daha geçmesi gerekti.

24 Ekim 1975: İzlanda’da kadınlar grevde
Özlem Kaya

 “Kadınların izin günü” olarak adlandırılan grevde ev kadınları da çocuklarını evde eşlerine bıraktıkları için erkekler çocuklarını iş yerlerine götürmek zorunda kaldılar ve bu aynı gün onlar için hem çocuk ve ev bakımı hem de iş yükü nedeniyle “Bitmeyen Cuma” olarak tarihe geçti.

29 EKİM 1932: Füruzan doğdu
Hande Sakarya

Füruzan’ın anlattığı hikayelerin baş kahramanları çoğunlukla tek başlarına var olmaya çabalayan kadınlar, alt sınıftan yoksul insanlar ve yurtsuzlaşmış göçmenlerdir. Muazzam bir gerçekçilikle anlattığı öykülerinde, betimlediği sokaklarda dolaşırken o dünyalara açılan pencerelerimiz öykülerindeki karakterlerin gözlerinden başkası değildir.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız