Güncel

MESS grup sözleşmesi imzalandı

Metal iş kolunda patronların Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında 160 bini aşkın işçiyi ilgilendiren MESS grup toplu iş sözleşmesi (TİS) imzalandı.

18 Ocak 2024 Saat: 11:07
MESS grup sözleşmesi imzalandı
MESS grup sözleşmesi imzalandı

MESS ve Türk Metal, Birleşik Metal-İş, Özçelik-İş arasında 160 bini aşkın işçiyi ilgilendiren MESS grup toplu iş sözleşmesi imzalandı. Metal iş kolunda ücretlere ilk altı aylık dönemde yüzde 98 zam yapıldı.

Metal iş kolunda patronların Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında 160 bini aşkın işçiyi ilgilendiren MESS grup toplu iş sözleşmesi (TİS) imzalandı.

İşçi sendikaları geçen süreçte MESS'in tekliflerini yetersiz bularak grev kararı aldıklarını açıklamış, MESS ise bunun ardından sendikaları tekrar görüşmeye çağırmıştı. Görüşmede imzalanan TİS ile metal işçilerinin ücretlerine ilk altı aylık dönemde yüzde 98 zam yapıldı.

Metal iş kolunda ortalama ücret 30 bin TL olurken, ücretlerin hiçbiri yoksulluk sınırını bulmadı.

1 Eylül 2023'ten itibaren geçerli sayılan anlaşmaya göre saat ücreti 65 TL'nin altında olan işçilerin ücretleri 65 TL'ye yükseltildi, Bunun yaklaşık 90 bin üyesini kapsadığını açıklayan Türk Metal, çekme uygulandıktan sonra tüm işçilerin saat ücretlerine yüzde 32 oranında zam, sonrasında, seyyanen 30 TL zam yapıldığını belirtti. Anlaşmaya göre her kıdem yılına ise 15 yılla sınırlı olmak üzere 2 TL (saat) zam yapıldı.

Sözleşmeye göre ilk 6 ay ücretlere ortalama yüzde 98 zam yapılırken, ikinci 6 ay enflasyon korumalı şekilde yüzde 30, üçüncü 6 ay enflasyon artı 3 puan, dördüncü 6 ay ise enflasyon oranına imza atıldı. Sosyal haklarda ise ilk yıl yüzde 140, ikinci yıl yıllık enflasyon oranında artış yapıldı.

BİRLEŞİK METAL-İŞ: METAL İŞÇİSİ KAZANDI
MESS grup sözleşmesinde ilk 6 aylık dönem için yüzde 140 ücret artışı talep eden ve geçen günlerde 19 Ocak'tan itibaren greve çıkacaklarını açıklayan DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş, yüzde 98 ücret zammını içeren anlaşmayı "Metal işçisi kazandı" diyerek duyurdu.

Açıklamada, "Metal işçileri, aylardır sürdürdükleri zorlu ve kararlı mücadeleleri sonucunda bugün büyük kazanımlar elde ettiler. Bu kazanımların elde edilmesi, işçinin sendikasına ve mücadelesine inanması ile gerçekleşmiştir. Metal işçisinin yükselen sesi, başından beri sürece öncülük eden sendikamız tarafından gerçeğe dönüştürüldü ve karşılığını buldu" denildi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız