Kültür

Metin Altıok Şiir Ödülü Tuğrul Tanyol’a verildi

9. Metin Altıok Şiir Ödülü Tuğrul Tanyol’a değer görüldü.

8 Kasım 2016 Saat: 13:35
Metin Altıok Şiir Ödülü Tuğrul Tanyol’a verildi
Metin Altıok Şiir Ödülü Tuğrul Tanyol’a verildi

Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından bu yıl 9’uncusu verilen “Metin Altıok Şiir Ödülü” sahibini buldu. İstanbul Şişli Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen törenle, “Gelecek Günlerin Şarabı” kitabıyla ödüle layık görülen Şair Tuğrul Tanyol’a ödülü takdim edildi.

Ödül gecesi “Gülünce kara bıyıkları arasından/Denizde güneşli çakıl taşları gibi gülen” dizelerinin de sahibi olan İlhan Erdost için saygı duruşuyla başladı.

Ödülün sahibi Tanyol, törende yaptığı konuşmada, kötülüklerden arınmak ve insanları sevmek için ülke olarak şiire daha çok ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yoğun olarak şiir okumaya başladığı günlerde Metin Altıok’un ilk kitabı Gezgin’den etkilendiğini anlatan Tanyol, “Birdenbire dönemin içinden fırlayan farklı bir sesti, Metin Altıok. Birdenbire beni kucakladı ve çok sevdiğim bir şair haline geldi” diye konuştu.

Törenin sunumunu gerçekleştiren Metin Altıok’un kızı CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok babasının 1993 yılında Sivas Katliamı’nda öldürüldüğü hatırlatarak, “Elbette Sivas’ta yitirdiğimiz tüm insanları anıyoruz ve asla unutmamak gibi görevimiz, sorumluluğumuz ve inancımız var” dedi. Babasının şiirle ve sanatçı kişiliğiyle yaşaması için bu ödülü verdiklerini belirten Zeynep Altıok, Metin Altıok’u her yıl bu vesileyle okurlarıyla buluşturmak istediklerini kaydetti. Altıok, “Bu yıl Tuğrul Tanyol’a verdiğimiz ödül heykelciğimizi de değerli heykeltıraş Ömer Yavuz, Metin Altıok’un bir deseninden şekillendirerek, armağan etti. Bizim gelenekselleşen törenlerimize, babamın anısına sanatçılar da destek veriyor” dedi.

Etkinliğe katılan Kırmızı Kedi Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni İlknur Özdemir de Metin Altıok’un sanatçı tarafından bahsederek, “Resim de yapıyordu, kara kalem sergilere de katılıyordu. Şiiri ve müziği paralel götürüyordu. Dergi çıkarmış, küçük heykeller yapmış ve oyunlar yazmıştı. Bingöl’de 10 yıl öğretmenlik yapmıştı” dedi.

9. Metin Altıok Şiir Ödülü’nün veriliş gerekçesi de Doğan Hızlan başkanlığındaki, Hilmi Yavuz, Ahmet Telli, Haydar Ergülen, Şükrü Erbaş, Ali Cengizkan ve Eray Canberk’den oluşan jürinin yaptığı yazılı açıklamada, şu sözlerle aktarıldı: “Belleğin, unutuş ve yabancılaşma yalnızlığında çırpınmasını, varoluşun, güncelin sığlığı ile onurlu bir gelecek arzusu arasında bunalmasını, ölüm korkusu ve zaman acısının insana hayatı yeniden sevdirmesini, son derece yalın bir dille şiire dönüştürmedeki başarısı nedeniyle, 9. Metin Altıok Şiir Ödülü’nün, ‘Gelecek Günlerin Şarabı’ kitabıyla Tuğrul Tanyol’a verilmesi uygun görülmüştür.”

Tören, Nevzat Karakış ve ekibinin verdiği konserle son buldu. (Kaynak Evrensel)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız