Kültür

Memet Sönmez I Dönüşüm ve Tasarım Atölyesi'nin konukları öğrencilerdi

Peki biz insanlar olarak ne yapabiliriz? Sürdürebilirlik adına tükenmiş, bitmiş, yakılmak üzereyken onları kurtarmak; hayatlarımızda işlevsel, görsel, estetik değerler taşıyan tasarımlara dönüştürmek olmalıdır.

7 Mart 2021 Saat: 12:07
Memet Sönmez I Dönüşüm ve Tasarım Atölyesinin konukları öğrencilerdi
Memet Sönmez I Dönüşüm ve Tasarım Atölyesi'nin konukları öğrencilerdi

Memet Sönmez
Tohumların fidana, fidanların ağaçlara, ağaçların keresteye, kerestelerin; mobilyalara, evlere, çatılara yerdöşemelerine, merdiven ve kerevet ahşaplarına dönüştüğü; zamanın kemirici eleştirisine uğradığı, kırılıp döküldüğü, çöplere atıldığı, yakıldığı ve böylece varlıklarını havada karbonmonoksit olarak sürdürdüğü süreçleriydi.
Peki biz insanlar olarak ne yapabiliriz? Sürdürebilirlik adına tükenmiş, bitmiş, yakılmak üzereyken onları kurtarmak; hayatlarımızda işlevsel, görsel, estetik değerler taşıyan tasarımlara dönüştürmek olmalıdır. Bunu ne kadar çok kişi ile çok yaparsak çevre daha yeşil, daha temiz ve sürdürülebilir dünyaya sahip oluruz. Nasıl mı? Kütüphaneye ihtiyacı olan Ahmet, sandalyeye ihtiyacı olan Rojda, masa isteyen Mehmet... mobilyacıya koşacak. Mobilyacı, marangoz atölyelerine; atölyeci kerestecilere, kerestecilere de ormana ağaç kesenlere koşacak. Kesilen ağaçların oksijeni kesilecek. Yeşil renk kaybolacak. Toprak erezyona yenik düşecek. Ağaçlar bu yolculukta yakılacak, kirlilik olarak bizlere geri dönecek.
Ayrıca onlara atölyemin kapısının 90 yıllık bir camiye aitken, sökülüp yakılmak üzere, karlı bir kış günü, sıkı bir pazarlıkla beş torba yakılacak odun ile nasıl mübadele ederek kurtardığımı anlattım. Ayakları kırık sandalyenin dilsizuşağa, çeyiz sandığının ofis masasına nasıl dönüştüğünü anlattım. Boş beşiğin, cumbalı evin hikayelerini, Ömer Hayyam'ın rubailerini, Bekri Mustafa ' nın 4. Murat ile kayık sohbetlerini , ahşapların dilini, kokusunu, hiç ölmediğini diyalektik bakışla anlattım. Her halde anlamışlardır...
Bir 4 kişi, ayakta duran insanlar ve iç mekan görseli olabilir
Bir 6 kişi, oturan insanlar, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir
Bir 2 kişi görseli olabilir
Bir 2 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir
Bir 2 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız