Güncel

Madene karşı çıkan köylüler nöbette

Sivas’ın Divriği İlçesine bağlı Mursal Köyü, Yuva ve Attepe Bölgelerinde Altın Madeni işletmecileri tarafından yapılmak istenen sondaj çalışmalarına halk tepki gösterdi.

27 Temmuz 2018 Saat: 15:27
Madene karşı çıkan köylüler nöbette
Madene karşı çıkan köylüler nöbette

Sivas’ın Divriği İlçesine bağlı Mursal Köyü, Yuva ve Attepe Bölgelerinde Altın Madeni işletmecileri tarafından yapılmak istenen sondaj çalışmalarına halk tepki gösterdi. Mursal Köylüleri doğasına ve toprağına sahip çıkmak için köy girişinde nöbet tutmaya başladı.

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün girişimleriyle Divriği’nin Mursal Köyü Yuva ve Attepe Bölgelerinde altın aramak için sondajı yapma kararı aldı. Kararı uygulamak için önceki gün Mursal Köyü’ne gitmek isteyen MTA yetkilileri köyde toplanan kalabalığın tepkisiyle karşılaştı.

Bir gün sonra yeniden Mursal Köyüne gitme kararı alan MTA yetkilileri köy girişinde biriken kalabalığı görünce komşu köylerden Ürük Köyü’nde beklemeye başladı. Köye giremeyen MTA yetkilileri Divriği Jandarma Garnizon Komutanlığından Mursal Köyü’ne gitmek için yardım istedi. Ancak köylüler buna izin veremedi. Bunun üzerine durumu Sivas Valiliği’ne bildiren köylülere MTA yetkilileri iki günlük müsaade vererek Ürük Köyü’nden ayrıldı.

“KÖYLÜLER DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR”

Mursal Köyü Muhtarlığından ve köy sakinlerinden edinilen bilgiye göre Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök’ün de içinde bulunduğu Divriği Kültür Dernekleri, Köy Dernekleri ve çeşitli sivil toplum örgütleri temsilcilerinden bir komite oluşturularak Mursal Köyü’nde yapılmak istenen altın arama çalışmalarının durdurulması talebi önümüzdeki günlerde Sivas Valiliği’ne bildirilecek. Mursal Köyü Muhtarlığı haklarını hukuk üzerinden aramak için karşı dava açmaya hazırlanıyor.

MTA’nın Mursal Köyü’nde altın rezervi aramak için sondaj kararının duyulmasının ardından Divriği ve köylerinde huzursuzluk başladı.  Köylüler, doğasına ve toprağına sahip çıkmak için köy girişinde nöbet tutmaya başladı.

“DOĞAMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Bütün Divriğililerin malumu olduğu gibi son günlerde Mursal Köyümüzde , Yuva ve Attepe bölgesinde Altın Madeni işletmecileri tarafından sondaj çalışmaları yapılmak istenmektedir. Bu durum bütün Divriğililer üzerinde büyük bir gerginlik ve huzursuzluk yaratmıştır. Programlandırılan ve ihale edilen sondaj çalışması an itibariyle yapılmak istenmektedir, bu çalışmalar gerek Mursal Köylülerimizin gerekse ilçe ve dışında yaşayan bütün Divriğililerin huzurunu kaçırmış ve germiştir. Orada yaşayan köylülerinizin , Divriği Kamuoyu ve hiçbir kurumun görüşü alınmadan yapılan bu çalışmalara bir bütün olarak karşıyız ve karşısındayız. Bahse konu olan yer Divriği İlçesinin en önemli yaşama alanı olup başta içme suyu olmak üzere Divriği’nin tarımsal sulama suyu da bu bölgeden gelen su ile yapılmaktadır yediğimiz bütün tarımsal ürünler ve meyve ağaçlarının sulamaları buradan gelen su ile yapılmaktadır, ayrıca doğal güzelliği barındırdığı bitki ve canlı popülasyonu ile de Türkiye’nin doğallığını korumuş nadir yerlerinden biridir.

“BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ”

Bölge zengin bir su havzası ve tarım arazilerini barındıran hayati önemde bir yerdir. Yapılacak sondajların sonuç vermesi halimde buralar siyanürle işletilecek maden ocakları ile katledilecek ve ilçenin hayat damarı kesilmiş olacaktır.

Konu ile ilgili olarak yetkililerle görüşme ve yazışmalarımız devam etmektedir. Talebimiz biran önce bu projenin yeniden gözden geçirilmesidir. Esas olan halkın sağlığıdır ve buna en ufak zarar verecek her projenin karşısında olduğumuz bilinmelidir ve unutulmalıdır ki yeryüzünde canlıların sağlığı paha biçilmezdir ne altınla nede başka hiçbir değerle mukayese edilemez. Konunun bir an önce gözden geçirilerek bu yanlıştan dönülmesi bir bütün olarak Divriği halkının talebidir.”

Haber: Divriği Gazetesi

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız