Güncel

Maden şirketine karşı çıkan Sarıalan köylüleri: Burası aynı Kazdağları

Sarıalan köylüleri, CVK Madencilik tarafından köylerinde yapılmak istenen altın madenine tepkili.

19 Temmuz 2020 Saat: 08:07
Maden şirketine karşı çıkan Sarıalan köylüleri: Burası aynı Kazdağları
Maden şirketine karşı çıkan Sarıalan köylüleri: Burası aynı Kazdağları

Şirketin kaynak sularına zararı olmayacak iddiasının aksine sondaj çalışmaları nedeniyle köyün çeşmesinin kuruduğunu söyleyen köylüler, "Kazdağları'nı nasıl biliyorsanız burası aynı" dedi.

Balıkesir'in Sarıalan köyünde CVK Madencilik tarafından yapılmak istenen altın madeni için "halkın katılım toplantısı" yapıldı. Toplantıya katılan köylüler, şirkete tepki gösterdi.

Birgün'den Gökay Başcan'ın haberine göre; 2017 yılında altın madeni için başvuru yapan şirket, ÇED gerekli değildir kararı aldı. Bölgede 3 yıldır sondaj faaliyetleri yürüten şirket, kapasite arttırımı talebinde bulundu. Kapasite arttırımına giden şirketin proje dosyasında açık ocak yöntemiyle altın madeni yine hemen yanına stok ve galer alanı açılması planlanıyor.

'KAZDAĞLARI'NI NASIL BİLİYORSANIZ BURASI AYNI'
Çiftçiliğin ve hayvancılığın bölgedeki yaşayan insanların temel geçim kaynağı olduklarını belirten Yasin Ay, "Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraştığımız için tarım ve yaşam alanlarımız daralacak. Projeyi köyümüzün dibinde yapmak istiyorlar. Madende sürekli patlamalar yaşanacak. Bunun tozu, zehri köyümüze akacak. Benim evime 100 metre uzaklıkta. Bizim gibi emekçi insanlar gücünü birlikten alıyor. Biz de hep birlikte bu projeye karşı çıktık. Kazdağları'nı nasıl biliyorsanız burası aynı" dedi.

'SONDAJ ÇALIŞMALARINDAN DOLAYI ÇEŞME KURUDU'
Halkın katılımı toplantısı sırasında tartışmalar yaşandığını belirten Fatma Ay ise "Toplantıda söyledim 'patlatmayla ocak işleteceksiniz. Bu kadar yakınımıza yapıyorsunuz. Ya birine bir taş, kaya parçası gelirse kim sorumlu olacak?" diye konuştu. Şirketin sondaj faaliyeti sırasında 100 yıllık çeşmeyi kuruttuklarını belirten Fatma Ay, "Kaynak sularına hiçbir zararı olmayacak denildi. Çeşmenin başına sondaj yaptılar, su sarı akmaya başladı. Sonunda çeşme sondaj çalışmalarından dolayı kurudu" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız