Güncel

'Mahir, Hüseyin, Ulaş' sloganı beraat etti

Artvin'de 2012 yılındaki 1 Mayıs'ta "Mahir, Hüseyin, Ulaş... Kurtuluşa kadar savaş" slogan atan lise öğrencisi 8 yıllık davanın ardından beraat etti.

25 Kasım 2020 Saat: 00:22
Mahir, Hüseyin, Ulaş sloganı beraat etti
'Mahir, Hüseyin, Ulaş' sloganı beraat etti

2012 yılında Artvin'de katıldığı 1 Mayıs eyleminde "Mahir, Hüseyin, Ulaş; Kurtuluşa kadar savaş" sloganı attığı için hakkında dava açılan E.T., 8 yıllık yargı süreci ardından beraat etti. Yargıtay kararı emsal niteliği taşıyor.

Independent Türkçe'den Cihat Arpacık'ın haberine göre, 2012 yılında Artvin'de bir lise öğrencisi olan E.T., valilik tarafında izin verilen 1 Mayıs eylemine katıldı.

Eylemde "Mahir, Hüseyin Ulaş… Kurtuluşa kadar savaş" sloganı atanlar hakkında Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Yerel mahkemedeki dava 1 yıl sonra sona erdi. Mahkeme kararında "Mahir, Hüseyin, Ulaş, kurtuluşa kadar savaş" şeklinde atılan sloganın 'şiddeti çağrıştırsa bile toplumda bilinen ve kalıplaşmış sözlerden biri olduğuna kanaat getirdi ve olaysız bir gösteride atılan bu sloganın ulusal güvenlik üzerindeki potansiyel tehlikesinin sınırlı olduğunu' dile getirdi.

Kararda, atılan sloganda geçen isimlerin yer aldığı olayların tanığın doğumundan çok önce gerçekleştiğinden bahisle sloganın 'örgüt propagandası' kapsamında değerlendirilemeyeceğine hükmederek beraat kararı verdi.

YARGITAY ONADI
Dosya 2013 yılında Yargıtay'a gitti. 3 yıl Yargıtay'da bekleyen beraat kararı, 2016'da bir karşı görüş yazısı ve oy çokluğuyla beraat kararını onandı. Bu karara rağmen dosya kapanmadı.

SAVCI DOSYAYI YARGITAY CEZA GENEL KURULU'NA TAŞIDI
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, aynı yıl içinde dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na götürdü.

Başsavcılığın yazısında, tanığın bu sloganı attığının bariz olduğu ifade edilerek şunlar kaydedildi:
"Halen terör yöntemlerini uygulamasa da başlangıçtaki felsefelerini devam ettiren bu örgütlerin terör yöntemlerini açıkça reddetmemiş̧ olmalarına, sloganların şiddeti teşvik ve tasvip eder mahiyette olmasına göre sanığa atılı silahlı terör örgütünün propagandasını yapma suçunun yasal unsurlarının oluştuğu düşünceleriyle itiraz kanun yoluna başvurulmuştur."

Kurul dosyayı bu yıl gündemine aldı ve en baştan incelemeye başladı. Geçtiğimiz aylarda ise uzun bir gerekçeyle kararını açıkladı.

Kararda, yürüyüşe Artvin Valiliği tarafından izin verildiği hatırlatılarak, "Sanığın terör örgütünün üyesi veya destekçisi olduğunu belli edecek şekilde slogan atsa da yürüyüşün olaysız şekilde sona ermesi, ifadenin gerek içeriği gerekse açıklandığı ortam gözetildiğinde ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği" belirtildi.

Kurulun kararıyla 8 yıllık slogan davası sona erdi. 17 yaşında bu slogan nedeniyle sanık sandalyesine oturan E.T. ise 25 yaşında beraat etti.

Kaynak: Etha

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız