Güncel

Mersin Mezitli’de Tohum Takas Şenliği yapıldı

Mezitli Belediyesi Gönüllü Serasında Tohum Takas Şenliği gerçekleştirildi. Mezitli Gönüllü Serası ve Mersin Tohum Takas Grubunun birlikte organize ettiği şenlikte yüzlerce çeşit yöresel tohum takası yapıldı.

19 Şubat 2020 Saat: 08:36
Mersin Mezitli’de Tohum Takas Şenliği yapıldı
Mersin Mezitli’de Tohum Takas Şenliği yapıldı

Tohum takas gruplarının yanı sıra çiftçilerin, evinin bahçesinde yada balkonunda ürün yetiştirenlerin ve kırsal kesimde yaşayan yurttaşlar yerel tohum şenliğinde bir araya geldi. Şenlikte, yerel ve eski tohumların yeni nesillere aktarılması sağlanırken kurulan standlarda hem tohum takası yapıldı hem de kendi bahçelerinde organik üretim yapmak isteyen vatandaşlara tohum dağıtıldı ve katılımcılara verimli üretim konusunda bilgilendirmeler de yapıldı.

“TOHUMLARIMIZI SADECE MERSİN’E DEĞİL TÜM TÜRKİYE’YE YAYIYORUZ”

İki yıldır tohumların paylaşımı için şenlik düzenlediklerini söyleyen Mezitli Belediyesi Gönüllü Serası Sorumlusu Salman Kalender, “İki yıldır yerel tohumlarımızı üreticilere dağıtırken aynı zamanda onlardan gelen doğal yerli tohumları çoğaltmaya çalışıyoruz. Mezitli Belediyemizin Aşevine sebze üretimi yaparken aynı zamanda yerel ve sağlıklı tohumumuzun da korunarak gelecek kuşaklara aktarılması işini yapıyoruz. Atalık tohumlarımızın sadece Mersin’e değil tüm Türkiye’ye yayılmasını sağlıyoruz. Bölgelerin iklim şartlarına göre farklı şehirlere tohumlarımızı ulaştırıyoruz. Mesela geçen yıl soğuk iklimde yetişen siyah domatesi üretmiştik, bu yıl da beyaz patlıcan üretmeye çalışacağız” dedi.

“ESKİ GÜZEL GÜNLERİMİZE DÖNMELİYİZ”

Mersin Tohum Takas Grubu İl Temsilcisi Serap Çetinalp de, değişik yerden gelen her tür tohumu takas yoluyla yaymaya çalıştıklarını ifade etti. Türkiye genelinde sayıları 50 bini bulan tohum takas grubu üyesi bulunduğunu ifade eden Çetinalp, “Farklı şehirlerde bu takas şenliklerimizi düzenliyoruz. Özellikle tarımsal üretim konusunda dünyanın en verimlisi olan ülkemizde ata tohumlarına dönülerek eski güzel günlerimize dönmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Tohum Takas Grubu olarak çok önemli bir görev yaptıklarını ifade eden Fevziye Koca da, “Her geçen yıl daha büyüyor ve daha da kurumsallaşıyoruz. Daha bilinçli hale geldik. Küçük bir toprağım var ve ben de üretim yapıyorum. Doğayı seven ve üretime katkı sunan herkesi bekliyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız