Dünya

Meksika'da öğretmenlerin direnişine destek büyüyor

eksika’da emekçiler devletin “reform” adı altında hayata geçirdiği özelleştirmeleri ve kendilerine dayatılan köleliği protesto ediyor.

23 Haziran 2016 Saat: 14:14
Meksika'da öğretmenlerin direnişine destek büyüyor
Meksika'da öğretmenlerin direnişine destek büyüyor

Meksika’da devletin, öğretmenlerin Pazar günü gerçekleştirdiği eyleme yönelik saldırısının ardından emekçiler arasında dayanışma büyüyor.

Emekçiler aynı zamanda devletin kamu alanında “reform” adı altında hayata geçirilmeye çalışılan özelleştirme ve köleleştirme saldırılarına karşı da omuz omuza direniyor.

Öğretmenlerin ülke çapında yaptıkları grev devam ederken doktorlar da devletin saldırısını kınadı. Sağlık emekçileri devletin sağlık alanındaki özelleştirme politikalarını protesto ettiklerini duyurdular.

Meksika’nın güney eyaletlerinden Oaxaca’da süresiz grev ve direnişte olan öğretmenlerin kurdukları barikatlara saldıran ve 10 öğretmeni öldürüp 100’e yakınını yaralayan polis operasyonundan sonra öğretmenler direnişe devam edeceklerini söylediler.

democracynow.org sitesi muhabirlerinden Andalusia Knoll, adını güvenlik nedeniyle vermeyen eylemci öğretmenlerden biriyle röportaj yaptı. Eylemci öğretmen “Barikatı kurar kurmaz polisin saldırıya geçtiğini ve çok önceden buna hazırlandıklarını anladık. Hızlıca daha güvenli bir bölgeye geçtik, bize neden doğrudan ateş açtıklarını henüz anlamadık. Hükümet bizimle diyalog kurmadığı sürece direniş sürecek. Görüşme ne zaman başlarsa direniş o zaman biter, savaş daha yeni başladı.Yaşadığımız toplumu dolaşın, neden direnişte olduğumuza dair onlarca neden bulacaksınız. Son on yıldır bunları dile getiren binlerce insanın cezaevlerine doldurulduğunu göreceksiniz” dedi.

Oaxaca’daki Toprak Üniversitesi kurucularından Devrimin Yeni Biçimleri adlı kitabın yazarı, La Jornada gazetesinin yazarlarından Gustavo Esteva “Biz eğitimi tartışıyoruz, alternatif sunuyoruz. Onlar topraklarımızı, yaşadığımız yerleri  satıyorlar. Halk direniyor. Bu tarz operasyonlara karşı direniyoruz. Başlayan operasyon çok karmaşık uzun süreli bir operasyondur. Bize karşı, topraklarımıza karşı ilan edilen savaşın başındayız. Ateş açılması emrini hükümet verdi… Bizim mücadelemiz küresel bir mücadeledir.Kolombiya, Şili, Brezilya, ABD’de süren eğitim reformaları mücadelesinin bir parçasıdır. Şu anda bekliyoruz. Savaşın bir sonraki aşamasını bekliyoruz. Savaş daha yeni başladı” dedi.

Öte yandan,Meksika’da Ulusal Yerli Kongresi ve Zapatistler, Oaxaca eyaletinde hükümet karşıtı gösteriler düzenleyen öğretmenlere yönelik polis şiddetine karşı ortak açıklama yayımladı.

Sputniknews'in haberine göre, açıklamada, “Öğretmenler ve Oaxaca halkı, korkakça saldırı karşısında yalnız olmadıklarını bilmelidir. Direnişlerinin temelindeki kolektif onur başlıca silahımızdır” denildi. Hükümetin sadece Oaxaca’da değil ülkenin birçok bölgesinde halka baskı uyguladığı kaydedilen açıklamada, gözaltına alınan öğretmenlerin bir an önce serbest bırakılması çağrısı da yer aldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız